16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu demolat vila de la bloc

Au demolat vila de la bloc

http:http://www.youtube.com/watch?v=zd9T90l8Z5M
http:http://www.youtube.com/watch?v=G39odlNSZ7o

Din dispoziţia primăriţei, RAADPFL Craiova a demolat, ieri, o adevărată casă pe care un artist al Filarmonicii „Oltenia“ şi-o construise în exteriorul blocului, în prelungirea celor două apartamente suprapuse pe care le are în proprietate

Primăria Craiova a dispus demolarea unei monstruozităţi arhitectonice, ridicate ilegal cu mai bine de un deceniu în urmă lângă blocul S2 din Craioviţa Nouă. În acest bloc, situat pe Aleea 2 Castanilor, în spatele Şcolii nr. 32 „Alexandru Macedonski“, craioveanul Alexandru Pîrlea – artist, angajat al Filarmonicii „Oltenia“ din localitate, dar şi cadru didactic de specialitate – deţine două locuinţe suprapuse: apartamentele 3 (situat la parter) şi 7 (la etajul 1), ambele cu câte trei camere. Cu mai mult de un deceniu în urmă, proprietarul a decis să se extindă. Cum? Foarte simplu – construindu-şi un soi de vilă lipită de bloc, în prelungirea apartamentelor sale.

Gospodărie în toată regula

Mai întâi, omul şi-a extins balconul de la etajul 1, ieşind cu aproape doi metri în exterior faţă de linia balcoanelor de deasupra. Apoi şi-a lăţit balconul, prelungindu-l pe toată lungimea celor două apartamente. A turnat pur şi simplu o enormă placă de beton între parter şi etajul 1, construindu-şi o cameră în locul fostului balcon, plus încă una dedesubt, la parter. Iar alături, la etajul 1, a rămas cu o terasă enormă, sprijinită pe coloanele turnate direct în grădina blocului. Başca un loc umbros de mari proporţii, sub forma unei prispe în stil gorjenesc, cu portiţă la intrare, amenajate sub această terasă.
Casa de lângă bloc a fost acoperită cu tablă profilată, dotată cu jgheaburi şi burlane, ca orice vilă care se respectă. În faţa „casei“, adică în grădina blocului, familia Pîrlea şi-a montat şi propria băncuţă, ba chiar şi-a construit şi o fântână arteziană, conectată la canalizarea blocului. Nu lipseau din curte nici locurile de parcare pentru maşinile familiei, păzite de câinele personal, dotat cu cuşca aferentă. Ce mai, o gospodărie în toată regula, o vilă cu opt dormitoare în care locuiau… cinci persoane!
Vreme de un deceniu, Primăria Craiova nu l-a prea deranjat pe proprietar. L-a „altoit“, ce-i drept, cu vreo două amenzi de câte 2.000 de lei, însă acestea nu l-au supărat prea tare pe artistul Pîrlea. Situaţia s-a schimbat, însă, după ce în fruntea Primăriei Craiova a venit Olguţa Vasilescu. În demersurile primăriţei de demolare a construcţiilor ilegale, după chioşcuri a venit rândul balcoanelor.

Autorităţile au închis ochii

În baza dispoziţiei de demolare semnate de primăriţă, muncitorii de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) au trecut ieri la demolarea acestei construcţii ilegale. Totul s-a petrecut sub supravegherea a zeci de poliţişti locali, de agenţi şi ofiţeri de la Secţia 5 Poliţie Craiova şi de cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.
„Ne aflăm în cartierul Craioviţa Nouă, unde demolăm o casă la bloc. Este vorba de o construcţie care stă de zece ani pe domeniul public, dar proprietarul nu a plătit niciodată pentru ea nici un fel de taxă, nu a avut autorizaţie şi documente legale, dar, totuşi, are centrală termică, apă curentă, fântână arteziană în faţa blocului, loc de parcare privat“, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă ad-hoc, directorul RAADPFL Craiova, Radu Preda.
Întrebat cum a fost posibil aşa ceva, directorul RAADPFL a răspuns: „Foarte simplu: autorităţile, în loc să intervină, l-au lăsat pe om să-şi facă această construcţie, iar acum stăm să ne gândim dacă nu cumva blocul nu e pus în pericol. Ne gândim dacă în momentul în care o să demolăm această monstruozitate n-o să aibă probleme structura de rezistenţă a blocului. Tocmai de aceea este o operaţiune delicată. O să lucrăm, probabil, mai mult de o zi, pentru că încercăm să executăm demolarea cât mai uşor cu putinţă, ca să nu afectăm blocul. Vom lucra fără buldozere, doar cu un excavator şi cu pichamere“.

„E o urâţenie, nici nu mai vreau s-o mai văd“

Demolarea a început cu doborârea parapetului din stâlpişori de beton al terasei, apoi s-a trecut la demolarea plăcii de beton şi a camerelor propriu-zise. Operaţiunea s-a dovedit deosebit de dificilă, întrucât în încăperile construite pe exteriorul imobilului proprietarul „vilei de la bloc“ îşi instalase câte o centrală termică pe gaze atât la parter, cât şi la etaj. Nimeni nu ştie, însă, cum s-a putut face proiectul de gaze şi au fost montate aceste centrale, ori cum au fost obţinute autorizaţiile de la Distrigaz pentru acestea. Până ieri, la închiderea ediţiei, demolarea nu se încheiase.
Cât despre proprietar, acesta nu părea teribil de afectat de dărâmarea vilei sale de lângă bloc. „E o urâţenie, nici nu mai vreau s-o mai văd“, spunea Pîrlea despre construcţia sa de lângă bloc, recunoscând, însă, că „am investit aici vreo câteva sute de milioane (de lei vechi – n.r.)“. Proprietarul i-a urat primăriţei „Să-i dea Dumnezeu doamnei Olguţa sănătate“, fiind supărat mai ales pentru faptul că „abia ieri am primit somaţie, iar azi au şi venit să mă demoleze, dar eu am dreptul să fac contestaţie“. Apoi, cu un neaşteptat umor la adresa celor care-i dărâmau „casa“, le-a dezvăluit jurnaliştilor: „Eu mă duc la Sineasca, că mi-am făcut acolo un loc. Sper ca acolo să nu mă deranjeze nimeni, pentru că nici acolo n-am autorizaţie“.
Directorul RAADPFL n-a gustat, însă, gluma, precizând că Pârlea „va trebui să suporte contravaloarea cheltuielilor de demolare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS