14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii sunt din ce în ce mai bolnavi

Gorjenii sunt din ce în ce mai bolnavi

Tot mai mulţi gorjeni se îmbolnăvesc şi au nevoie de asistenţă medicală. Statisticile întocmite pentru anul trecut de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj arată o creştere a incidenţei bolilor grave în rândul populaţiei adulte a judeţului. În ultimii ani însă, nici copiii nu au fost ocoliţi de boli precum diabetul sau, mult mai grav, cancerul. Stresul, condiţiile materiale precare, alimentaţia deficitară şi bogată în grăsimi sunt printre factorii care au contribuit în ultimii ani la îmbolnăvirea unei părţi a populaţiei. Autorităţile din judeţ care au atribuţii în domeniul sănătăţii se gândesc la o strategie care să limiteze numărul îmbolnăvirilor şi care să vizeze componenta de prevenire, prin intermediul unor campanii care să îi convingă pe cetăţeni să renunţe la unele obiceiuri alimentare sau să treacă mai des pe la medicul de familie, respectiv cel puţin o dată pe an.

Aproape 6.000 de gorjeni suferă de cancer

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, aproape 6.000 de gorjeni suferă de cancer în momentul de faţă. Comparativ cu situaţia anului 2011, se constată o creştere cu aproape 200 de cazuri. Cele mai multe cazuri noi de cancer se referă la: cancerul pulmonar (50 de persoane diagnosticate), urmat de cel de sân (45), cancerul de col uterin (19), cancerul de prostată (12), de stomac (11) şi altele. Mai mult de jumătate dintre bolnavii de cancer provin din mediul rural. De asemenea, numai anul trecut au fost înregistrate aproximativ 600 de decese din cauza cancerului.
O altă boală gravă care afectează o parte însemnată din populaţia judeţului este diabetul. În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Gorj se află 10.600 de persoane care suferă de diabet. În 2012, raportat la situaţia anului 2011, au fost înregistrate 263 de cazuri noi de diabet, dintre care, la categoria de vârstă 0-14 ani, sunt 15 cazuri noi, respectiv copii insulino-dependenţi.

7.539 de bolnavi cu afecțiuni psihice

O creştere alarmantă a fost înregistrată în ceea ce priveşte cazurile noi de tuberculoză. Numărul total al gorjenilor care suferă de TBC este de 550, 180 fiind diagnosticaţi cu această afecţiune numai anul trecut: „Este o boală unde înregistrăm mulţi bolnavi noi. Un plus de 180 faţă de anul 2011. Este foarte mult, având în vedere că numărul total de bolnavi de TBC a ajuns la 550. Boala este asociată de regulă cu un sistem imunitar slăbit, cu anumite condiţii grele de trai, sărăcie, alimentaţie necorespunzătoare. Din păcate, în 2012, 19 bolnavi de tuberculoză au murit. Tratamentul este de durată şi e nevoie de multă răbdare şi voinţă. Sunt câteva boli grave unde înregistrăm creşteri. Este nevoie de mai multă educaţie, mai ales pentru depistarea la timp a unor afecţiuni grave, precum cancerul. Există situaţii în care, dacă este descoperit la timp şi se aplică un tratament adecvat, viaţa pacientului este salvată. Înregistrăm o creştere şi la bolile psihice, unde sunt în evidenţe 7.539 de persoane. Este mai dificil de lucrat cu pacienţii cu probleme psihice pentru că mulți dintre ei refuză să admită că au o problemă şi nu vor să apeleze la ajutorul unui medic specialist. Le este ruşine să nu se afle în comunitatea în care îşi duc traiul că suferă de o boală psihică şi cred că pot fi catalogaţi altfel de către cei din jur, dacă se află“, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Piedică în calea tratamentului pentru cancer

Bogdana Costoiu, preşedinta Asociaţiei Române de Oncologie „Sfânta Ana“ din Târgu Jiu, încearcă să faciliteze accesul la tratamente şi medici pentru gorjenii bolnavi de cancer. Bogdana Costoiu este un fost bolnav de cancer care a reuşit să depăşească boala şi a înfiinţat o asociaţie care să sprijine persoanele ce se îmbolnăvesc de cancer: „Am constatat şi noi creşterea numărului bolnavilor de cancer. Apar mult mai multe cazuri noi de la o lună la alta. Este bine ca aceia care au avut cazuri de cancer în familie sau la rude să îşi facă analizele, pentru că e mai bine să depistezi la timp. Peste 600 de persoane bolnave de cancer au pierdut lupta cu viaţa numai anul trecut. Este un număr foarte mare. Din păcate, sunt persoane care nu au acces la tratament pentru că nu sunt asigurate. Cu toate acestea, pot beneficia gratuit de tratamente şi medicamente în baza programului naţional de sănătate. Acest program are însă o deficiență  pentru că îi obligă pe pacienţi să achite contribuţia pe ultimele şase luni la CAS. Asta înseamnă peste 200 de lei. Or, dacă omul este bolnav de cancer, nu este asigurat, trăieşte în condiţii materiale grele, nu are de unde să dea nici aceşti bani. Am luat legătura cu parlamentarii să fie promovată o iniţiativă legislativă prin care să fie eliminată această condiţionare. Este gratuit tratamentul, dar e condiţionat de plata respectivă. Până la urmă, tot la bani se ajunge“, a declarat Bogdana Costoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS