20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO nouă expertiză în dosarul exploziei de la UM Sadu

O nouă expertiză în dosarul exploziei de la UM Sadu

Judecătoria Târgu Jiu a dispus efectuarea unei noi expertize în dosarul în care este judecat pentru ucidere din culpă directorul adjunct al ROMARM şi fostul director general al Uzinei Mecanice (UM) Sadu, Gheorghe Lori Boian. Ex-directorul UM Sadu a fost trimis în judecată împreună cu alţi doi şefi ai Uzinei pentru moartea a două salariate, în urma unei explozii puternice în care a mai fost grav rănit alt angajat. Gheorghe Lori Boian a solicitat iniţial refacerea actului de cercetare penală, prin retrimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

I-a fost respinsă cererea

La ultimul termen al procesului în care este judecat ex-directorul Uzinei Mecanice Sadu (fosta Uzină de Armament), judecătorii târgujieni au respins cererea de trimitere a dosarului la procurori, însă au acceptat obiecţiile ridicate de Boian, în ceea ce priveşte încadrarea juridică a unor fapte, ce au legătură cu infracţiunea de distrugere. De asemenea, magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au fost de acord cu exectuarea unei noi expertize în dosar, care să elucideze condiţiile în care s-a produs explozia. În rechizitoriul de trimitere în judecată se aminteşte faptul că Gheorghe Lori Boian, în calitate de director al Uzinei Mecanice Sadu, a dat ordin să fie introdusă în procesul de producţie pulberea provenită de la muniţie expirată, veche de 30 de ani. Anchetatorii au concluzionat că folosirea pulberii respective a avut legătură cu producerea exploziei, moartea celor două salariate, rănirea celui de-al treilea angajat şi producerea pagubelor materiale, evaluate la 181.171 de lei.

O singură instituţie, autorizată să facă expertiza

Gheorghe Lori Boian a declarat că va suporta alături de ceilalţi inculpaţi în dosar costurile noii expertizei, cel mai probabil aceasta urmând să fie realizată de specialiştii Academiei Tehnice Militare, singura din ţară care poate să facă analize în domeniul pulberilor folosite pentru muniţia militară. „Cererea a fost respinsă, dar noi am cerut şi această nouă expertiză şi a fost aprobată, nu neapărat că INSEMEX Petroşani nu a prezentat o situaţie exactă. Şi ei au ajuns la concluzia că pulberea nu avea probleme, numai că nu erau autorizaţi să facă o astfel de expertiză. Singura din ţară care poate face astfel de expertize şi are cinci laboratoare autorizate este Academia Tehnică Militară. Vom suporta costurile pentru noua expertiză. Mai este o problemă în dosar cu faptul că eu am dat ordin să fie introdusă pulberea veche în producţie şi că am încălcat legea, dar procurorii nu au spus ce lege. Judecătorii vor analiza şi acest aspect: oricum, pulberea se aprindea la 170 de grade Celsius, ori nu cred că s-a aprins singură, fără să se producă anterior o acţiune“, a declarat Gheorghe Lori Boian, care, din cauza procesului de la Târgu Jiu, şi-a pierdut funcţia de director al ROMARM, dar a fost menţinut pe un post de director adjunct.

Trei inculpaţi în dosar

În dosarul exploziei de la Uzina Mecanică Sadu au fost trimişi în judecată Gheorghe Lori Boian, directorul general al UM Sadu, actual director adjunct al SC ROMARM, precum şi Gabriel-Lucian Bogdan, directorul tehnic şi de producţie al UM Sadu. Infracţiunile pentru care cei doi au ajuns în faţa judecătorilor sunt: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. În acelaşi proces mai este judecat Dumitru Toloargă, şef de secţie în cadrul SC UM SADU SA Bumbeşti-Jiu, pentru comiterea infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea din culpă a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. Următorul termen în proces a fost programat pentru 6 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS