16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu început lucrările la adăpostul de câini

Au început lucrările la adăpostul de câini

Peste câteva luni, Craiova o să aibă un adăpost pentru 500 de câini şi doar… doi hingheri

Firma craioveană Team World Construct SRL, care a câştigat licitaţia organizată de Primăria Craiova, a început deja lucrările pentru primul modul al viitorului adăpost canin de pe malul Jiului. Reamintim că din capacitatea integrală de 5.000 de locuri a viitorului adăpost canin, în prima etapă vor fi construite padocuri pentru doar 500 de câini. Lucrarea a fost atribuită prin licitaţie societăţii amintite, care a avut oferta cea mai bună, de 1.930.601 lei, în care este inclusă atât proiectarea, cât şi execuţia padocurilor.

„Ne vom încadra în termen“

Viitorul adăpost canin va fi ridicat pe malul stâng al Jiului, chiar lângă podul care leagă Craiova de Breasta. Lucrările la adăpostul canin, ce va fi amenajat pe malul Jiului, către Breasta, au început deja. Terenul a fost mai întâi desţelenit şi nivelat, iar zilele următoare va începe turnarea fundaţiei clădirilor. Până una-alta, ieri trebuia să se încheie montarea şi vopsirea gardului metalic ce împrejmuieşte adăpostul canin.
„Au fost ceva probleme cu terenul pentru că erau foarte multe rădăcini pe care a trebuit să le scoatem. Amenajarea a durat o săptămână, iar acum facem o umplutură, pentru a aduce întreaga suprafaţă de teren la acelaşi nivel. În cursul acestei săptămâni ne vom apuca de fundaţii pentru platformele betonate ale padocurilor, iar săptămâna viitoare, de fundaţia pentru clădire. Sper să ne ajute şi vremea“, a declarat şeful de şantier, inginer Aurel Tulbă.
Proiectul întocmit de aceeaşi firmă prevede amenajarea, în partea din spate a curţii, a patru baterii de padocuri pentru câini. Animalele vor fi ţinute câte patru în fiecare padoc, ce va avea dimensiunea de 2,5/5,5 m, din care cuşca propriu-zisă (realizată din plăci isopan pe structură metalică, iar pe jos având beton sclivisit) are 2,5/2,6 m, iar restul reprezintă zona de alergare descoperită, împrejmuită cu plasă bordurată. Bateriile de padocuri vor include şi cuşti individuale pentru izolarea câinilor agresivi.
Tot din isopan pe structură metalică va fi realizată şi clădirea-anexă, doar că aceasta va avea la interior compartimentări cu rigips. Aşezată în dreapta curţii, aceasta va cuprinde zona de carantină, cabinetul medical, sala de operaţie şi cea de recuperare postoperatorie, spălătoria, morga (dotată inclusiv cu cameră frigorifică pentru cadavre), depozitul de medicamente, magazia, bucătăria şi zona de întreţinere. Ea va fi iluminată cu tuburi cu neon şi, la solicitarea Primăriei Craiova, o să fie dotată cu un sistem multiplu de încălzire-climatizare: panouri radiante cu infraroşii împreună cu sistem de aer condiţionat cu ventiloconvectoare.
Adăpostul canin va avea o parcare încăpătoare, alei betonate, dar şi spaţii verzi, cu gazon, flori şi arbuşti ornamentali.
„Suntem în grafic cu lucrările. Ne vom încadra cu siguranţă în termen, ba chiar ne dorim să finalizăm ceva mai devreme, ca să ne mai rămână timp pentru eventuale corecţii şi finisaje, dacă va fi nevoie“, a promis inginerul Tulbă.

Zece câini pe zi

Potrivit panoului amplasat la intrare, primul modul de 500 de locuri al noului adăpost canin ar trebui să fie gata pe 14 iulie 2013. Până atunci, însă, mai trebuie rezolvată o mare problemă, aceea a numărului insuficient de hingheri. În prezent, Ecarisajul face parte din SC Salubritate Craiova SRL şi cuprinde doar un singur echipaj de hingheri. Asta înseamnă doi oameni cu laţul, un şofer şi o maşină, care nu pot prinde mai mult de zece câini pe zi. Pentru un oraş în care numărul câinilor de pe străzi e apreciat a fi între 5.000 şi 8.000, ar dura vreo trei ani să-i adune pe toţi. Asta dacă nu vor fi depăşiţi de… rata natalităţii canine!
Aşadar, pentru a scăpa oraşul de câini, administraţia locală ar trebui să modifice organigrama Ecarisajului, pentru a angaja (prin concurs!) mai mulţi hingheri. Şi asta n-ar fi tot, pentru că acestora le vor trebui şi câteva maşini pentru transportarea la adăpost a animalelor ridicate de pe străzi.
Deocamdată, însă, în administraţia craioveană nici nu e clar unde va rămâne Ecarisajul. Cu câţiva ani în urmă, această activitate a fost transferată de fostul primar Antonie Solomon de la RAADPFL la Salubritate. Iar Salubritatea ar returna-o cu drag RAADPFL-ului, cu tot cu viitorul adăpost canin. Doar că RAADPFL-ul nici nu vrea să audă din nou de Ecarisaj. Ultimul cuvânt în această dispută îl va avea, până la urmă, primăriţa. Depinde care director se va dovedi mai convingător în faţa Olguţei Vasilescu – cel de la Salubritate sau cel de la RAADPFL…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS