17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFonduri europene accesate ilegal la Rogova

Fonduri europene accesate ilegal la Rogova

Mai mulţi mehedinţeni sunt bănuiţi că au falsificat acte, dar şi semnături oficiale cu tot cu ştampilele unităţilor, astfel obţinând fonduri europene ori accesând proiecte APIA! De exemplu, în comuna Rogova, patru cetăţeni au declarat că deţin 200 de hectare de păşune, iar alţi şase cetăţeni au primit fonduri de aproape 260.000 de euro de la DADR Mehedinţi pentru a înfiinţa şase ferme.pentru creşterea porcinelor.
Reprezentanţii Primăriei Rogova susţin contrariul. Ba mai mult, declară răspicat că pe raza comunei nu există nici un hectar de păşune, iar cetăţenii înscrişi în aceste programe nu au domiciliul în comună. Autorităţile din localitate mai suţin că nici măcar nu a fost eliberat un act oficial necesar vreunui proiect!
„La Registrul Agricol nu există persoanele care mi s-au pus pe tapet. Din sursele noastre ştim că s-au făcut acte false. Am avut controale de la poliţie şi de la prefectură pe această temă, au constatat nereguli şi bănuiesc că merg mai departe cu verificările. Este vorba despre şase persoane care au obţinut 40.000 de euro de fiecare pe fonduri europene, şi mai sunt alte patru persoane cu adeverinţe tot false, cu ajutorul cărora au obţinut bani de la APIA pe aşa-zise terenuri pe care în realitate nu le deţin. Cetăţenii respectivi nu se găsesc pe poziţie de rol, sunt necunoscuţi de noi ca şi deţinători de terenuri, necunoscuţi de cetăţeni, dar, probabil, sunt cunoscuţi de fostul edil“, a declarat George Vamvu, primarul comunei Rogova.
Acuzaţiile la adresa fostei conduceri sunt susţinute şi de viceprimarul din Rogova, care spune că totul s-a făcut cu pătura în cap.
„În legătură cu aceste persoane de pe raza comunei care au accesat fonduri în Progamul «Micul Fermier», pot să vă confirm că nici una nu are domiciliul stabil pe raza comunei, nu au rol dobândit pe aceste terenuri, iar cei care au luat subvenţia pe suprafaţă de teren nu există în evidenţele primăriei. Organele abilitate au fost anunţate despre aceste situaţii, dar lucrurile trenează şi nu s-a ajuns la vreo soluţie. Aceste persoane există, dar nu sunt din comuna noastră, deci nu au nici un drept să ia de pe urma comunei aceste fonduri europene. Aceste dosare s-au făcut cu ajutorul fostei conduceri a primăriei, care probabil că a pus ştampila pe aceste dosare pentru ca persoanele respective să beneficieze de acele fonduri de mii de euro“, a declarat Ion Vişan, viceprimarul comunei Rogova.
Acuzaţiile se îndreaptă spre vechiul primar, Ion Balaure, care a inclus în acest proiect atât rude, cât şi pe propria soţie. „Trebuia să ajut aceşti oameni pentru că de aceea s-au dat aceşti bani, pentru a-i ajuta şi sprijini pe oamenii de la ţară să îşi dezvolte gospodării din care să trăiască. Persoanele respective au făcut cereri şi nu puteam să nu le dau aprobare. Că-i rudă, că nu e, trebuia să îi ajut, asta este situaţia, nu am făcut diferenţă. Poate să vină să controleze, am o fermă, am nişte porci, am tot ce trebuie. Eu cred că sunt în regulă, dacă nu, cei ce mi-au dat aprobările trebuie să răspundă“, a spus Ion Balaure, fost primar, în prezent consilier local în comuna Rogova.
Poliţia a intrat deja pe firul acestor falsuri şi se ocupă de caz. „La Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi se efectuează cercetări privind obţinerea de fonduri europene de către mai multe persoane din judeţ, pe baza unor documente despre care există indicii că au fost eliberate cu încălcarea atribuţiilor de serviciu de către reprezentanţi ai administraţiei publice locale Rogova“, a declarat Nicolae Lohon, purtător de cuvânt la IPJ Mehedinţi.
Reprezentanţii APIA şi DADR au refuzat să comenteze acuzele, dar Prefectura judeţului Mehedinţi a început o anchetă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS