11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMărirea şi decăderea baronului de Gorj, Nicolae Mischie

Mărirea şi decăderea baronului de Gorj, Nicolae Mischie

http:http://www.youtube.com/watch?v=d_5NsffUu1A

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, de 68 de ani, a ajuns în arest, la numai câteva ore după pronunţarea condamnării de patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Mischie a fost ridicat luni noapte, de la casa din Târgu Jiu, de un echipaj de poliţie, şi dus în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. După ce, ieri dimineaţă, a fost supus unor investigaţii medicale obligatorii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi s-a decis că poate suporta regimul de detenţie, Mischie a fost încarcerat. Magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins luni seară recursul lui Nicolae Mischie, în procesul în care acesta din urmă a fost judecat pentru luare de mită. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la patru ani de închisoare cu executare. Dosarul de 120 de volume în care Nicolae Mischie a fost condamnat definitiv a apărut ca urmare a unui autodenunţ venit din partea omului de afaceri Clement Mocanu, patron al ARC Târgu Cărbuneşti, firmă aflată într-o zonă defavorizată a judeţului Gorj.

Mită contra protecţie

Potrivit procurorilor, afaceristul româno-american Clement Mocanu i-a oferit lui Mischie bunuri şi lucrări, respectiv renovarea mai multor locuinţe, pentru ca şeful Consiliului Judeţean Gorj să îl ajute să obţină contracte publice şi lucrări în minerit, şi pentru ca firma omului de afaceri să nu fie controlată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. Dosarul a fost trimis spre judecare de procurorii anticorupţie în anul 2004. Instanţele de judecată au decis, pe lângă condamnare, că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj are să îi înapoieze lui Clement Mocanu suma de 325.000 de lei, contravaloarea lucrărilor care au fost efectuate la imobilele deţinute de fostul şef al judeţului. Din prieteni foarte apropiaţi, Mocanu şi Mischie au devenit duşmani aprigi, iar prietenia celor doi a intrat în vizorul poliţiştilor şi procurorilor gorjeni. În dosarul de mită, ex-preşedintele PSD Gorj a şi fost arestat pentru câteva zile.

Adrian Năstase îl considera un „caz social“

Din momentul arestării, respectiv 2003, a început şi declinul lui Mischie, considerat unul dintre baronii locali ai PSD. Dorinţa de a se afirma în spaţiul public şi de a controla totul la nivel judeţean a fost pusă de fostul premier Adrian Năstase pe seama condiţiei sociale a lui Mischie, acesta din urmă provenind dintr-o familie cu mulţi copii. „Mischie este un caz social“, declara Adrian Năstase la postul public de televiziune, pe vremea când era premier. Nicolae Mischie s-a afirmat în politică după 1989, a avut două mandate în fruntea consiliului judeţean, 1996-2004, şi a fost de două ori deputat (1990-1996). Are peste o sută de fini şi a rămas celebru pentru pixul cu multe zerouri, despre care a vorbit la o şedinţă cu primarii, care ar fi trebuit să se conformeze politicilor şefului consiliului judeţean, pentru a beneficia de fonduri.

Mai avea la activ două condamnări cu suspendare

Ex-preşedintele PSD Gorj mai avea la activ o condamnare la doi ani de închisoare pentru contrabandă cu maşini şi una la un an de închisoare pentru contrabandă cu arme, ambele cu suspendare. Având în vedere că are peste 60 de ani, Nicolae Mischie va beneficia, potrivit legii, de o pedeapsă redusă, respectiv va ispăşi o treime din cei patru ani de puşcărie. Procesul de corupţie în care a fost condamnat a fost cea mai veche speţă de acest gen aflată pe rolul instanţelor de judecată din România. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a încercat mai bine de opt ani să amâne verdictul, în speranţa că va scăpa de condamnare. De altfel, dosarul a şi fost trimis spre rejudecare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă magistraţii timişoreni au menţinut aceeaşi sentinţă de patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Prima sentinţă a fost, în fapt, pronunţată la Tribunalul Gorj şi a fost tot de patru ani de închisoare cu executare, instanţele următoare nefăcând altceva decât să confirme decizia judecătorilor gorjeni. Instanţa Supremă amânase de trei ori pronunţarea în dosarul de mită al lui Mischie.

Rudele, în pelerinaj

Cu toate că a declarat că va respecta orice decizie a Instanţei Supreme, la ieşirea din casa familiei, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi profesor universitar a menţionat că este nevinovat şi că va contesta la instanţele din afara ţării decizia magistraţilor bucureşteni. Familia lui Nicolae Mischie va ataca sentinţa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Primesc cu surprindere şi tristeţe decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Declar că mă consider nevinovat şi că în acest moment, din nefericire, prezint unul dintre cele mai mari abuzuri judiciare care s-au făcut în România. S-a ajuns aici prin «autodenunţul» unui personaj care a recunoscut, în anul 2010 în faţa instanţei, că «denunţul, aflat în fila 27 din dosarul de urmărire penală – volumul I, a fost făcut nu la iniţiativa mea, ci pentru că aşa mi s-a cerut de către anchetatori, care mi-au spus că PNA (actualul DNA – n.r.) se mişcă mai greu şi vor acţiona ei în acest dosar. Totodată, arăt că a fost o serie de interese din sfera politică şi administrativă în ceea ce priveşte persoana inculpatului Nicolae Mischie» şi prin «bunăvoinţa» altora pe care nu o să-i numesc aici“, a transmis Mischie, într-un comunicat de presă. Luni noapte, rudele lui Mischie au venit rând pe rând la Casa Bicescu, moştenită de Mischie de la celebra sa mătuşă, Lucica Bicescu. Fostul baron de Gorj a primit sfaturi şi vorbe de îmbărbătare de la cuscri şi de la nepoţi. Ex-politicianul s-a îmbrăcat în costum şi a aşteptat în faţa televizorului sosirea poliţiştilor. La un moment dat, soţia lui Nicolae Mischie, Sanda Mischie, a luat câteva calmante pentru a suporta mai bine starea de tensiune.

Personaj de legendă

Numele lui Nicolae Mischie s-a aflat mai tot timpul în atenţia oficialilor Comisiei Europene când era vorba de dosarele de corupţie instrumentate de justiţia din România, înainte de aderarea ţării la Uniunea Europeană. La un moment dat, despre Mischie se spunea că nimic nu se întâmplă la nivelul judeţului fără ca mai întâi să ştie el şi să treacă prin biroul său de la consiliul judeţean. De aici şi renumele de „baron“. Altă legendă era că oricine trecea pragul biroului lui Nicolae Mischie era servit cu un pahar de whisky. De fiecare dată când se întorcea dintr-o delegaţie şi intra în judeţ, Mischie lovea cu palma bordul maşinii şi exclama „Ăsta e judeţul meu!“. Pentru a avea o relaţie cât mai bună cu şeful judeţului, acesta era periodic anunţat că a fost desemnat să conducă diferite asociaţii şi comisii, din diferite domenii: sport, vânătoare, ştiinţe. Când şi-a susţinut teza de doctorat în istorie, Mischie s-a întors de la Bucureşti la Târgu Jiu acompaniat de lăutari. Nu a ascuns niciodată că are avere şi se lăuda cu stupii de la Arcani, curcanii de la Godineşti sau cu grija faţă de mătuşa Bicescu, ruda care i-a lăsat mai multe imobile. Mischie a cochetat şi cu lumea afacerilor, având firme în zone defavorizate. Pe una din firme şi-a deschis o tipografie cu fonduri PHARE, iar pe alta a importat ilegal două maşini, de pe urma cărora s-a ales cu un dosar de contrabandă. Pasionat de arme, Mischie a introdus ilegal în ţară o puşcă de vânătoare. Este de notorietate faptul că, la vremea respectivă, l-a rugat pe fostul prefect Manta să îi transporte în geamantan o parte din armă. Ulterior, pasiunea pentru arme i-a atras condamnarea la închisoare cu suspendare tot pentru contrabandă.

Nuntă opulentă pentru fiul cel mare

Pentru a scoate în evidenţă statutul la care ajunsese, Nicolae Mischie a organizat o nuntă opulentă pentru fiul său cel mare, Alexandru Mischie, de profesie medic. Mireasă a fost fiica şefului Consiliului Judeţean Hunedoara, Mihail Rudeanu. La vremea căsătoriei, s-a vorbit mai în glumă, mai în serios, despre o adevărată înfrăţire a celor două judeţe. Peste 2.000 de invitaţi au participat la petrecerea organizată la restaurantul Parc din Târgu Jiu. Unii invitaţi erau membri ai Corpului diplomatic. Cuplul a putut fi admirat de toţi târgujienii într-o caleaşcă trasă de cai pe o stradă proaspăt asfaltată, între reşedinţa familiei Mischie şi Biserica „Sfinţii Apostoli“. Căsătoria nu a rezistat foarte mult, cei doi tineri alegând să îşi separe destinele şi să se recăsătorească.

Relaţia cu presa, o piatră de moară

În ciuda faptului că era deja la primele condamnări, unele definitive, Nicolae Mischie şi-a continuat cariera de profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, instituţie la înfiinţarea căreia a avut o contribuţie decisivă, în perioada în care era parlamentar. La facultatea unde era profesor, Nicolae Mischie a fost la un moment dat titularul unui curs despre etica funcţionarului în administraţia publică. Punctul cel mai slab din activitatea lui Nicolae Mischie ca şef al judeţului a fost, fără îndoială, relaţia pe care o avea cu presa. Pe lângă numeroasele procese cu jurnaliştii locali, Nicolae Mischie se remarca în dese rânduri la conferinţele de presă ale partidului prin declaraţiile dure făcute la adresa ziariştilor. Pe unul dintre aceştia l-a trimis la săpat de şanţuri, deşi avea un handicap vizibil. Pe majoritatea îi ameninţa şi chiar îi dădea în judecată.

Ultima declaraţie în faţa camerelor

Ultima declaraţie în faţa camerelor de filmat a fostului şef al Consiliului Judeţean Gorj a fost făcută chiar ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, unde a fost adus de poliţie pentru a fi investigat medical înainte să fie încarcerat.
„E o mare greşeală judiciară pentru justiţia română. Nu mi s-a asigurat derularea unui proces echitabil. Nu s-au folosit materialele existente la dosar. Voi merge mai departe. Nu ştiu cine a vrut să ajung în puşcărie. Categoric, cazul este instrumentat politic. Mie mi-a părut rău de Năstase. Nu ştiu de el. În ceea ce mă priveşte, este o mare greşeală judiciară. Sunt dezamăgit de măsura luată şi chiar intrigat. Sunt destule boli la vârsta mea. Cel care m-a denunţat este denunţător de profesie şi nu trebuia luat în calcul. Cui să reproşez decât celor care au instrumentat greşit dosarul?“.

Coleg de penitenciar cu Vulpe şi Manţog

În Penitenciarul din Târgu Jiu se mai află doi cunoscuţi ai lui Nicolae Mischie: fostul vicepreşedinte al PSD Gorj şi fost director al CNLO, Ion Vulpe, respectiv ex-liderul PDL Gorj, Ionel Manţog. Ambii au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „strămutaţilor de lux“. Interesant este faptul că vila de strămutat a lui Ion Vulpe a fost construită tot de firma lui Clement Mocanu, denunţătorul lui Nicolae Mischie. Afaceristul a construit vile de lux pentru o parte dintre persoanele publice din judeţul Gorj şi din judeţele învecinate. Cel mai probabil, Nicolae Mischie va trebui să se conformeze regimului strict din penitenciar, deşi suferă de diabet şi este cardiac. Potrivit legii, deţinuţii care au peste 60 de ani nu sunt obligaţi să efectueze muncă decât la cerere.

A încercat să revină în politică

În ultimii ani, Mischie a încercat să revină în politică prin intermediul unor partide mici şi chiar a candidat la alegerile locale, însă rezultatele au fost departe de ceea ce reuşea cândva cel supranumit „baronul de Gorj“ şi cel care controla politic peste 90% din cele 70 de primării din judeţ. 

Mocanu a dispărut după autodenunţ

Denunţătorul lui Nicolae Mischie a devenit extrem de discret în mediul de afaceri local după episodul Mischie. Clement Mocanu şi-a mutat afacerile în alte zone şi a venit destul de rar pe la Gorj, deşi deţinea o serie de pensiuni de lux la Arcani, chiar în apropiere de moşia familiei Mischie.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS