Au demolat vila de la bloc

Autori


Din dispoziţia primăriţei, RAADPFL Craiova a demolat, ieri, o adevărată casă pe care un artist al Filarmonicii „Oltenia“ şi-o construise în exteriorul blocului, în prelungirea celor două apartamente suprapuse pe care le are în proprietate

Primăria Craiova a dispus demolarea unei monstruozităţi arhitectonice, ridicate ilegal cu mai bine de un deceniu în urmă lângă blocul S2 din Craioviţa Nouă. În acest bloc, situat pe Aleea 2 Castanilor, în spatele Şcolii nr. 32 „Alexandru Macedonski“, craioveanul Alexandru Pîrlea – artist, angajat al Filarmonicii „Oltenia“ din localitate, dar şi cadru didactic de specialitate – deţine două locuinţe suprapuse: apartamentele 3 (situat la parter) şi 7 (la etajul 1), ambele cu câte trei camere. Cu mai mult de un deceniu în urmă, proprietarul a decis să se extindă. Cum? Foarte simplu – construindu-şi un soi de vilă lipită de bloc, în prelungirea apartamentelor sale.

Gospodărie în toată regula

Mai întâi, omul şi-a extins balconul de la etajul 1, ieşind cu aproape doi metri în exterior faţă de linia balcoanelor de deasupra. Apoi şi-a lăţit balconul, prelungindu-l pe toată lungimea celor două apartamente. A turnat pur şi simplu o enormă placă de beton între parter şi etajul 1, construindu-şi o cameră în locul fostului balcon, plus încă una dedesubt, la parter. Iar alături, la etajul 1, a rămas cu o terasă enormă, sprijinită pe coloanele turnate direct în grădina blocului. Başca un loc umbros de mari proporţii, sub forma unei prispe în stil gorjenesc, cu portiţă la intrare, amenajate sub această terasă.

Casa de lângă bloc a fost acoperită cu tablă profilată, dotată cu jgheaburi şi burlane, ca orice vilă care se respectă. În faţa „casei“, adică în grădina blocului, familia Pîrlea şi-a montat şi propria băncuţă, ba chiar şi-a construit şi o fântână arteziană, conectată la canalizarea blocului. Nu lipseau din curte nici locurile de parcare pentru maşinile familiei, păzite de câinele personal, dotat cu cuşca aferentă. Ce mai, o gospodărie în toată regula, o vilă cu opt dormitoare în care locuiau… cinci persoane!

Vreme de un deceniu, Primăria Craiova nu l-a prea deranjat pe proprietar. L-a „altoit“, ce-i drept, cu vreo două amenzi de câte 2.000 de lei, însă acestea nu l-au supărat prea tare pe artistul Pîrlea. Situaţia s-a schimbat, însă, după ce în fruntea Primăriei Craiova a venit Olguţa Vasilescu. În demersurile primăriţei de demolare a construcţiilor ilegale, după chioşcuri a venit rândul balcoanelor.


Autorităţile au închis ochii

În baza dispoziţiei de demolare semnate de primăriţă, muncitorii de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) au trecut ieri la demolarea acestei construcţii ilegale. Totul s-a petrecut sub supravegherea a zeci de poliţişti locali, de agenţi şi ofiţeri de la Secţia 5 Poliţie Craiova şi de cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.

„Ne aflăm în cartierul Craioviţa Nouă, unde demolăm o casă la bloc. Este vorba de o construcţie care stă de zece ani pe domeniul public, dar proprietarul nu a plătit niciodată pentru ea nici un fel de taxă, nu a avut autorizaţie şi documente legale, dar, totuşi, are centrală termică, apă curentă, fântână arteziană în faţa blocului, loc de parcare privat“, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă ad-hoc, directorul RAADPFL Craiova, Radu Preda.

Întrebat cum a fost posibil aşa ceva, directorul RAADPFL a răspuns: „Foarte simplu: autorităţile, în loc să intervină, l-au lăsat pe om să-şi facă această construcţie, iar acum stăm să ne gândim dacă nu cumva blocul nu e pus în pericol. Ne gândim dacă în momentul în care o să demolăm această monstruozitate n-o să aibă probleme structura de rezistenţă a blocului. Tocmai de aceea este o operaţiune delicată. O să lucrăm, probabil, mai mult de o zi, pentru că încercăm să executăm demolarea cât mai uşor cu putinţă, ca să nu afectăm blocul. Vom lucra fără buldozere, doar cu un excavator şi cu pichamere“.

„E o urâţenie, nici nu mai vreau s-o mai văd“

Demolarea a început cu doborârea parapetului din stâlpişori de beton al terasei, apoi s-a trecut la demolarea plăcii de beton şi a camerelor propriu-zise. Operaţiunea s-a dovedit deosebit de dificilă, întrucât în încăperile construite pe exteriorul imobilului proprietarul „vilei de la bloc“ îşi instalase câte o centrală termică pe gaze atât la parter, cât şi la etaj. Nimeni nu ştie, însă, cum s-a putut face proiectul de gaze şi au fost montate aceste centrale, ori cum au fost obţinute autorizaţiile de la Distrigaz pentru acestea. Până ieri, la închiderea ediţiei, demolarea nu se încheiase.

Cât despre proprietar, acesta nu părea teribil de afectat de dărâmarea vilei sale de lângă bloc. „E o urâţenie, nici nu mai vreau s-o mai văd“, spunea Pîrlea despre construcţia sa de lângă bloc, recunoscând, însă, că „am investit aici vreo câteva sute de milioane (de lei vechi – n.r.)“. Proprietarul i-a urat primăriţei „Să-i dea Dumnezeu doamnei Olguţa sănătate“, fiind supărat mai ales pentru faptul că „abia ieri am primit somaţie, iar azi au şi venit să mă demoleze, dar eu am dreptul să fac contestaţie“. Apoi, cu un neaşteptat umor la adresa celor care-i dărâmau „casa“, le-a dezvăluit jurnaliştilor: „Eu mă duc la Sineasca, că mi-am făcut acolo un loc. Sper ca acolo să nu mă deranjeze nimeni, pentru că nici acolo n-am autorizaţie“.

Directorul RAADPFL n-a gustat, însă, gluma, precizând că Pârlea „va trebui să suporte contravaloarea cheltuielilor de demolare“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 24 ianuarie 2013

Actualitate

» Noi dotări pentru pompieri
» 36 de divorţuri la Primăria Târgu Jiu
» Seminar metodic pe tema politicilor culturale
» 192 de gorjeni, angajaţi prin EURES
» Facilităţi pe mijloacele de transport în comun
» Ambasadorul Germaniei, la Colegiul „Fraţii Buzeşti“
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei
» 25 de elevi premiaţi la matematică
» Statul, învins pe linie în procesele pentru taxa de mediu
» Mehedinţi: Anchetă în cazul a zeci de câini morţi în comuna Pătulele
» CEO se va muta într-un sediu de 1,5 milioane de euro
» Chineza se poate învăţa în cel puţin doi ani
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Frumoasa adormită
» Pentagonul a autorizat oficial participarea femeilor la misiuni de luptă
» Traian Băsescu va efectua o vizită în America Latină, în perioada 25-30 ianuarie
» Ia te uită!
» România, pe locul trei dintre cele 190 de state membre INTERPOL în ceea ce priveşte eficienţa datelor

Local

» Accident cu o victimă la Teasc
» Bust din bronz în valoare de 250.000 de euro, dispărut
» Colonelul Cone rămâne cu anii de puşcărie
» Prădaţi de şacali
» Salvat de sub macara
» Au demolat vila de la bloc
» Angajaţi puţini la căminul de bătrâni
» Exportăm maşini, textile şi echipamente electrice
» Tramvaiele din Craiova, modernizate cu bani europeni
» Primăria a făcut inventarul străzilor din Craiova
» 129 de telefoane mobile, confiscate de la deţinuţi

Gorj

» CJ Gorj a prezentat noul manager privat al Spitalului Judeţean
» Fermierii gorjeni au de returnat către APIA 8,7 milioane de lei

Sport

» Hănescu a refuzat echipa de Cupa Davis din cauza banilor
» Bani de la primărie pentru Oltchim
» Travis Bureau a avut lipici la majorete
» Caracalenii au făcut scor şi cu Drăgăneştiul
» Fotbaliştii Apei vor fi dădăciţi de doctori
» Ştiinţa ar putea reveni din sezonul viitor
» Slătinenii au verde de la medici
» Handbal (f) – Tadici: În doi ani putem redeveni o forţă în Europa şi în lume

Bani & Afaceri

» Formula de calcul a timbrului de mediu pentru maşini
» Statul va impozita mai mulţi agricultori, în funcţie de suprafeţele cultivate şi numărul de animale
» Peste 7.300 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional în perioada 24 – 30 ianuarie

Magazin

» Luana Ibacka „Cunoaşte, Visează, Iubeşte!“ într-un nou sezon
» Avem dovada că extratereştrii există?
» Maşina care merge cu aer
» Horoscop
» Helena Bonham Carter, pauză pentru copii
» Monica Bellucci, într-un film al lui Emir Kusturica
» Shakira a devenit mămică

Top