8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa, un Solomon cu fustă

Olguţa, un Solomon cu fustă

Guralivul primar al Craiovei, Olguţa Vasilescu, a descoperit o nouă generaţie de şoferi: proştii care dau în canalele de pe străzi. La fel ca predecesorul său, Antonie Solomon, care i-a considerat proşti pe şoferii din Craiova pentru că nu ştiu să ocolească gropile, Olguţa îl ia peste picior, pe pagina sa de Facebook, pe tânărul de 24 de ani, care s-a răsturnat luni cu maşina după ce „a călcat“ peste o gură deteriorată de canal de pe bulevardul 1 Mai. Să fie, oare, de vină pentru asemănarea în gândire faptul că Olguţa este născută în aceeaşi zi şi lună cu Solomon?
Cu trei ani în urmă, GdS relata despre reacţia deplasată a fostului primar Antonie Solomon după publicarea unui articol care atrăgea atenţia asupra craterelor de pe mai multe străzi ale oraşului. În plină conferinţă de presă, Solomon a răbufnit nervos la adresa redactorului GdS, spunând că „proştii dau în gropi, şoferii deştepţi le ocolesc“. Tot el spunea că articolul publicat de GdS urmărea doar „să creeze un prejudiciu de imagine instituţiei primarului“. Succesoarea lui la tronul de la primărie, Olguţa Vasilescu, îi calcă pe urme cu brio. Într-o postare pe pagina ei de Facebook, locul unde îşi deşartă gândurile şi sentimentele, Olguţa mai că nu îl ia la palme pe şoferul ghinionist de luni, care a dat cu maşina într-o gură de canal de pe bulevardul 1 Mai, apoi a ricoşat într-o altă maşină şi s-a răsturnat. În loc să ceară celor responsabili să verifice toate gurile de canal din oraş sau să astupe gropile care pun în pericol viaţa şoferilor, Olguţa îl ia peste picior pe şoferul ghinionist. De data aceasta, Olguţa nu mai poate invoca faptul că subiectul a fost abordat numai de presa băsistă, aşa cum alintă ea GdS, pentru că accidentul de luni a apărut în toată presa, fie ea scrisă, online sau TV.
„Presă prezintă cazul unui craiovean care s-a răsturnat cu maşina pe Bd.1 Mai. El zice că din cauza unei gropi. Poliţia zice că din cauza neadaptării vitezei. Eu mă întreb cum e posibil să mergi cu viteza legală şi să te dea peste cap o groapă de 4 cm? Cât de cascador să fii? Cât de prost, nu îmi permit să întreb..“, spune primăriţa plină de înţelepciune. Câteva elemente ar putea-o determina pe primăriţă să-şi revizuiască tonul. În primul rând, viaţa unui om a fost pusă în pericol şi nu e frumos să îngroşi obrazul, chiar în situaţia ipotetică în care ar fi fost vina şoferului. În al doilea rând, şoferul venea dinspre strada Marin Sorescu şi a virat dreapta, deci a redus viteza, altfel intra în semafoare. Şi, în al treilea rând, dar nu ultimul, gura de canal de patru centimetri, cum spune primăriţa, a îndoit janta şi unul dintre braţele maşinii. Unde este cascadoria de care vorbeşte Olguţa? Cât despre prostie…, ne abţinem să comentăm. Cert este că primăriţei i-ar prinde bine să dea câteva ture prin oraş, dar nu în limuzina albă care o aşteaptă la scară. Eventual, poate încerca să treacă peste toate gurile de canal de pe străzi, să vadă cum este. Aşa va înţelege, poate, că adevărata cascadorie este să le eviţi fără să intri cu maşina în ceilalţi colegi de trafic. Dar, pe de o parte, înţelegem furia Olguţei. Cu o zi în urmă, GdS a publicat povestea unui bărbat care şi-a fracturat mâinile după ce a căzut de pe bicicletă din cauza asfaltului lăsat de pe strada Fraţii Goleşti. El a făcut plângere penală împotriva instituţiei primarului şi este hotărât să ceară daune de 100.000 de euro. A venit primăvara şi primăria ar trebui să înceapă plombarea gropilor din asfalt. Altfel, riscăm să avem cascadori precum cel de luni în fiecare zi.   

Poliţia l-a amendat şi pe şofer

Cât despre accidentul în sine, Poliţia Rutieră a decis să-l amendeze atât pe şofer, cât şi pe proprietara gurii de canal, Compania de Apă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, Florin Chiţu a fost amendat cu 450 de lei pentru neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, iar Compania de Apă a fost sancţionată cu 1.575 de lei. Întrebarea care se pune este de ce se face vinovat şoferul amendat. De neadaptarea vitezei, spun poliţiştii. Potrivit art. 123 din regulamentul de aplicare al Codului Rutier, şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi în mai multe situaţii, cum ar fi trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată, trecerea pe lângă grupuri organizate, când drumul este acoperit cu polei, gheaţă, zăpadă sau piatră cubică umedă. De asemenea, aceeaşi obligaţie o au şoferii şi pe drumurile cu denivelări, însă numai atunci când denivelările sunt „semnalizate ca atare“ ori la schimbarea direcţiei de mers prin viraje. Poliţiştii de la Rutieră au stabilit că şoferul a încălcat prevederile art. 123 pentru că a virat dreapta pe bulevardul 1 Mai, cu o viteză mai mare de 30 km/h, după care a lovit gura de canal şi s-a răturnat. Decizia poliţiei presupune că şoferul trebuia să anticipeze că după curbă stă la pândă gura de canal. Dacă nu ar fi existat, şoferul şi-ar fi continuat drumul nestingherit. Cum gura de canal nu a fost semnalizată, atunci amenda pare dată pentru lipsa de imaginaţie a conducătorului auto.
De asemenea, poliţiştii de la Rutieră au stabilit că reprezentanţii Companiei de Apă nu şi-au respectat obligaţia de a întreţine canalul de scurgere a apelor pluviale, motiv pentru care compania a fost sancţionată cu o amendă de 1.575 de lei.
Şoferul VW Polo a rămas mască atunci când a aflat că, după ce s-a ales cu maşina avariată serios din cauza acelei guri de canal, a fost şi amendat. În schimb, fratele său i-a dat replică Olguţei Vasilescu. „Îi trebuie multă imaginaţie doamnei primar, încât să-şi exprime părerea fiind în totală necunoştinţă de cauză vis-a-vis de acest caz. Se vede clar cât este de mare groapa şi că maşina are braţul şi planetara rupte, iar roata este blocată. În plus, există martori care spun că aceasta e cauza accidentului, însă stimata noastră doamnă primar alege să-şi dea cu părerea. Aşa se întâmplă când stai prea mult pe Facebook, în loc să vezi problemele cu care se confruntă oraşul. Nu cred că există un şofer în Craiova care să spună că nu şi-a lovit maşina în gropile de pe străzi“, a declarat pentru GdS Mihai Chiţu, fratele lui Florin Chiţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS