5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinal deocamdată neclar în criza ostaticilor din Algeria

Final deocamdată neclar în criza ostaticilor din Algeria

Trupele speciale algeriene au luat cu asalt complexul petrolier din deşert pentru a elibera sutele de ostatici reţinuţi de terorişti islamişti. În timpul acţiunii militare 30 dintre ostatici, printre care şi şapte cetăţeni străini, au fost ucişi, alături de 11 terorişti, informează Agerpres.ro citând agenţia Reuters, care la rândul său citează o sursă algeriană din domeniul securităţii.

Liderii occidentali ai căror compatrioţi s-au numărat printre ostatici nu au agreat faptul că autorităţile algeriene nu i-au informat înainte de raid, iar apoi nu au oferit informaţii despre rezultatul acţiunii militare. Printre ostaticii care şi-au pierdut viaţa se numără cetăţeni francezi, britanici şi japonezi. Un inginer irlandez care a supravieţuit a povestit că a văzut patru jeepuri pline cu ostatici care au fost distruse de trupele speciale algeriene. Comandanţii militari algerieni au explicat că au autorizat acţiunea în forţă pentru că teroriştii au solicitat să-i transporte pe ostatici peste graniţă.

Printre cei şapte cetăţeni străini care şi-au pierdut viaţa în această criză se numără doi cetăţeni japonezi, doi britanici şi un francez, a precizat sursa citată pentru Reuters. Alţi opt ostatici morţi sunt de origine algeriană. Naţionalităţile celorlalte victime, dar şi ale ostaticilor care au fost salvaţi, rămân încă necunoscute. Aproximativ 600 de muncitori algerieni, care au avut o pază mai lejeră din partea teroriştilor, au supravieţuit.

Potrivit companiei japoneze JGC, care îşi desfăşura activitatea în complexul petrolier, este încă necunoscută soarta a 14 cetăţeni japonezi dintre cei 17 care lucrau în complex. Printre ostatici se mai numără americani, norvegieni, un român şi un austriac despre care nu sunt încă informaţii clare.

Reamintim că sute de muncitori algerieni şi aproximativ 40 de străini au fost luaţi ostatici miercuri de un grup aflat în legătură cu organizaţia teroristă Al Qaeda la complexul din In Amenas, din Algeria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS