6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnscrierile la pregătitoare se fac obligatoriu la şcoală

Înscrierile la pregătitoare se fac obligatoriu la şcoală

Clasa pregătitoare trebuie să funcţioneze la şcoală. Locaţia poate fi stabilită la nivelul grădiniţelor numai în cazurile în care şcolile primare sau gimnaziale au în subordine astfel de unităţi de învăţământ.

Directorii unităţilor de învăţământ din Dolj au primit ieri cele mai recente decizii ale Ministerului Educaţiei în privinţa organizării clasei pregătitoare. Aceştia au fost avertizaţi că şi în cazul în care vor păstra pregătitoarea în locaţia unei unităţi de învăţământ preşcolar cu program prelungit, copiii vor avea program de şcolari, fără a avea masa asigurată. „S-au reglementat o serie întreagă de măsuri pentru derularea actului educaţional. În urma acordului încheiat de minister cu sindicatele şi părinţii, până la 31 martie vom avea metodologia în ceea ce priveşte înscrierile în clasa pregătitoare. Trebuie să reţineţi că această clasă este formă a învăţământului primar. Ea se organizează la nivelul unei unităţi de învăţământ gimnazial sau primar. Copiii vor fi înmatriculaţi în cadrul unei unităţi şcolare chiar dacă locaţia va fi la grădiniţă. Trebuie menţionat, de asemenea, că, dacă va funcţiona într-o grădiniţă cu program prelungit, copiii nu vor rămâne după ora 13.00 decât acolo unde este cazul de program after school“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea. De asemenea, cadrul didactic care va lua clasa pregătitoare va fi angajat de şcoală şi îi va îndruma pe elevi până la sfârşitul clasei a IV-a.

Condiţii de înscriere

În ceea ce priveşte înscrierea în clasa pregătitoare, care va debuta în luna aprilie, managerii au fost informaţi că vor fi înmatriculaţi direct toţi copiii care împlinesc şase ani până la 31 august 2012. Cei care împlinesc şase ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2013, se vor înscrie în clasa pregătitoare numai după evaluarea psihosomatică individuală.
„Această evaluare se realizează de către specialiştii din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj. Numai ei sunt în măsură să dea avizul favorabil sau nefavorabil în ceea ce priveşte înscrierea copiilor care nu au împlinit şase ani până la 31 august, ci până la sfârşitul anului calendaristic“, a subliniat inspectorul şcolar general. Copiii care au şapte ani împliniţi la 31 august vor fi înscrişi direct în clasa I, la cererea părinţilor. Este ultimul an în care se mai fac înscrieri la şcoală direct în clasa I. De anul viitor, învăţământul primar va începe obligatoriu cu pregătitoarea. Elevii de la această clasă vor fi obligaţi să aibă prezenţă, iar printre materiile de studiu, la decizia directorului de şcoală, dar şi în funcţie de opţiunile părinţilor, pot studia informatica, dar şi o limbă străină.
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS