21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞefa de Resurse Umane din Spitalul Judeţean, mituită

Şefa de Resurse Umane din Spitalul Judeţean, mituită

Rozalia Nadiana Olariu, şefa Departamentului Resurse Umane, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, a fost reţinută ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în dosarul în care sunt anchetate concursuri trucate de angajare la unitatea medicală. Rozalia Olariu a sosit ieri-dimineaţă la Parchet însoţită de avocat, cei doi refuzând să facă vreo declaraţie. La ieşirea de la Parchet, şefa Departamentului Resurse Umane avea cătuşe şi era flancată de doi poliţişti. Reţinerea pentru 24 de ore a directoarei din cadrul Spitalului Judeţean s-a făcut în contextul în care anterior fuseseră audiate infirmiera Mariana Văcăroiu şi Daniela Samoilă, asistentă-şefă la ATI. Potrivit avocatului Florin Homescu, apărătorul Danielei Samoilă, atât infirmiera Văcăroiu, cât şi asistenta-şefă de la ATI şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzate. Aceeaşi sursă a precizat că infirmiera care a dat mită să se angajeze, cât şi asistenta-şefă care a intermediat mita sunt rude, respectiv verişoare.

Samoilă a scăpat de acuzaţia de mită

Conform avocatului Florin Homescu, datorită faptului că şi-a recunoscut faptele de care este acuzată şi a colaborat cu procurorii, Daniela Samoilă, cercetată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, ar fi scăpat de una dintre acuzaţiile pe care i le aduceau procurorii, respectiv luarea de mită. Asistenta-şefă a recunoscut că a primit banii, dar că aceştia nu au fost păstraţi de ea, ci au fost oferiţi mai departe Rozaliei Nadiana Olariu, şefa Departamentului Resurse Umane din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu. „În ceea ce o priveşte pe inculpata Samoilă, aceasta şi-a recunoscut fapta; miercuri, se începuse urmărirea penală pentru două infracţiuni, trafic de influenţă şi luare de mită, astăzi (joi – n.r.), după recunoaşterea faptei, i se reţine doar traficul de influenţă, faptă care a fost recunoscută, motiv pentru care procurorul a decis să dispună măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. (…) Este vorba despre suma de 10.000 de lei pentru a facilita obţinerea unor subiecte în vederea susţinerii unui examen. Banii au fost daţi mai departe doamnei Rozalia Olariu“, a precizat avocatul Homescu.

Mită multiplă pentru Olariu

Rozalia Olariu a devenit în prezent personajul-cheie în anchetă. La rândul său, Mariana Văcăroiu a admis în faţa procurorilor că a dat mită pentru a trece examenul de infirmieră. Văcăroiu este cercetată pentru mărturie mincinoasă şi dare de mită. Potrivit procurilor, mita de la Mariana Văcăroiu nu a fost singura primită de Olariu. „Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus reţinerea pentru 24 de ore a învinuitei Olariu Nadiana Rozalia, cercetată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită. Sus-numita este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită, constând în aceea că în cursul lunilor octombrie 2012 – ianuarie 2013 a primit de la Samoilă Daniela şi alte persoane diverse sume de bani pentru a facilita angajarea în funcţiile de infirmier, asistent medical, brancardier şi îngrijitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a diferitelor persoane. Faţă de celelalte două învinuite reţinute anterior, procurorul a dispus măsura preventivă de a nu părăsi ţara. Cercetările în această cauză continuă pentru aflarea adevărului şi reconstituirea faptelor“, a declarat procurorul Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Sumele vehiculate pentru un post de infirmieră sunt de 10.000 de lei, iar pentru un post de asistentă – de 20.000 de lei.

Fostul manager Stănculete, audiat trei ore

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au fost audiaţi ieri în calitate de martori şi Maria Gridan, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, precum şi fostul manager al unităţii medicale din Târgu Jiu, Vasile Stănculete. Dacă Maria Gridan, membră în comisiile de examinare, a precizat că nu ştia nimic despre concursurile trucate şi despre sumele vehiculate pentru un post în Spitalul Judeţean, fostul manager Vasile Stănculete şi-a chemat avocatul. Stănculete a fost reţinut la audieri mai bine de trei ore pentru a răspunde la întrebările procurorilor. „Am fost chemat ca martor. Nu ştiu dacă acuzaţiile despre care se vorbeşte sunt sau nu fondate. Managerul şi conducerea semnează pentru selectarea comisiilor. Eu nu le cunosc bine pe cele anchetate. Eu nu am auzit de asemenea practici în spital. Angajările s-au făcut perfect legal din punct de vedere procedural. S-au scos la concurs posturi de care era nevoie. Sumele nu au ajuns la mine. Cine a făcut asemenea lucruri să răspundă! Noi stabileam doar comisiile şi era datoria mea să găsesc oameni competenţi şi nepătaţi. Nici nu mi-am imaginat că se vehiculează astfel de sume. Eu am stat mai mult la audieri pentru a lămuri totul. Aş putea spune că sunt dezamăgit pentru câte am făcut pentru spital şi am ajuns aici. Plec de la Parchet cu un gust amar. Dacă a făcut cineva ceva să-i ia justiţia“, a declarat Vasile Stănculete, medic ginecolog şi fostul manager al Spitalului Judeţean. Procurorii vor audia şi vineri angajaţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS