16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile, primele afectate de retrocedare

Şcolile, primele afectate de retrocedare

Instituţiile publice au renunţat până în prezent la 1.289 de construcţii şi terenuri retrocedate, dar ocupă încă 406 astfel de imobile, pentru care plătesc lunar o chirie cumulată de 5,8 milioane de lei, cu o medie a chiriei care variază între 0,08 – 204 lei/mp, rezultă din datele analizate de guvern. În Craiova, printre instituţiile care stau cu chirie se află şi trei grădiniţe din centrul oraşului, dar şi Colegiul Naţional „Elena Cuza“.
Unităţile de învăţământ au fost primele ţinte la retrocedări. Datele privind situaţia instituţiilor cu chirie sunt adunate într-un raport al Ministerului Finanţelor. Documentul indică faptul că, până în prezent, cele mai multe retrocedări de construcţii şi terenuri deţinute de instituţiile şi autorităţile publice s-au făcut din patrimoniul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, fiind date 419 clădiri. Urmează apoi imobilele luate de la autorităţile subordonate Ministerului Mediului, cu 324 de retrocedări, Ministerului Afacerilor Interne – 141, dar şi Ministerului Educaţiei – 117 clădiri. Revenind la unităţile de învăţământ, o parte au fost în situaţia de a elibera spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Un astfel de caz este la Grupul Şcolar „Charles Laugier“, care a fost mutat de pe strada Împăratul Traian în clădirile fostului Liceu „Anghel Saligny“ de pe strada Brestei. Imobilele iniţiale au fost revendicate de o asociaţie catolică, care înfiinţase aici pe vremuri Şcoala Catolică de Fete. În unele cazuri, a fost luată doar o parte din curtea unităţilor de învăţământ, în această situaţie fiind Şcoala „Sfântul Dumitru“, Liceul de Artă „Marin Sorescu“, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“. În alte situaţii, clădirile au fost doar retrocedate, iar instituţiile funcţionează cu chirie. Este cazul grădiniţelor „Traian Demetrescu“, „Iedera“ şi „Căsuţa Piticilor“.

Contracte pe perioadă determinată

Cea mai delicată situaţie este la Grădiniţa cu program prelungit „Traian Demetrescu“ de pe strada cu acelaşi nume. Imobilul în care se desfăşoară activitatea educaţională a fost retrocedat şi apoi vândut de proprietar unei persoane care l-a preluat cu un contract de chirie ce expiră peste trei luni. De curând, la grădiniţa respectivă şi-a făcut apariţia şi noul proprietar, care, potrivit managerului Melania Enache, a precizat că „prelungirea chiriei va depinde de cât vor fi dispuse autorităţile să renegocieze contractul“.
Probleme ar fi şi în cazul Grădiniţei „Iedera“ de pe strada Împăratul Traian, la care proprietarul are obligaţia de a menţine unitatea de învăţământ cu contract de chirie până în 2015.
Doar la „Căsuţa piticilor“ nu sunt deocamdată probleme. „Proprietarul trăieşte şi doreşte să prelungească contractul. Nu a solicitat deocamdată creşterea chiriei şi nici nu face acest lucru în mod frecvent“, a mai spus managerul celor trei grădiniţe, Melania Enache. Tot cu chirie, dar în subordinea Mitropoliei Olteniei, figurează şi o clădire a Colegiului Naţional „Elena Cuza“ din Craiova. În acest caz, au şi apărut discuţii aprinse, pentru că unitatea de învăţământ nu şi-a achitat contravaloarea chiriei. Disputa a ajuns la Tribunalul Dolj şi s-a încheiat în favoarea şcolii. Situaţia acestei clădiri pe viitor este incertă.

Doar bani, nu şi condiţii

Retrocedarea imobilelor a avut repercusiuni imediate asupra copiilor. Imobilele în care funcţionează unităţile de învăţământ în regim de chirie necesită reparaţii care nu se pot efectua. De exemplu, la grădiniţele de pe strada Împăratul Traian încălzirea se face cu sobe, care există doar în clase, nu şi pe holuri, aceste spaţii rămânând foarte friguroase pe timpul iernii. Copiii au de înfruntat temperaturile scăzute de fiecare dată când merg la grupurile sanitare. Iar acesta nu este singurul inconvenient. Nu se poate schimba nici tocăria din lemn a claselor, foarte veche, prin care se mai strecoară frigul. De altfel, managerul spune că ar fi nevoie de reparaţii capitale. „Nu putem face nici o investiţie. Instituţiile statului nu pot aloca bani pentru clădirile care nu sunt proprietatea lor, ceea ce este şi în defavoarea copiilor. Legea retrocedărilor ar fi trebuit să ocrotească şcolile şi grădiniţele“, a adăugat directorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS