14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎmbulzeală la Taxe şi Impozite

Îmbulzeală la Taxe şi Impozite

Craiovenii au dat buluc la ghişee să-şi plătească dările pe anul 2013, spre disperarea poliţiştilor locali care încercau să menţină ordinea

Nici nu se uscase bine cerneala pe hotărârea de aprobare a taxelor şi impozitelor pe anul 2013, adoptată în şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local Craiova, că angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite au fost nevoiţi să o şi aplice. Pentru că, vineri dimineaţă, sute (dacă nu chiar mii) de craioveni au dat buzna la ghişeele Fiscului municipal ca să-şi plătească dările către bugetul local.

90% – pensionari conştiincioşi

„Încă de vineri dimineaţă, de la ora 8.00, a început încasarea impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2013. Este o afluenţă de contributori, pentru că oamenii aşa sunt învăţaţi, să plătească la început de an. Din aprecierile mele, cam 90% dintre cei aflați aici sunt pensionari, care au venit conştiincioşi să-şi plătească taxele şi impozitele pe acest an, pentru a beneficia şi de bonificaţia de 10% acordată celor care îşi achită aceste obligaţii până pe 31 martie“, a precizat Ionel Petrescu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova.
Pentru a se evita îmbulzeala, conducerea Fiscului a fost nevoită să solicite Poliţiei Locale efective mărite de ordine publică, menite să ţină în frâu mulţimea de craioveni dornici să-şi achite obligaţiile către bugetul local.
„Am discutat cu şeful Poliţiei Locale, care a avut amabilitatea să ne repartizeze mai mulţi poliţişti locali, pentru a menţine ordinea atât aici, la sediul din Piaţa Centrală a Direcţiei de Impozite şi Taxe, cât şi la celelalte două puncte de încasare ale noastre (în Craioviţa Nouă, la Orizont, şi pe strada Mitropolit Firmilian, la fostul Liceu Auto“, a menţionat directorul Petrescu.

„Un’ te bagi, dom’le?“

Oamenii care aşteptau să ajungă în faţa unui ghişeu nu păreau deranjaţi de faptul că trebuie să stea la coadă, în ploaie, pentru acest lucru.
„Ce dacă e coadă, sunt obişnuit! La câte cozi am luat pe vremea lu’ Ceauşescu, asta e nimica toată! N-are nimic! Măcar ştiu că plătesc şi scap de grija asta“, a spus pensionarul Marius Ciobanu, ţinând cu greu o umbrelă în mână în îmbulzeala de la uşa Direcţiei de Taxe şi Impozite. Apoi s-a întors brusc, strigând „Un’ te bagi, dom’le? Treci la coadă, că eu sunt de la 7.00 aici“ către un individ cu servietă în mână, care încerca să intre pe uşa păzită de poliţiştii locali. „Doream să plătesc pentru maşină, nu pentru casă“, a încercat să-i explice purtătorul de servietă. „Bravo! Şi eu plătesc pentru maşină! Şi pentru casă! Aşa că treci la coadă!“, i-a răspuns Ciobanu.
Ceva mai în spate, adică mult mai proaspăt aşezată la coadă (cu „doar“ o oră în urmă), era o bătrânică ce trăgea cu greu de o sacoşă cu cumpărăturile din piaţă. Două fire de praz îi răsăreau din plasa de rafie ca din diplomatul lui nea Mărin. „Zisăi să plătesc şi eu impozitu’ pe apartament, că cică e reducere 10% dacă îl plătesc luna asta!“, a zis bătrâna. Cineva de la coadă i-a spus că reducerea de 10% nu se acordă doar luna asta, ci până pe 31 martie. „Da? N-am ştiut. Acu’, dacă tot am rămas, stau să plătesc“, a răspuns femeia.
Un tânăr care trecea pe lângă coadă a întrebat, mucalit: „Ce se dă aici?“. „Impozite“, i-a răspuns un bătrân care-i arunca priviri dojenitoare. „A! E de luat, nu de dat! Atunci nu mai stau!“, a conchis tinerelul, spre amuzamentul amicilor care-l însoţeau.

Program şi sâmbătă

Programul cu publicul pentru încasarea impozitelor şi taxelor este structurat pe cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii şi începe, zilnic, la ora 8.00, pentru a se încheia la ora 16.00, cu excepţia zilelor de marţi şi joi, când programul e prelungit până la ora 18.00. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova va avea sâmbătă, 19 ianuarie, program normal de lucru, între orele 8.00 – 16.00.
În vederea evitării îmbulzelii, a fost sporit numărul de ghişee destinate încasării taxelor şi impozitelor.
„Numai astăzi (n.r. – vineri) mai funcţionează ghişeul de Registratură în sala mare de sus, dar începând de mâine (n.r. – sâmbătă), el se va muta jos, la intrare. În rest, absolut toate ghişeele pot să încaseze impozite şi taxe locale. Chiar dacă avem program până la ora 16.00, contribuabilii care au intrat să plătească şi sunt în hol vor fi serviţi, dându-li-se posibilitatea să-şi plătească taxele şi impozitele“, a declarat Ionel Petrescu.

Un miliard în două ore

Vineri, între orele 8.00 şi 10.30, se încasaseră la bugetul local, de la cetăţenii Craiovei, circa 120.000 de lei în toate cele trei locaţii ale Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova. Altfel spus, încasările medii au fost cam de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) la fiecare două ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS