22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Sănătăţii va implementa Planul Naţional de Boli Rare

Ministerul Sănătăţii va implementa Planul Naţional de Boli Rare

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat un parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Boli Rare, în vederea implementării Planului Naţional de Boli Rare în România. „Pacienţii cu boli rare sunt vieţi care trebuie să stea în atenţia autorităţilor şi au nevoie de sprijinul statutului. Dacă există un program bine pus la punct din punct de vedere medical şi economic, atunci pacienţii aceştia au o şansă, iar statul este dator să dea o şansă fiecărui cetăţean”, a spus ministrul Sănătăţii, conform site-ului oficial al ministerului.

Eugen Nicolăescu a subliniat că anul 2013 este unul important pentru minister şi pentru Asociaţia Naţională pentru Boli Rare din perspectiva parteneriatului negociat şi semnat, dar şi din cea a definitivării Planului Naţional pentru Boli Rare până la sfârşitul acestui an, care va fi introdus în Strategia Naţională de Sănătate Publică. Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul în care se va pune în aplicare Directiva Europeană privind libera circulaţie transfrontalieră a pacienţilor şi care va aduce modificări în strategia sistemului sanitar.

„Dorim să punem bazele unei colaborări instituţionale între minister şi asociaţie. De aceea vrem să organizăm Comitetul Naţional de Boli Rare ca for consultant pentru elaborarea proiectelor, dar şi a programelor de boli rare”, a adăugat Eugen Nicolăescu. Pentru o mai bună gestionare a managementului programelor naţionale de sănătate, Ministerul Sănătăţii va înfiinţa în maximum două luni Agenţia Naţională de Programe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS