10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAniversare Oana Pellea

Aniversare Oana Pellea

Marţi, 29 ianuarie, este ziua de naştere a actriţei Oana Pellea, fiica regretatului mare actor de film şi teatru Amza Pellea şi a Domnicăi Mihaela Policrat, ambii olteni. Oana Pellea s-a născut în București. A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, actualul UNATC, și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa prof. Sanda Manu. Colegii săi de promoție au fost: Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Păduraru și Claudiu Istodor. Din clasa condusă de Olga Tudorache, colegii de generație au fost Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Marina Procopie, Radu Duda, Mihai Verbițchi, Patricia Grigoriu și Dan Bădărău.
În perioada 1984-1987 a fost actriță la Teatrul din Piatra Neamț. A jucat la Teatrul Bulandra din 1987 până în 1999 și a participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia și Europa.
A jucat şi la Teatrul Naţional din Craiova, în 1997, în spectacolul „Hamlet“, alături de Adrian Pintea, Mihai Constantin, Ilie Gheorghe. Despre acel spectacol de referinţă al Naţionalului din Bănie, Oana Pellea a spus: „… A fost o experienţă VIE! Că sălile erau ARHIPLINE. Că a fost un eveniment real. Că spectacolul avea o aură şi o energie speciale… că Adrian (Pintea – n.r.) în Hamlet avea seri atinse de aripa de înger şi era fabulos… că întâlnirea dintre Tompa Gabor, Adrian, Mihai Constantin şi mine a rămas pentru noi toţi… o bucurie… că publicul craiovean ne-a primit generos… cu mult drag şi multe aplauze…“.
Într-un interviu acordat GdS anul trecut, Oana Pellea l-a caracterizat astfel pe tatăl său: „Modul cum a ştiut să îşi trăiască viaţa e cel mai mare exemplu pe care putea să mi-l dea… nu ştiu dacă vă puteţi imagina că se poate trăi bucuros fiecare clipă… că cineva se poate dărui pe sine continuu tuturor… Amza s-a respectat şi a ştiut să respecte Viaţa şi s-o iubească!
Sfaturi? Nu mi-a dat sfaturi… Vorbe… În schimb… fapte. Multe fapte. Prin cum a ştiut să treacă prin această lume… mi-a devenit «maestru»… La fel şi mama…“.
Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă. Aflată zilele trecute în Maldive, îndrăgita actriţă nu a avut timp să răspundă întrebărilor GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS