5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul de Cardiologie intră în subordinea Spitalului Judeţean

Centrul de Cardiologie intră în subordinea Spitalului Judeţean

Acţiunea prin care Centrul de Cardiologie Craiova încerca să-şi păstreze personalitatea juridică nu a avut sorţi de izbândă, instanţa supremă considerând recursul ca nefondat

În această lună vor începe demersurile pentru trecerea Centrului de Cardiologie Craiova în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Centrul, care ocupă o aripă de la etajele trei şi patru ale spitalului, a funcţionat din anul 2000 ca unitate cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă printr-o hotărâre de guvern dată în februarie 2011 se decidea înglobarea acestuia în cadrul SCJU Craiova. În nota de fundamentare a HG nr. 105 /2011 privind desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din judeţul Dolj, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, se menţiona faptul că „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova nu are în structura sa Secţie de cardiologie, iar colaborarea între cele două unităţi sanitare nu este din cele mai bune“. Spitalul avea nevoie de o Secţie de cardiologie pentru a trece la un nivel superior de competenţă, conform criteriilor de clasificare. „Ca urmare a reorganizării, cele două unităţi vor utiliza o platformă comună de investigaţii, fără a fi necesară decontarea între unităţi“, se mai specifică în nota de fundamentare.
Hotărârea prin care cele două unităţi se uneau, iar Centrul de Cardiologie urma să devină parte a Spitalului Judeţean, nu a fost acceptată de conducerea Centrului, fiind contestată în instanţă. În iunie 2011, Centrul de Cardiologie a dat în judecată guvernul şi Ministerul Sănătăţii, solicitând anularea actului normativ respectiv, însă Curtea de Apel Craiova a respins cererea de chemare în judecată, prin Sentinţa nr. 539 din 31 octombrie 2011.

Vor cumpăra medicamente bolnavii internaţi
la Cardiologie?

Dosarul a ajuns în ianuarie 2012 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, dar recursul făcut de Centru a fost respins, fiind declarat ca nefondat. Decizia s-a pronunţat în şedinţa din 31 ianuarie 2013 şi a fost declarată definitivă şi irevocabilă. În structura Spitalului Judeţean de Urgenţă va apărea şi o Clinică de Cardiologie, care va fi administrată de spital. „Asta înseamnă desfiinţarea Centrului de Cardiologie ca persoană juridică şi înglobarea lui la Spitalul Judeţean, am înţeles tot ca un Centru, dar fără personalitate juridică. Tot personalul va fi preluat de spital, iar Centrul de Cardiologie va avea un şef, cu atribuţii de şef de secţie“, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Şefa Centrului de Cardiologie Craiova, conf. dr. Rodica Muşetescu, s-a arătat profund dezamăgită de decizia instanţei, dar nu a dorit să facă nici un comentariu vizavi de acest subiect. În schimb, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, conf. dr. Florin Petrescu, nu a putut fi contactat.
Rămâne de văzut dacă, după trecerea Centrului de Cardiologie în subordinea spitalului, vor apărea şi aici probleme cu medicamentele şi materialele sanitare, aşa cum se întâmplă la pacienţii internaţi în celelalte secţii ale SCJU Craiova. Până acum, asiguraţii internaţi în Centru nu erau nevoiţi să-şi cumpere medicamentele necesare tratamentului bolilor
cardiovasculare de care sufereau. Vor cumpăra de acum înainte medicamente şi bolnavii internaţi la Cardiologie? Aceasta este o întrebare la care vom afla răspunsul abia peste câteva luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS