12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFizica, predată în germană şi la Craiova

Fizica, predată în germană şi la Craiova

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova este al doilea liceu din ţară în care fizica se va preda în limba germană, într-un laborator special inaugurat, ieri, în prezenţa unui reprezentant al Germaniei la Bucureşti şi a directorului Institutului Göethe

Potrivit delegaţiei germane la Craiova, elevii colegiului care vor urma lecţiile de fizică în limba germană vor fi calificaţi pentru a lucra în firmele cu capital nemţesc. „Ne aflăm astăzi (ieri – n.r.) aici pentru a îmbunătăţi pregătirea lingvistică, prin acest element nou de predare a fizicii în limba germană. Se pune întrebarea de ce s-a recurs la această metodă? Răspunsul este că e nevoie de un program de calificare profesională prin intermediul plurilingvismului, pentru că Republica Federală Germană este partenerul principal al României şi cel de-al treilea mare investitor în această ţară, fapt menţionat şi de cancelarul german Angela Merkel în vizita sa la Bucureşti, în octombrie 2010. 20% din exporturile României se fac către Germania şi una dintre principalele surse de venit pentru statul român sunt investiţiile directe cu partenerii germani, care s-au ridicat la nivelul anului 2011 la suma de aproape șapte miliarde de euro. În plus, în prezent, în România sunt înregistrate 19.000 de întreprinderi cu capital german, din care 500 de întreprinderi sunt membre ale Camerei de Comerţ din România şi au creat 200.000 de locuri de muncă, fiind o contribuţie remarcabilă la protecţia socială a statului“, a precizat Christiane Heinze, reprezentantul Departamentului Cultural al Ambasadei Germaniei.

Elevii, invitaţi la Kirchhoff

Liceenii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ au fost informaţi că pe viitor firmele nemţeşti vor cere angajaţilor să cunoască limba germană. Măsura a fost luată după ce un studiu din 2011 a relevat că 11% din firmele nemţeşti din Uniunea Europenă s-au plâns că o parte din pierderi sunt provocate de lipsa cunoştinţelor lingvistice. În acest context, reprezentanţii ambasadei au anunţat că vor sprijini proiectul de reintroducere şi extindere a şcolilor profesionale ca unităţi autonome de formare pentru pregătirea resursei umane. De altfel, pentru a atrage tinerii să lucreze în companiile nemţeşti, elevii colegiului au primit, ieri, invitaţia de a vizita întreprinderea Kirchhoff din Craiova. Totodată, Christiane Heinze a anunţat că liceenii care au cunoştinţe de limba germană pot avea oportunităţi de formare prin stagii de pregătire la şcoala de vară, prin Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD), precum şi de a participa la programul pentru elevi laureaţi oferit de serviciul pentru schimburi pedagogice cu bursă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS