14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalExpertize-şoc în casa lui Dinel

Expertize-şoc în casa lui Dinel

Proces cu scântei între Consiliul Judeţean Dolj, Mercur SA şi o asociaţie controlată de Dinel Nuţu (Staicu). Motivul scandalului: mai multe obiecte de mobilier din casa Barbu Drugă din Craiova, intrată în proprietatea lui Dinel, pe care asociaţia a uitat să le înapoieze consiliului.

Procesul pentru bunurile mobile din casa monument-istoric Barbu Drugă de pe strada Bujorului din Craiova poate intra în analele justiţiei din două motive. Primul ar fi acela al duratei judecăţii, de aproape nouă ani, al doilea motiv este constituit de diferenţele uriaşe de preţ între expertizele comandate de instanţă pentru evaluarea bunurilor. Pe scurt, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj are de primit de la Asociaţia Creştin Catolic Ortodoxă, controlată de Dinel Nuţu, mai multe bunuri mobile, cum ar fi obiecte de mobilier, pe care asociaţia le-a preluat de la Mercur SA, care, la rândul ei, le-a avut în custodie de la consiliul judeţean. În momentul în care s-a făcut transferul de proprietate asupra clădirii, o parte din bunurile din casă au dispărut, iar consiliul judeţean a cerut în instanţă despăgubiri pentru ele de la Mercur SA. Şi aici apar expertizele şocante. Una dintre ele evaluează bunurile dispărute la peste opt milioane de lei (aproape două milioane de euro – n.r.), alta le evaluează la 83.000 de lei (circa 20.000 de euro – n.r.), adică de peste o sută de ori mai puţin. Cum au ajuns Dinel, Mercur SA şi CJ Dolj să se judece pe nişte bunuri vă spunem în continuare.

De dragul lui Dinel…

Mai multe persoane au revendicat acum zece ani clădirea de pe strada Bujorului, nr. 12, compusă din trei corpuri de clădire, cu o suprafaţă construită de 900 de metri pătraţi şi 3.500 mp de teren, în baza Legii nr. 10, care prevedea restituirea în natură a imobilelor confiscate de regimul comunist. În timpul procesului de revendicare, pe fir a intervenit Mercur SA, aflată în portofoliul Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia, unde Dinel deţinea un pachet semnificativ de acţiuni. Ca să nu mai lungim vorba, Mercur a cumpărat de la revendicatori drepturile litigioase şi s-a substituit acestora în procesul pe care aceştia îl intentaseră pentru a intra în proprietatea casei de pe strada Bujorului. Nu a durat mult şi casa Barbu Drugă a intrat în proprietatea Mercur SA, care a dorit însă şi bunurile mobile şi de inventar din casă, cum ar fi mobilierul stil Ludovic, argintăria şi tot ce mai putea fi găsit într-o casă boierească. Şi atunci le-a cerut în instanţă de la Consiliul Judeţean Dolj. În 2004, Mercur şi CJ Dolj au semnat un proces-verbal prin care au decis ca bunurile respective să rămână în casă, în custodia Mercur, până la soluţionarea irevocabilă a procesului. În 2006, Mercur a vândut casa Barbu Drugă Asociaţiei Creştin Catolic Ortodoxe, controlată de Dinel Nuţu, Staicu la acea vreme, şi totodată drepturile litigioase asupra bunurilor mobile. Deci, procesul a fost continuat de asociaţie. Fără succes însă, deoarece judecătorii au considerat că nu s-a putut face dovada proprietăţii asupra bunurilor revendicate. Prin urmare, mobilierul şi toate celelalte bunuri mobile de valoare au rămas în proprietatea CJ Dolj, iar Mercur trebuia să le dea înapoi. Ia-le însă de unde nu-s! Cel puţin o parte dintre ele. Şi de aici a început nebunia expertizelor care te lasă cu gura căscată.

Evaluarea-bombă

Ca să-şi recupereze bunurile, Consiliul Judeţean Dolj a dat în judecată atât asociaţia, pentru a i se returna bunurile existente în casă, cât şi Mercur SA, pentru a i se plăti despăgubiri în contul bunurilor dispărute. Procesul a durat mai mulţi ani, Mercur şi asociaţia câştigând atât la judecătorie, cât şi la tribunal. Curtea de Apel a gândit altfel, a casat toate celelalte sentinţe şi a dispus reluarea pe fond a procesului. Care a ajuns la Tribunalul Dolj.  Şi aici instanţa ce a făcut? A desemnat un expert care să stabilească valoarea bunurilor dispărute şi să le identifice pe cele existente, în persoana lui Eugen Gârleanu. Iar acesta a detonat bomba, care aproape i-a lăsat fără puls pe cei de la Mercur SA: valoarea bunurilor dispărute este de 8,3 milioane de lei, adică aproape două milioane de euro. Cum a ajuns Gârleanu la o asemenea sumă pe care cei de la consiliul judeţean nici nu visau vreodată să o obţină? Prin actualizarea valorii de inventar a bunurilor cu indicele de creştere a preţurilor. „Pentru evaluarea la preţul actual a bunurilor, expertul va utiliza indicele general de creştere a preţurilor calculat de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada 1999 până la data expertizei (…). Prin documentarea efectuată pe o perioadă de 45 de zile la magazinele de specialitate, cât şi la galeriile de artă, nu am găsit bunuri identice sau asemănătoare (…). Propun instanţei să fie luată în calcul valoarea de inventar“, se arată în raportul de expertiză depus de expert la instanţă.
Năuciţi de suma astronomică, oficialii Mercur SA au contestat expertiza, spunând că expertul a uitat să denomineze sumele şi că a încurcat leul nou cu leul vechi. Şi Asociaţia Creştin Catolic Ortodoxă s-a apărat, spunând că ea a predat deja o parte din bunuri şi că altele nu mai are. Şi, totuşi, Tribunalul Dolj, printr-o sentinţă din ianuarie 2012, a dat dreptate Consiliului Judeţean Dolj. „În ceea ce priveşte acele bunuri cuprinse în procesul-verbal (…) şi care nu au fost identificate ca fiind în posesia pârâtei Asociaţia Creştin Catolic Ortodoxă, instanţa apreciază că, în condiţiile în care nici una dintre pârâte nu mai deţine aceste bunuri, obligaţia de a despăgubi pe reclamant revine pârâtei Mercur SA, care a avut calitatea de depozitar (…). În consecinţă, instanţa va obliga pe pârâta Mercur SA la plata către reclamant a prejudiciului suferit (…). Referitor la critica formulată că sumele stabilite sunt în lei vechi, şi nu în lei noi, instanţa reţine că (…) actualizarea sumelor de bani se realizează printr-o formulă de calcul ce foloseşte un indicator ce urmăreşte creşterea şi descreşterea preţurilor, independent de evoluţia sau involuţia monedei naţionale. Astfel, solicitarea pârâtelor de a se face denominarea sumelor apare ca neîntemeiată“, se arată în sentinţa prin care Mercur a fost obligată la plata unei despăgubiri către CJ Dolj de 7,5 milioane de lei.

Expertiza care a răsturnat valoarea despăgubirilor

Şoc şi groază la vârful Mercur SA după această decizie! Aşa cum era şi normal, a urmat apelul de la Curtea de Apel Craiova, unde s-a decis efectuarea altei expertize. Surpriza a fost una de proporţii. Cei trei experţi desemnaţi au ajuns la o cifră de aproape o sută de ori mai mică decât colegul lor Gârleanu. Pentru stabilirea sumei corecte a bunurilor dispărute, Maria Bălaşa, Carmen Bololoi şi Ion Pandia au luat în calcul valoarea actuală de circulaţie, pe care au stabilit-o prin estimare pe baza raportului cerere-ofertă. Metoda de calcul folosită a fost aceea a corecţiilor raportate la piaţă. „În vederea efectuării evaluării, au fost luaţi în considerare toţi factorii care au influenţă asupra valorii proprietăţii şi nu au fost omise deliberat nici un fel de influenţe“, se arată în expertiza celor trei. Concret, ei au spus că valoarea de circulaţie a unui bun material se calculează după formula Vc=Vn(1-u) x Kco, unde „Vn“ reprezintă valoarea de înlocuire de nou cu un produs similar, „u“ reprezintă coeficientul de uzură fizică şi morală, iar „Kco“, coeficientul cerere-ofertă. După aplicarea formulei, experţii au considerat că valoarea corectă a despăgubirii este de… 83.000 de lei. Fals, au spus cei de la CJ Dolj. Nu puteţi evalua bunurile ca pe lucruri second-hand. Instanţa, însă, a fost de acord cu raportul de expertiză. Pe 11 februarie, Curtea de Apel a decis să admită apelurile Asociaţiei şi ale Mercur SA şi să o oblige pe ultima la plata sumei de 83.000 de lei către CJ Dolj, cu titlul de despăgubire pentru bunurile dispărute din casa aflată în proprietatea asociaţiei controlate de Dinel. Sentinţa este cu recurs. Contactat telefonic, directorul Mercur, Ioan Vigaru, nu a dorit să comenteze situaţia, susţinând că ceea ce a avut de spus este în dosarul de la instanţă. Reprezentanţii CJ Dolj, în schimb, sunt uimiţi de diferenţele de bani cu care jonglează experţii, chiar dacă până şi lor suma iniţială, de 7,5 milioane de lei, li s-a părut mare raportat la ce bunuri au existat în casa Barbu Drugă. Procesul va continua şi nu este exclus ca instanţa să ceară încă o expertiză. Ce sumă vor scoate din joben noii experţi?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS