12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboiul orarului, la Şcoala din Pleşoi

Războiul orarului, la Şcoala din Pleşoi

Relaţiile dintre conducerea Şcolii gimnaziale din Pleşoi şi cadrele didactice nu au fost normale încă de la începutul anului şcolar, când a fost instalată ca manager profesoara de matematică Elena Giurcă, care îşi desfăşurase activitatea la Vârvorul de Jos. De atunci au apărut mereu contestaţii la deciziile interne. Orarul este însă problema care a dus conflictul la cote maxime. Acesta a fost întocmit în luna septembrie 2012 de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ. După primul semestru, managerul şcolii a cerut modificarea lui pe motiv că nu este legal. „În şcoală am avut o comisie venită de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, care a sesizat că orarul cadrelor didactice nu este legal. Nu respectă Codul Muncii. Un profesor cu normă întreagă, de 18 ore, trebuie să aibă activitate la clasă în toate cele cinci zile ale săptămânii. Acest principiu nu era respectat. Cadrele didactice aveau orele puse de aşa manieră încât, prin rotaţie, aveau o zi liberă pe săptămână. Am primit mustrare şi am trecut la remedierea situaţiei, prin redistribuirea orelor. Să intrăm în legalitate“, a spus Elena Giurcă. Aşa a apărut şi a doua variantă de program, cea a managerului.

Programul zilei, dat de cine scrie condica

Cadrele didactice nu vor să respecte noul program pe motiv că nu este validat de Consiliul de Administraţie al şcolii, ci contestat. „Nu este nici o lege care să spună că trebuie să fac 18 ore în cinci zile. De 11 ani sunt în această şcoală şi niciodată nu am avut o asemenea situaţie. Acum directorul vrea să bată cu pumnul în masă pentru că intenționează să înlăture titularii şcolii. Vrea să aducă alte cadre şi, din acest motiv, nu găsim înţelegere. Pe lângă faptul că ne-a redistribuit orele, nici nu putem pleca şi noi cu microbuzul de 13.30. Terminăm la ora 14.00 şi stăm în şcoală până la ora 16.00, ca să ajungem la ora 18.00 acasă. Şi asta pentru că directorul nu vrea să scurtăm nici măcar pauza de la zece la cinci minute“, a susţinut Simona Untaru, profesoară de limba română. La rândul său, managerul şcolii susţine că varianta sa este cea legală. Şi de aici începe bâlciul. Fiecare tabără vrea să-şi impună regulile. Programul zilei este făcut în funcţie de cine completează condica. Dacă pică în mâna directorului, se merge pe noul program. Dacă profesorul de serviciu este mai iute de mână, intră varianta Consiliului de Administraţie.

Părinţii, a treia voce în scandalul orarului

Alternanţa orarului îi bulversează pe elevi, care nu mai ştiu ce manuale să-şi pună în ghiozdane. Aşa s-a întâmplat şi marți, când s-a impus orarul Consiliului de Administraţie şi elevii au fost nevoiţi să dea o fugă acasă să-şi schimbe manualele. Situaţia l-a enervat pe unul dintrte părinţi, care a dorit să facă dreptate. Tatăl unui băiat, care este şi soţul învăţătoarei Tatiana Nica, a venit degrabă la şcoală să dea afară de la oră pe profesorul care nu era trecut în orarul fiului său. Nu a reuşit să-şi ducă operaţiunea la sfârşit, dând nas în nas cu viceprimarul comunei, Iulian Bârsan, prezent şi el la şcoală alături de primar, tot pentru problema orarului. „Nu este normal să intri în clasă ca să faci tu regulile aici. Nu este problema ta“, l-a apostrofat vicele pe părinte. Discuţia a avut loc în prezenţa altor părinţi, aflaţi pe lângă şcoală pentru a urmări demersul instructiv-educativ.

ISJ Dolj face anchetă

Conflictul dintre dascălii de la Pleşoi a depăşit graniţele unităţii de învăţământ. A ajuns şi pe masa conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, datorită cadrelor didactice, care cer să li se facă dreptate. Nu este contestat doar programul, ci şi alte decizii ale managerului Elena Giurcă, cum ar fi neîntrunirea lunară a Consiliului de Administraţie, jignirile aduse elevilor şi profesorilor în timpul orelor, decontarea navetei, precum şi distribuirea banilor pentru transport. „Cercetarea a început în luna decembrie a anului trecut. Nu avem o concluzie pentru că este încă în derulare. Între timp, am primit şi alte sesizări, de la profesori. Astăzi (marți – n.r.) am avut în audienţă şi părinţi“, a spus inspectorul şcolar general Georgică Bercea. În privinţa orarului, ISJ are altă părere. „Orarul profesorilor trebuia făcut de Comisia de orar din şcoală, numită de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ. Această comisie trebuie să ţină cont de Legea educaţiei, de regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, dar şi de Codul Muncii. Un profesor are norma didactică de 18 ore şi nu se impune zi liberă decât în cazul metodiştilor inspectoratului sau al consilierilor educativi“, a adăugat inspectorul şcolar general Georgică Bercea. În cazul Școlii de la Pleşoi, nu a fost întrunită o astfel de comisie, ceea ce anulează valabilitatea celor două orare. În ceea ce priveşte scurtarea pauzelor, inspectoratul are abilitatea de aprobare. „Modificarea programului de cursuri poate fi aprobată în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj numai pe perioadă determinată şi numai pentru motive bine întemeiate, care să fie în folosul elevului“, a mai spus inspectorul şcolar general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS