8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă un an cu Luxten

Încă un an cu Luxten

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a decis să mai prelungească un an contractul încheiat cu Luxten acum un deceniu,
pe vremea lui Vasile Bulucea

Peste câteva zile expiră contractul de delegare a serviciului de iluminat public încheiat de Primăria Craiova cu firma Luxten Lighting Company Bucureşti. Municipalitatea are de gând să prelungească acest contract, fie şi pentru un an, ca să aibă timp să organizeze o nouă licitaţie, de această dată bazată pe soluţii mai avantajoase din punct de vedere tehnic şi economic.

Licitaţie controversată

Controversata licitaţie pentru delegarea serviciului de iluminat a fost organizată în toamna anului 2002, pe vremea primarului pesedist Vasile Bulucea. Câştigătoare a fost de desemnată firma Luxten Lighting Company Bucureşti, în dauna Elba Flash Timişoara.
În baza unui contract redactat în noiembrie 2002, dar intrat în vigoare în februarie 2003, lună de lună, vreme de un deceniu, municipalitatea craioveană a plătit firmei Luxten câte 101.965 de euro, plus TVA, adică un total de 12.235.880 de euro, plus TVA, în contul reabilitării şi modernizării iluminatului stradal, pietonal, în intersecţii, pe poduri şi pasaje rutiere, în parcuri publice, pieţe şi târguri, dar şi pentru iluminatul ornamental de sărbători şi nocturna de pe stadionul „Ion Oblemenco“.
Considerată de presă la vremea respectivă drept „o afacere PSD pe bani publici“, această convenţie a fost aspru criticată de-a lungul ultimilor ani. A făcut inclusiv obiectul unei cercetări penale din partea Serviciului de Investigare a Fraudelor de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, dosar întocmit ca urmare a unor nereguli scoase la iveală de un control a Curţii de Conturi.
Printre neregulile descoperite de controlorii financiari se numărau: lipsa din caietul de sarcini a listelor de cantităţi de lucrări şi a planurilor obiectivelor, lipsa, în oferta depusă de LUXTEN, a devizelor pe categorii de lucrări, a consumurilor de materiale, de cheltuieli cu transporturile etc. Inspectorii financiari ai Curţii de Conturi stabileau în 2004 că „Primăria Craiova nu putea hotărî valoarea contractului, deoarece atât oferta tehnică prezentată de firma câştigătoare a concursului de soluţii, cât şi cea financiară nu au conţinut elementele necesare în vederea stabilirii unei valori de achiziţie, din acestea lipsind atât cantităţile, cât şi preţurile de deviz, deci valoarea a fost stabilită în mod arbitrar“.

„Ne interesează să scadă consumul cu 40%“

În ciuda tuturor acestor nereguli, contractul cu Luxten a rămas în picioare. Firma cu pricina şi-a văzut de treabă, împânzind cu stâlpi şi lămpi de iluminat aproape tot oraşul. Iar Craiova de acum nu mai seamănă deloc cu oraşul înghiţit de beznă de acum un deceniu.
Astă-toamnă, actualul primar, Lia Olguţa Vasilescu (întâmplător sau nu, tot PSD, ca şi Bulucea), a obţinut mai întâi votarea în consiliul local a unui raport care sugerează o nouă concesionare a iluminatului public, pentru că primăria nu are nici specialiştii şi nici dotările necesare întreţinerii sistemului de iluminat public. Acum, la expirarea contractului, primăriţa a decis şi urmează să propună consiliului local ca municipalitatea să prelungească contractul cu Luxten, fie şi pentru un an.
„Contractul cu Luxten expiră zilele acestea. Dar Craiova nu va rămâne fără iluminat public! Ca să nu fie probleme, am decis să prelungim contractul cu încă un an, ca să avem timp să facem licitaţie pe un caiet de sarcini adevărat. Pentru asta, vrem să aducem o firmă care să ne spună ce variante am avea. Pe noi ne interesează, în primul rând, să ne scadă consumul, adică factura la electricitate, cu 40%. Soluţiile trebuie să ni le dea o firmă care se pricepe, pentru că mi-e greu să spun, dar noi, în primărie, nu avem nici un specialist care ştie să ne dea o astfel de soluţie. Ca să nu se interpreteze că am făcut un caiet de sarcini pe o soluţie care este mai proastă decât vreuna din alt oraş, vom cere unei firme să ne ofere toate variantele de soluţii tehnice, pentru fiecare caz, menţionându-ne şi cu cât ar scădea factura la curent. În funcţie de asta, vom şti şi noi ce să cerem la viitoarea licitaţie“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS