11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞeful Centrului Medical Judeţean Mehedinţi, urmărit penal

Şeful Centrului Medical Judeţean Mehedinţi, urmărit penal

Doi agenţi de poliţie din Mehedinţi aduc acuzaţii grave şefului Centrului Medical, medicul Ion Diaconu, pe care le susțin cu acte. Din luna mai 2011 şi până acum, se pare că medicul şi-a însuşit sume importante de bani din fondurile instituției. Mai exact, șeful Centrului Medical aflat în subordinea MAI, împreună cu alţi medici prieteni, îşi prescriau reţetele foarte scumpe între ei, pe care apoi îşi luau banii de la farmaciile cu care încheiaseră contracte.
Neregulile puse la cale de către şeful Centrului Medical Mehedinţi au fost descoperite de un asistent medical al Centrului şi de un agent de poliţie, şofer pe ambulanţa unităţii medicale. Asistentul medical, care se ocupa şi de contabilitatea cabinetului, a descoperit mai multe ilegalităţi în reţetele eliberate de medicul Ion Diaconu, moment în care şi-a anunţat superiorii.
„Eu am fost de la început asistent medical în cabinetul domnului doctor Diaconu şi am luat la cunoştinţă despre toate reţetele pe care dânsul le elibera. La un moment dat, am sesizat câteva nereguli, când pe unele reţete erau trecute medicamente foarte scumpe sau care nu se mai găsesc pe piaţă. De exemplu, injecţiile cu Polidin se ştie foarte bine că au fost scoase, iar substanţa activă este foarte scumpă. Alte nereguli au fost descoperite atunci când am aflat că domnul doctor şi cu alţi colegi de-ai dânsului, medici, îşi eliberau reţete unii la alţii. Ulterior am aflat că procedau în acest fel deoarece îşi recuperau banii pe aceste reţete. Când i-am atras atenţia, am fost marginalizat, mi s-a tăiat accesul la acte şi s-a început înlăturarea mea“, a declarat Valeriu Ţâroi, agent, asistent medical în Centrul Judeţean Medical Mehedinţi.
Când au avut dovezile în mână, cei doi agenţi, unul al IPJ Mehedinţi şi unul al IJPF Mehedinţi, au făcut câte un denunţ la poliţie şi la DNA, iar în urma plângerilor, mai multe reţete medicale eliberate de şeful Centrului Medical au fost ridicate de la cabinetul acestuia pentru anchetă.
În momentul în care şi-a dat seama că subalternii săi l-au dat în vileag, medicul le-a luat carnetele medicale şi a început să îi acuze că au probleme psihice şi nu mai au ce căuta în poliţie.
„Pentru că am aflat despre aceste nereguli, domnul doctor ne-a luat carnetele de sănătate şi ne-a denunţat superiorilor că avem probleme psihice, motiv pentru care am mers la Bucureşti, la mai mulţi medici psihiatri, unde am fost supus la expertize medicale şi am dat şi explicaţii superiorilor, cărora le-am înmânat şi acte doveditoare la cele sesizate. În urma plângerilor făcute de noi, o echipă de la IPJ Mehedinţi şi una de la DNA Craiova au mers la Centrul Medical şi pe baza unui proces-verbal au ridicat pentru anchetă 131 de reţete pe care au fost eliberate medicamente în valoare de 580 de milioane de lei vechi“, a declarat Laurenţiu Brozbă, agent principal de poliţie.
Din 2011, de când a fost numit la conducerea Centrului Medical Mehedinţi din cadrul MAI, Ion Diaconu a eliberat sute de reţete medicale asiguraţilor săi, punându-le diagnostice greşite pentru care le-a prescris medicamente foarte scumpe, cu scopul de a-i parveni lui sumele respective. Într-unul dintre cazuri, în graba sa de a elibera o reţetă falsă, a prescris unei paciente medicamente pentru tratarea prostatei la bărbaţi.
„O situaţie cel puţin aberantă creată de domnul doctor este una foarte amuzantă, în momentul în care a eliberat unei femei, pacientă de-a noastră, medicamentaţie pentru tratarea prostatei cu pastile Prostamol. Acest lucru este absurd, deoarece știe oricine că această afecţiune nu poate fi întâlnită niciodată la femei“, a mai spus Valeriu Ţâroi, asistent în cadrul Centrului Medical.
În prezent, există dosare de cercetare penală la DNA Bucureşti şi Parchet întocmite de către IPJ Mehedinţi, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor şi DGA Mehedinţi, iar medicul împreună cu ceilalţi colegi ai săi care au luat parte la ilegalităţi sunt urmăriţi penal.
Deşi a fost anunţată, conducerea Direcţiei Medicale Mehedinţi nu a luat până în prezent nici o măsură cu acest medic. Nici medicul Diaconu nu a dorit să dea vreo declarație referitor la acuzațiile care i se aduc.
„Deocamdată, nu avem cunoştinţă să se fi luat vreo măsură împotriva domnului Diaconu, însă ştim că există un dosar de cercetare penală la DNA Bucureşti şi aşteptăm soluţia legală, deoarece nu ar fi normal să i se permită să comită aceste nereguli în continuare“, a mai spus Laurenţiu Brozbă, agent principal de poliţie.
De patru zile, Centrul Medical Mehedinţi, condus de medicul Ion Diaconu, este supus unor verificări de către corpul de control al MAI, trimis să clarifice situaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS