17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUcenicia la locul de muncă, o soluţie pentru angajatori

Ucenicia la locul de muncă, o soluţie pentru angajatori

Ultimele modificări la Legea uceniciei definesc clar modalitatea prin care angajatorii pot recruta şi instrui personal la locul de muncă şi stabilesc clauzele care pot fi introduse prin contractul între cele două părţi. În Dolj, unele firme practică deja un sistem de recrutare bazat pe calificarea
la locul de muncă.

În decembrie 2012, guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă, republicată. Noul text aduce câteva noutăţi menite să faciliteze accesul tinerilor pe piaţa muncii. Spre exemplu, contractul de ucenicie cuprinde, pe lângă cerinţele obligatorii pe care trebuie să le conţină, un contract de muncă, clauze cu privire la calificarea pe care o dobândeşte ucenicul, numele coordonatorului de ucenicie şi denumirea calificării obţinute de ucenic, locul/locurile în care se desfăşoară activitatea de formare profesională etc. În accepţiunea legii, ucenicia la locul de muncă reprezintă „formarea profesională realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă“, iar programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă „constituie parte integrantă a contractului de ucenicie la locul de muncă“. Ucenicia la locul de muncă se adresează „tinerilor care doresc să se concentreze pe învăţare, pornind de la situaţiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii direct la locul de muncă“. La rândul său, ucenicul este definit ca „persoană fizică, având vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care din voinţă proprie încheie un contract de ucenicie la locul de muncă cu un angajator, în scopul obţinerii unei calificări“. De asemenea, formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă reprezintă „formarea profesională de care beneficiază ucenicul, organizată de un furnizor de formare profesională autorizat, potrivit prevederilor OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

Obligaţiile părţilor

Printre altele, angajatorul trebuie să încheie un contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat şi să suporte contravaloarea programului de formare profesională a ucenicului. Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, putând fi de 12, 24 sau 36 de luni. Durata timpului de muncă este de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de şase ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână. La încheierea contractului de ucenicie, părţile pot conveni ca activitatea ucenicului să continue cel puţin o perioadă determinată sau ucenicul să suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesională finanţată de angajator.

Parteneriate cu formatorii

În Dolj, unii angajatori practică deja recrutarea tinerilor şi calificarea lor la locul de muncă, de mare ajutor fiind fondurile europene derulate prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), care au asigurat formare profesională gratuită pentru mulţi tineri. „Noi recrutăm tineri interesaţi să înveţe meseria de electrician sau mecanic de asamblare. La început, lucrează cu un angajat cu experienţă. După o perioadă de şase luni – un an, ei pot lucra singuri. Mă interesează modificarea legii uceniciei, pentru că sunt interesat să îi specializez. Anul trecut, am avut o colaborare cu Universitatea din Craiova şi cu o firmă de formare profesională pentru 12 studenţi care au făcut practică la noi pe electronică, electrotehnică, automatizări. Anul acesta, vom avea o acţiune similară“, a spus Dan Neagu, directorul Inda Eltrac SA Craiova. Şi Popeci Utilaj Greu (PUG) apelează la şcolarizarea angajaţilor. „Recrutăm persoane care au absolvit un profil tehnic şi facem instruire practică, cu angajaţi cu experienţă. Din păcate, pentru a ne autoriza ca şi societate de formare profesională avem nevoie de formatori autorizaţi, cu studii superioare. În multe calificări de care avem nevoie, oamenii cu experienţă sunt în vârstă şi cu studii medii, deci nu pot fi oficial formatori. În aceste cazuri, apelăm la formatori autorizaţi, iar partea practică se desfăşoară la noi“, a precizat Cristina Nica, director de resurse umane la PUG.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS