22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViolenţa juvenilă intră în atenţia psihologilor

Violenţa juvenilă intră în atenţia psihologilor

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj începe o campanie de identificare şi consiliere a preşcolarilor şi a elevilor cu comportament violent pentru reducerea acestui fenomen aflat în creştere alarmantă

Proiectul este o provocare şi pentru specialiştii în consilierea educaţională. Acesta a fost prezentat vineri, cu ocazia împlinirii a şapte ani de la înfiinţarea Centrului Judeţean de Asistenţă Educaţională. „Violenţa este un fenomen care, din păcate, se regăseşte şi în mediul şcolar, ducând la un climat de insecuritate şi frică în rândul elevilor. Numărul cazurilor este în creştere şi trebuie să ne implicăm activ. De aceea, pentru acest an am pregătit un proiect de prevenire care implică pregătirea cadrelor didactice pentru a identifica primele semnale şi pentru a interveni, dar şi o serie de activităţi pentru părinţii care au astfel de copii. Vom fi prezenţi şi în şcoli prin acţiuni şi concursuri care să îi conştientizeze pe copii despre problema violenţei“, a precizat Marinela Dumitrescu, directoarea CJRAE Dolj.

Manifestări care trădează agresivitatea

Potrivit consilierilor şcolari, cazurile de violenţă nu sunt prezente numai la elevi, ci au început să fie înregistrate tot mai frecvent şi în rândul preşcolarilor. Comportamentul agresiv poate fi identificat de părinţi şi dascăli şi corectat la timp. „Există o serie de manifestări care pot trage un semnal de alarmă pentru părinte şi cadru didactic. Spre exemplu, copilul preferă jocurile cu tentă violentă, împinge colegii, aruncă jucării, transpune în jocurile zilnice scene de violenţă văzute la film sau la desene animate, îşi omoară fictiv colegul şi îi spune «te-am ucis». De asemenea, copilul respectiv poate să fie tot timpul agitat. Deviaţiile de comportament se pot vedea şi din modul cum desenează. Face linii groase şi tăioase, colorează cu o culoare mai închisă, aspect pe care îl poate sesiza imediat un cadru didactic atunci când copilul este implicat într-o activitate. În cazul preşcolarilor, un semn de agresivitate este şi tendinţa de a mânca jucăriile“, a explicat Nicoleta Florea, profesor consilier şcolar în cadrul CJRAE Dolj. În privinţa elevilor, părinţii trebuie să aibă o grijă în plus: anturajul. Acesta îşi poate pune amprenta pe formarea personalităţii copilului chiar de la clasa a IV-a.

Consiliere gratuită

Copiii care prezintă semne de comportament agresiv, dar şi cei care au devenit deja violenţi pot fi corectaţi de consilierii psihopedagogi din cadrul CJRAE Dolj. Serviciile de consiliere sunt gratuite şi sunt oferite atât copilului, cât şi familiei. „Dacă un părinte sesizează tendinţe de manifestări agresive la copil, poate să vină la cabinetul de asistenţă psihopedagogică pentru activităţi de consiliere individuală, beneficiind de confidenţialitate. Trebuie să-şi dea acordul scris pentru ca fiul sau fiica să intre în programul de consiliere. Fără acest acord nu se poate“, a mai spus consilierul Nicoleta Florea. Programele de consiliere a elevilor şi părinţilor ating şi alte teme precum orientarea şcolară şi profesională, autismul, activităţile pentru copiii supradotaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS