12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLupta surdă a unei bătrâne cu statul român

Lupta surdă a unei bătrâne cu statul român

Unei femei din Dolj i se reţin sistematic bani din pensie. După ce bătrâna a returnat 8.000 de lei, recent, i s-au mai cerut 3.300 de lei.
Casa Judeţeană de Pensii Dolj recunoaşte că un funcţionar a făcut o greşeală, dându-i mai mulţi bani bătrânei la pensie. Femeia rămâne cu 338 de lei pe lună.

Dumitra Butarin din comuna Urzicuţa, sat Ionele, judeţul Dolj, ne-a sesizat la redacţie un aspect mai puţin obişnuit. Femeia, de 78 de ani, ne-a scris că, timp de mai mulţi ani la rând, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj i-a reţinut suma de 8.000 de lei din pensie, bani pe care femeia i-a achitat până la ultimul leu. Motivul pentru care i s-au reţinut banii a fost că nu avea dreptul să cumuleze mai multe pensii (şi de urmaş, şi de CAP). „Am avut trei pensii: de CAP, de stat şi de urmaş. Toate adunate făceau o sumă infimă de 300 de lei“, povesteşte bătrâna. Casa Judeţeană de Pensii Dolj i-a transmis femeii acum câţiva ani că nu mai are dreptul la pensia de urmaş, cumulată cu cea de CAP şi cea de stat, şi, după câteva luni, au început să curgă penalităţile (debitul iniţial fiind de 3.000 de lei): „Mi-a venit mai întâi înştiinţare că trebuie să plătesc 3.000 de lei. I-am achitat, apoi mi-a venit iar să plătesc 2.600 de lei. Am fost în audienţă să văd pentru ce sunt banii… nimeni nu te bagă în seamă. După ce am terminat de plată şi suma aceasta (ei spunându-mi că sunt penalităţi), mi-a mai venit 1.200 de lei cheltuieli de judecată (dar care judecată nu ştiu)“.
Întrebaţi de ce nu s-a făcut verificarea pensiei bătrânei în momentul în care a apărut legea care interzicea cumularea pensiei de urmaş cu alte tipuri de pensii, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Dolj susţin că abia de câţiva ani se poate face verificarea după codul numeric personal (CNP) şi se poate observa dacă unii au cumulate mai multe pensii. Cât despre sumele exorbitante cerute bătrânei din Urzicuţa, CJP Dolj a informat că femeii i s-a făcut dosar penal pentru că ar fi declarat că nu mai avea altă pensie, când i s-a acordat pensia de urmaş, dosar finalizat cu neînceperea urmăririi penale. În replică, nora bătrânei, Sabina Butarin, susţine că la vremea la care soacra ei s-a pensionat, acum 20 de ani, era permisă atât pensia de urmaş, cât şi cea de stat, mai ales că acestea însemnau 300 de lei. Ea mai spune că nu a ştiut de nici un dosar şi de nici o judecată şi că logic ar fi fost ca „atunci când a apărut o lege care interzicea cumularea pensiilor, pensionarul să fi fost înştiinţat (…)“ şi să nu i se mai fi plătit debitul, dar nu să i se calculeze retroactiv.

Drama femeii nu se opreşte aici

Când credea că necazurile s-au sfârşit, în noiembrie 2012, femeia s-a mai trezit cu o poprire pe pensie, de data aceasta de 3.312 lei, pentru cu totul alt motiv. Angajaţii de la CJP Dolj au constatat că bătrânei i se calculase greşit pensia, aşa că au decis să îi reţină banii acordaţi în plus, dar pe trei ani în urmă, conform legii. Deci, încă o greşeală a funcţionarilor Casei Judeţene de Pensii Dolj. „Pentru ce să mai plătească? Mama este terminată. O mai lasă câteva luni şi iar îi trimit alte decizii de plată. Nu mai înţeleg nimic. Am fost în audienţă la director (fostul director – n.r.) care mi-a zis că pot să mă duc să-l dau în judecată. Păi ăsta e răspuns de la un şef de instituţie? Nu verifică nimeni dosarul, nu ni-l arată să vedem ce s-a greşit… Dacă ei au făcut altă greşeală, cine e de vină?“, s-a plâns nora bătrânei.
La vremea respectivă director executiv al CJP Dolj era Daniel Baciu, dar acesta şi-a dat demisia săptămâna trecută.
În prezent, Dumitra Butarin are o pensie de 508 lei pe lună, din care deja i s-a reţinut prima tranşă, de 170 de lei, din cei 3.312 lei datoraţi. Femeia trebuie să trăiască cu cei 338 de lei pe lună care îi mai rămân, şi totul pentru o greşeală a unui funcţionar al CJP Dolj.

Greşeala, depistată în urma unui control al CNPP

Cum s-a ajuns ca bătrâna să mai plătească 3.312 lei? CJP Dolj explică faptul că, la pensionare (la limita de vârstă), femeia a mai cotizat pentru doi ani în plus ca vechime. La vremea respectivă se putea face acest lucru, plătind contribuţia la pensii pentru anii respectivi. Dar un funcţionar de la CJP Dolj, în mod eronat, a trecut suma pentru cei doi ani ca fiind pe fiecare an al întregii perioade lucrate. Greşeala a fost depistată în urma unui control dispus de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), căreia i s-au părut suspecte anumite dosare de la Dolj şi a dispus verificări.
Problema este că bătrâna nu se mai poate adresa instanţei, perioada în care putea ea să atace decizia CJP Dolj de penalizare cu 3.312 lei fiind în termen de 15 zile de la primirea deciziei de la CJP Dolj. Totuşi, Sabina Butarin susţine că familia se va adresa cu o reclamaţie la Ministerul Muncii.
La solicitarea GdS, conducerea Casei de Pensii ne-a răspuns referitor la motivul pentru care i se reţin bătrânei încă 3.312 lei: „Prin emiterea Deciziei nr. 153.964 din 29.11.2012, pensia doamnei Butarin Dumitra a fost revizuită în sensul corectării venitului asigurat conform Legii nr. 80/1992. Astfel, în perioada 01.12.2009 – 30.11.2012, doamna Butarin a primit în mod necuvenit suma de 3.312 lei. Diferenţa acordată în plus constituie sumă plătită necuvenit, în conformitate cu prevederile art. 179, alineatele1 şi 4 din Legea nr. 263/2010 (…)“.

Mai multe persoane sunt în situaţia bătrânei

Conforma datelor de la CJP Dolj, Casa Naţională de Pensii Publice a dispus mai multe verificări ale unor dosare de pensionare de la Dolj, acelea care le par „suspecte“ celor de la Bucureşti. În situaţia bătrânei sunt mai mulţi oameni, ale căror pensii au fost calculate greşit. În cazul în care primiţi o astfel de decizie de returnare a unor sume care v-au fost calculate eronat, singura modalitate de a ataca această decizie este pe calea instanţei, la Tribunalul Dolj, în termen de 15 zile de la primirea deciziei.

Când se poate reţine din pensia unei persoane

Conform articolului 179 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iată situaţiile în care se poate reţine din pensia unei persoane. Textul de lege este acesta:
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari, în termenul general de prescripţie de trei ani.
(2) În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, recuperarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale.
(3) CNPP, prin casele teritoriale de pensii, precum şi casele de pensii sectoriale recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuţi la alin. (2).
(4) Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii şi al caselor de pensii sectoriale se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(5) Debitele reprezentând contribuţii de asigurări sociale sau prestaţii de asigurări sociale mai mici de zece lei nu se urmăresc.
(6) Sumele rămase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedaţi nu se mai urmăresc.
(7) Sumele cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, rămase nerecuperate de pe urma asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. IV, decedaţi, nu se mai urmăresc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS