13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCel mai mare nai din lume, realizat la Târgu Jiu

Cel mai mare nai din lume, realizat la Târgu Jiu

Naistul gorjean Ştefan Popescu a realizat la Târgu Jiu cel mai mare nai din lume. Director adjunct la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, Ştefan Popescu a devenit cunoscut publicului din întreaga ţară prin talentul său ieşit din comun şi abilitatea de a cânta aproape la orice instrument, dar şi la instrumente neconvenţionale, majoritatea realizate chiar de el. La cel mai mare nai din lume, care măsoară aproape 1,70 metri înălţime, Ştefan Popescu a lucrat mai mult de trei ani, însă şi-a dus recent lucrarea la bun sfârşit. Nu a reuşit singur, ci cu ajutorul unui prieten, specializat în confecţionarea de instrumente muzicale. În prezent, naistul se ocupă de acordarea naiului şi are mult de muncă, întrucât acesta are nu mai puţin de 53 de tuburi.

Vrea să intre în Cartea Recordurilor

Ştefan Popescu a declarat că cel mai greu i-a fost să facă rost de lemnul pentru realizarea naiului. Întrucât a avut nevoie de mult bambus, naistul a fost nevoit să caute în afara ţării şi să aştepte mult până să-i fie onorată cererea: „Este confecționat din bambus și salcâm. Am așteptat un an și jumătate pentru șase tuburi care mi-au venit din străinătate, întrucât bambus găsim, în România, doar la Deva, dar nu este de o calitatea foarte bună. Instrumentul realizat de mine este mai mare decât cel al maestrului Gheorghe Zamfir, care are 43 de tuburi. Acesta are 53 de tuburi și am lucrat la el trei ani, eu asta fac de-o viață. Momentan nu este acordat decât pe patru tuburi, pentru că îmi ia cam două luni să-l acordez. Naiul, care sperăm să ajungă în Cartea Recordurilor, are aproape doi metri și este făcut pe şase octave. Am lucrat la el cu un bun prieten, pentru că este extrem de greu să lucrezi în lemn, e o treabă meticuloasă“, a precizat Ștefan Popescu, directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Cântă la 36 de instrumente

Maestrul Ştefan Popescu este unul dintre cei mai cunoscuţi instrumentişi din ţară şi este apreciat pentru abilitatea de a cânta la nu mai puţin de 36 de instrumente (dintre care 24 sunt instrumente clasice de suflat). Artistul a învăţat să cânte la fluier încă de la şase ani, iar de atunci muzica a devenit pasiunea vieţii sale. „Nu m-aş lăsa de muzică, orice-ar fi. Îmi place să suflu, să scot sunete pentru sufletele ascultătorilor, să încerc orice obiect, să-i văd tonalitatea, cum sună, ce se poate face cu el. De-a lungul anilor am învăţat mulţi tineri să cânte, i-am ajutat să atingă un punct cât mai aproape de perfecţiune. Am creat mai multe obiecte de suflat, sunt instrumente neconvenţionale de suflat. În total, ştiu să cânt la 36 de instrumente şi pseudoinstrumente. Pasiunea mea este muzica şi acest lucru mi-a dat mereu putere. Am creat aproximativ 600 de naiuri din bambus. Cimpoiul, naiul, fluierul, flautul, fagotul, clarinetul, trompeta sunt câteva dintre instrumentele la care ştiu să cânt“, a povestit Ştefan Popescu, profesor de nai la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS