13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicul Anuşca îi vrea judecaţi pe denunţători

Medicul Anuşca îi vrea judecaţi pe denunţători

Tribunalul Dolj a respins ieri plângerea făcută de ortopedul Dan-Nelu Anuşca, prin care acesta a cerut ca denunţătorii săi să fie cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de dare de mită

Medicul ortoped Dan-Nelu Anuşca, angajat al Spitalului de Urgenţă Craiova şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie, a fost reţinut pe 16 octombrie, anul trecut, în urma unui flagrant organizat de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Anchetatorii fuseseră sesizaţi cu o zi înainte de sora unei paciente a medicului Anuşca, care s-a plâns că doctorul s-a simţit „ofensat“ când pacienta şi prietenul ei i-au dat „numai“ 800 de lei pentru o intervenţie chirurgicală. Denunţătoarea a povestit că medicul a cerut 400 de euro pentru materialele medicale ce urma să fie folosite la intervenţia chirurgicală, după care sora sa a întrebat cât trebuie să mai dea în afara celor 400 de euro. Deşi medicul Anuşca i-a răspuns pacientei că nu cere nimic, „în momentul în care pacienta i-a dat suma de 400 de lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă «îl ofensează». În acel moment, a intervenit şi prietenul pacientei, care i-a mai dat 400 de lei, după care, inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi“, au consemnat procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a medicului. Iritaţi de atitudinea doctorului, atât pacienta, cât şi prietenul ei i-au cerut surorii femeii să sesizeze poliţia, lucru pe care l-a şi făcut. Pe 16 octombrie, Anuşca a fost prins în flagrant după ce primise 1.200 de lei şi 400 de euro de la sora pacientei, bani care fuseseră însă marcaţi de procurori cu inscripţia „MITĂ“.
Ulterior, dr. Dan-Nelu Anuşca a fost arestat preventiv, iar, pe 31 octombrie, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Plângerea medicului, considerată „inadmisibilă“

În rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe medicul Anuşca, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de dare de mită faţă de pacientă, sora şi prietenul acesteia. Anchetatorii au aplicat dispoziţiile art. 255 Cod Penal, care prevede că „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracţiune“.
Medicul Anuşca nu a fost mulţumit cu această soluţie şi, la jumătatea lunii decembrie, a formulat la Tribunalul Dolj o plângere împotriva hotărârii luate de procuror faţă de denunţătorii săi. Anuşca a cerut începerea urmăririi penale faţă de pacienta sa, dar şi faţă de prietenul acesteia. Ieri, judecătorii au respins plângerea medicului ca fiind inadmisibilă, hotărârea fiind definitivă.
Tot ieri, Tribunalul Dolj a dispus amânarea pentru 18 februarie în dosarul în care Dan-Nelu Anuşca este judecat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. La termenul precedent, de pe 23 ianuarie, instanţa a respins o cerere de eliberare sub control judiciar formulată de inculpat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS