13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMortul, scutit de impozite pentru că e... veteran

Mortul, scutit de impozite pentru că e… veteran

Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe ilegalităţi săvârşite în perioada 2008-2012 de funcţionarii Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova

De morţi care plătesc impozite s-a mai auzit. Astfel de cazuri au devenit banale, din cauza faptului că moştenitorii întârzie să dezbată succesiunea celor decedaţi, continuând să plătească impozitele şi taxele pe numele defuncţilor. La Primăria Craiova s-a inventat, însă, mortul… scutit de impozite! Au descoperit asta controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj, al căror raport întocmit în urma controlului din anul 2012 a fost dat publicităţii săptămâna trecută.

Veteran şi după moarte

Reprezentanţii Curţii de Conturi au menţionat în actul de control întocmit în urma verificărilor de anul trecut că Ionică Iliuţă, decedat în anul 2005, a fost totuşi scutit de la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri, în sumă totală de 6.958 de lei, pentru întreaga perioadă 2006 – 2012. Angajaţii Direcţiei de Impozite şi Taxe de pe lângă Primăria Craiova i-au acordat mortului această scutire în virtutea calităţii sale de veteran de război, pe care şi-ar fi păstrat-o şi după deces!
Dar acesta nu e singurul mort scutit de dări. Curtea de Conturi a stabilit că Primăria Craiova a mai acordat scutire de impozite pe clădiri şi terenuri – în cuantum total de 9.184 lei – lui Pîrvulescu Alexandru Petre, decedat în 2007, şi lui Vintilă Sterie, trecut la cei drepţi încă din… 2003!
În alte cazuri, Direcţia de Impozite şi taxe din subordinea Primăriei Craiova a acordat în 2011 scutiri de impozite fără să aibă nici un document justificativ care să stea la baza acestor scutiri. Printre aceştia este menţionată craioveanca Barbu Gheorghiţa, scutită numai în 2011 de plata unor impozite pe clădiri şi terenuri în cuantum de 624 de lei, fără ca la dosarul fiscal al său să fi fost depus vreun act care să justifice aceste facilităţi fiscale.

Impozite diminuate din pix

Acelaşi raport al Curţii de Conturi indică nereguli şi mai mari la Direcţia de Impozite şi Taxe, cu privire la stabilirea şi încasarea impozitelor pe mijloace de transport. Aici, controlorii financiari îl evidenţiază în mod deosebit pe contribuabilul Marin Ionuţ, care, în perioada 2008 – 2012, a fost scutit „din pix“ de impozite şi taxe totale de… 8.640,50 lei pentru maşinile sale mai mult sau mai puţin luxoase.
Cea mai banală greşeală a funcţionarilor Fiscului municipal în ceea ce-l priveşte constă în faptul că n-au ştiut (sau n-au vrut!) să calculeze corect perioada în care craioveanul a deţinut o maşină Fiat Ducato. Trecând 24 de luni, în loc de 28, angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite i-au încasat contribuabilului menţionat cu 109,5 lei mai puţin impozit.
Dar Marin Ionuţ a avut parte şi de alte bucurii din partea funcţionarilor de la fiscul primăriei. Tot din pix, aceştia i-au micşorat respectivului impozitele pe mijloacele de transport. Spre exemplu, fără să aibă la bază vreun document al maşinii, au menţionat în acte că BMW-ul deţinut de bărbat în perioada mai – noiembrie 2008 avea capacitatea cilindrică de 1.993 cmc, în loc de 2.993 cmc, stabilindu-i astfel proprietarului un impozit cu 350 de lei mai mic.
Aceeaşi tactică au aplicat-o şi cu privire la altă maşină – un Bentley deţinut în 2010 de craioveanul menţionat – trecând acest vehicul în evidenţele fiscale ca având un motor de 2.998 cmc, în loc de… 5.998 cmc. Impozitele pe maşină au fost diminuate cu 525 de lei!
Cadoul suprem pe care i l-au făcut funcţionarii municipalităţii lui Marin Ionuţ a fost însă scutirea de un impozit în cuantum de 7.656 de lei, datorat pe anii 2011 – 2012 pentru un autovehicul VW Touareg.

Anchetă penală în derulare

Neregulile prezentate mai sus – şi multe altele descoperite tot de controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj – fac în prezent obiectul unei anchete penale, într-un amplu dosar instrumentat de poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Cercetările fiind în derulare, conducerea Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova a fost reţinută în oferirea unor amănunte cu privire la neregulile constatate de Curtea de Conturi. „Există o anchetă în curs la poliţie, iar noi oferim organelor de cercetare penală tot sprijinul în vederea stabilirii adevărului în acest dosar, care priveşte fapte săvârşite înaintea numirii mele la conducerea acestei instituţii“, a declarat Ionel Petrescu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS