22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPedeapsă pentru patronii din piaţă

Pedeapsă pentru patronii din piaţă

Conducerea primăriei a promis că va oferi un cadru fiscal prietenos firmelor şi că le va atrage să vină în Craiova prin facilităţi fiscale. Nimic din cele promise nu s-a întâmplat. În afară de laudele că nu va mări actualele taxe şi impozite, primăria nu a venit deocamdată cu nici un plan care să sprijine societăţile comerciale. Ba, mai mult, municipalitatea stoarce de bani firmele care se încăpăţânează să nu tragă obloanele. Printr-o hotărâre de consiliu local din decembrie 2012, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, fostul serviciu din cadrul primăriei transformat în societate comercială, a primit acceptul să aplice o taxă auto lunară de 300 de lei firmelor din Piaţa Centrală, indiferent de suprafaţa spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea. Practic, o firmă care are un amărât de chioşc de zece meti pătraţi va plăti aceeaşi sumă ca şi o firmă care are un spaţiu de zeci sau sute de metri pătraţi. Dar nu aceasta este problema, ci existenţa în sine a taxei.

Nu ne puneţi taxă şi pe umbra angajaţilor?

Denumit taxă acces auto pentru aprovizionare agenţi economici pentru spaţiile şi terenurile proprietate privată, noul bir pare o pedeapsă dată firmelor pentru că îşi aprovizionează cu marfă magazinele din jurul halelor din piaţă. Vor, nu vor, patronii sunt obligaţi să-şi facă abonament lunar şi să plătească 300 de lei ca să nu rămână cu magazinele goale. „Am primit o notificare prin care, invocându-se hotărârea de consiliu local 282 din 2012, sunt anunţat că am obligaţia de a achita lunar o taxă de aprovizionare de 300 de lei în schimbul căreia voi primi un abonament. Asta înseamnă că anual trebuie să plătesc 3.600 de lei numai pentru această taxă. Eu când am nevoie să intru cu maşina plătesc oricum taxa de intrare la barieră, dar acest lucru nu se întâmplă zilnic. Mă întreb când vor pune taxă şi pe umbra puţinilor angajaţi pe care îi am. La curent a crescut factura, asta mai lipsea acum! Taxa este discriminatorie. Chiar dacă nu avem nevoie de aşa ceva, dacă tot o aplică, să o aplice tuturor. Cei care au spaţii închiriate de la Pieţe de ce sunt scutiţi de ea?“, a declarat unul dintre patronii afectaţi de această taxă.

Resceanu: Dacă împrejmuiesc eu piaţa?

Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Cătălin Resceanu, ca un liberal adevărat, părea pornit împotriva firmelor care deţin terenuri şi spaţii în jurul pieţei. „Aceste firme mereu îmi blochează intrarea în piaţă dinspre strada Bălcescu şi nu plătesc nimic. E plină de maşini. Această taxă este de intrare în piaţă“, a spus Resceanu. Întrebat de ce este atât de supărat pe firmele care deţin terenuri, directorul a precizat că, spre deosebire de celelalte societăţi comerciale din piaţă, ele nu plătesc chirie. O logică cel puţin ciudată, atâta timp cât firmele respective nu sunt vinovate că au în proprietate respectivele terenuri şi spaţii. „Sunt firme care închiriază de la noi spaţiile comerciale, ceilalţi doar folosesc vadul creat. Noi le facem curăţenie în toată piaţa, noi dăm zăpada, este şi un paznic noaptea, ei nu plătesc nimic“, a explicat Resceanu. Şi totuşi, directorul de la Pieţe trebuie să ştie că firmele respective plătesc la primărie impozit pe bunurile pe care le deţin, plătesc contribuţii la stat pentru salariile angajaţilor, impozit pe profit, dacă este cazul. În ciuda acestor lucruri, patronii nu au decât să se conformeze, deoarece Cătălin Resceanu a dat de înţeles că are şi alte metode de constrângere. „Dacă mă trezesc să împrejmuiesc cu gard perimetrul pieţei?“, s-a întrebat el cu tâlc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS