16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBust din bronz în valoare de 250.000 de euro, dispărut

Bust din bronz în valoare de 250.000 de euro, dispărut

O statuie foarte valoroasă atât ca preţ, cât şi ca însemnătate culturală a dispărut din faţa liceului de artă din Drobeta Turnu Severin de doi ani şi nimeni nu a fost deranjat de dispariţia obiectului de patrimoniu naţional. Este vorba despre bustul din bronz al lui Ioan Ştefan Paulian, care valorează 250.000 de euro.
Statuia a dispărut în 2010, în timpul unor lucrări de reabilitare la strada pe care era amplasată. Ea a fost luată și nu a mai fost adusă înapoi. Directorul liceului de artă, care poartă numele lui Ioan Ştefan Paulian, a spus că bustul a fost ridicat cu un tractor de către angajați ai Primăriei Drobeta Turnu Severin și depozitat la sediul firmei care a realizat lucrări de modernizare a străzii care trece prin fața liceului, dar nici până astăzi nu a fost repus la locul său.
„Noi ne-am gândit la vremea respectivă că depozitează bustul lui Ioan Ştefan Paulian până se asfaltează strada, după care îl readuc, numai că l-au ridicat, l-au depozitat cine ştie unde şi au uitat să îl mai aducă înapoi“, a declarat Ionel Ioniță, directorul Liceului de Artă „Ioan Ştefan Paulian“ din Drobeta Turnu Severin.
Reprezentanții primăriei spun însă că s-a creat o confuzie și că bustul nu a dispărut, ci se află într-un depozit al firmei, care îl va aduce înapoi în primăvară, când va efectua și ultimele retușuri ale străzii.
„Acest bust a fost ridicat de constructor și se află în custodia societăţii constructoare a străzii Crişan, urmând ca el să fie așezat în primăvară acolo unde se va stabili noul amplasament al acestei preţioase statui“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Drobeta Turnu Severin, Gabriel Niculescu.
Poliția însă nu este de aceeași părere și spune că s-a întocmit deja un dosar penal pe numele firmei, care nu avea dreptul să ridice bustul fără autorizație.
„Întrucât bustul a fost ridicat fără autorizaţie, s-a întocmit un dosar penal, în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ridicare fără drept a unui obiect de patrimoniu naţional“, a declarat Nicolae Lohon, purtător de cuvânt al IPJ Mehedinți.
Cercetările sunt derulate în acest caz de către poliţiştii din cadrul Compartimentului Patrimoniu al Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Mehedinţi.
Lipsa monumentului care face parte din patrimoniul naţional a atras şi atenţia conducerii Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Mehedinţi.
Statuia lui Ioan Ştefan Paulian, realizată din bronz, a fost donată primăriei municipiului de renumitul sculptor Gheorghe Anghel. Acesta s-a născut la Drobeta Turnu Severin în 1904, iar bustul a fost realizat în anii ‘50.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS