14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLipsa banilor duce la noi comasări în şcoli

Lipsa banilor duce la noi comasări în şcoli

Managerii unităţilor de învăţământ preuniversitar din Dolj au fost somaţi să comaseze clasele cu mai puţin de 15 elevi. Măsura este impusă ca urmare a faptului că finanţarea per elev nu mai asigură fondurile necesare pentru plata cadrelor didactice.
Comasarea se va aplica în special la clasele primare şi de gimnaziu din mediul rural. Anunţul a fost făcut chiar ieri, la şedinţa cu directorii din județ, derulată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. „Unde avem două clase cu număr minim de elevi sau cu mai puţini se va trece la comasare pentru că trebuie să vă încadraţi în costul standard. Excepţie vor face clasele unice de la nivelul unităţilor“, a precizat Aurelia Iliuţă, şef serviciu reţea şcolară şi salarizare Dolj. În cazul în care efectivul va depăşi 30 de elevi, clasa va funcţiona cu aprobarea ISJ.

Scad şi clasele de liceu

Probleme cu populaţia şcolară se înregistrează şi la liceu. În anul şcolar viitor, vor fi cu 40 de clase mai puţin. „Planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a a fost aprobat în funcţie de numărul de elevi de clasa a VIII-a înscriși în catalog. Este vorba de 5.885 de elevi, pentru care am aprobat 209 clase de liceu în forma de zi, în loc de 249, câte a fost anul trecut. Rămâne de văzut şi câte din aceste clase vor fi realizate, pentru că anul trecut, după absolvire, 900 de elevi nu au mai optat pentru liceu, iar după repartizarea computerizată, din cauza opţiunilor înscrise greşit, s-au pierdut alte câteva sute de candidaţi“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea. Potrivit planului de şcolarizare, în judeţul Dolj, 51% din clasele de liceu vor avea specializări pe profil tehnologic, iar restul vor fi clase teoretice.
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS