12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal70 de elevi pictează pereţii Secţiei de Chirurgie Pediatrică

70 de elevi pictează pereţii Secţiei de Chirurgie Pediatrică

Saloanele din cadrul Secţiei de Chirurgie Pediatrică, din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, vor arăta, în mai puţin de două luni, mai mult ca săli de grădiniţă decât de spital, cu pereții pictaţi până la jumătate în albastru sau vernil, iar în rest cu animăluțe şi personaje Disney viu colorate. Pentru cosmetizarea şi redecorarea întregii secţii este nevoie însă de sume importante, nefiind de ajuns banii strânşi de organizaţiile nonguvernamentale.   

Patru din cele 13 saloane ale secţiei sunt gata. Odată ce deschizi uşa unui astfel de salon, te detaşezi automat de tot ce înseamnă spital. Doar îngrijorarea pe care o citeşti pe chipul părinţilor sau perfuziile din brațele copiilor îţi amintesc că te afli într-o unitate spitalicească.
70 de copii craioveni s-au oferit voluntari pentru a ajuta la realizarea picturilor murale. Fiecare sfârşit de săptămână şi-l petrec în spital şi nu la joacă, pictând timp de şase-şapte ore figurile de basm schiţate pe pereţi. Ideea aparţine medicilor secţiei și unui profesor de desen de la Şcoala nr. 29 „Nicolae Romanescu“ din Craiova, și este pusă în practică de Fundaţia „Cuvântul care Zideşte“ din cadrul Mitropoliei Craiova. „De un an muncim pentru a strânge fondurile necesare demarării proiectului. Am avut sprijinul unor copii extraordinari, care şi-au dedicat mare parte din timpul liber pentru a lucra ca voluntari. Iniţial, au pictat obiecte din lut şi au confecţionat mărţişoare pe care le-au vândut în cadrul campaniei «Dar cu drag, de Mărţişor». Din fondurile obţinute au repartizat o parte unui caz medical grav, al unei eleve de 16 ani diagnosticate cu leucemie, iar diferenţa au donat-o pentru achiziţionarea vopselelor şi materialelor necesare pentru pictarea decorativă a saloanelor Secţiei de Chirurgie Ortopedică Pediatrică“, a precizat Cătălin Ostroveanu, profesor de desen la Şcoala nr. 29.
Elevii s-au oferit apoi voluntari în campania „De la copii – pentru copii“. Vin în spital împărţiţi pe grupe, în fiecare sâmbătă sau duminică, şi pictează între orele 11.00 şi 18.00.

Televizor, DVD şi aer condiţionat în fiecare salon

Mai sunt multe de făcut în această secţie, coridoarele ar trebui renovate, mobilierul schimbat, însă nu sunt fonduri destule.
„Ideea de a schimba din punct de vedere estetic, dar şi tehnologic Secţia de Chirurgie Pediatrică am avut-o încă de la înfiinţarea Asociaţiei Medici pentru Copii. Din fondurile acestei asociaţii, am renovat şi reparat întâi punctele sanitare. Am continuat cu renovarea pe rând a saloanelor, apoi, împreună cu cei de la Fundaţia «Cuvântul care Zideşte» din cadrul Mitropoliei Olteniei, am demarat proiectul de renovare şi estetizare a saloanelor. Saloane având pereţii pictaţi cu personaje de basm am mai văzut la Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti. De 23 de ani lucrez în această secţie şi tocmai de aceea doresc să dăm o faţă nouă clinicii. În două luni, sperăm să putem inaugura saloanele secţiei“, a povestit dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de Chirurgie Pediatrică.
Proiectul demarat la etajul nouă al spitalului este unul mai amplu. După ce saloanele vor fi renovate şi pictate, vor fi echipate cu televizoare, DVD-uri, frigidere, aer condiţionat. Aparatura a fost deja donată secţiei de către o firmă de electronice. Actuala sală de mese va fi compartimentată, pentru a se crea o cameră ce va servi ca loc de recreere pentru copiii internaţi. În ea va fi amenajat un loc de joacă și se vor găsi cărţi de colorat, jucării, precum și televizoare care să difuzeze în permanenţă filme pentru copii sau desene animate.

O nouă campanie de strângere de fonduri

Reprezentanţii Fundaţiei „Cuvântul care Zideşte“ se pregătesc deja pentru demararea unui nou proiect. „Din februarie vom lansa o nouă campanie de strângere de fonduri. Sperăm să obținem bani cu care să ajutăm cazuri sociale, dar și să terminăm lucrările la Secţia de Chirurgie Pediatrică“, a declarat Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundaţiei „Cuvântul care Zideşte“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS