24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalImpozitele - mai mari sau la fel?

Impozitele – mai mari sau la fel?

Guvernul a permis autorităţilor locale să decidă dacă aplică sau nu indexarea de 16,05%, dar premierul Victor Ponta i-a avertizat pe primari că, dacă menţin impozitele la nivelul anului 2012, nu vor mai primi nici bani de la Bucureşti

Guvernul României a adoptat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr.1/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale. Textul acestei ordonanţe – publicate încă de miercuri seară, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 18/9 ianuarie 2013 – menţionează că „pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012“. Hotărârile consiliilor locale prin care se ia o decizie cu privire la aplicarea sau nu a indexării taxelor şi impozitelor trebuie adoptate „în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe“, se arată în cuprinsul acestui act normativ.
Aşadar, în baza acestei ordonanţe, autorităţile locale pot să menţină, dacă vor, nivelul taxelor şi impozitelor din 2012. Dar încurcătura abia acum începe…

20 de zile pentru luarea unei decizii

Iată cam cum stă treaba în Craiova: nivelul taxelor şi impozitelor pentru anul 2013 a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 282 din 20 decembrie 2012, având ca bază prevederile Hotărârii Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora. Prin votul consilierilor craioveni, taxele locale erau menţinute, în mare, la nivelul din anul 2012. Toate bune şi frumoase, numai că în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2012 a fost publicată HG nr. 1309/2012, prin care se stabileau noi niveluri ale taxelor şi impozitelor, indexate cu procentul de inflaţie de 16,05%. În această hotărâre de guvern se prevede în mod expres, la art. 2, că „la data de 1 ianuarie 2013, Hotărârea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora (…) se abrogă“. Aşadar, pentru a fi încasate taxele şi impozitele pe anul 2013 ar fi nevoie de o nouă hotărâre de consiliu local, cea din 20 decembrie bazându-se pe o hotărâre de guvern abrogată. Nu s-a adoptat o asemenea hotărâre, dar nici taxe ori impozite pe 2013 nu au fost încasate, aşa că n-ar fi o problemă.
În prezent, în baza legislaţiei în vigoare, taxele şi impozitele sunt – cel puţin teoretic – deja mărite cu procentul de 16,05% în toată ţara. Prin OUG nr. 1/2013, adoptată şi publicată miercuri în Monitorul Oficial, autorităţile locale au, însă, posibilitatea de a reduce taxele, impozitele şi amenzile pe 2013 „cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012“. Fie că le menţin la nivelul deja indexat, fie că le micşorează la nivelul anului 2012, consiliile locale (incusiv cel din Craiova) sunt nevoite să se întrunească în cel mult 20 de zile de la data ordonanţei pentru a decide nivelul taxelor, impozitelor şi amenzilor.

Avertismentul (sau ameninţarea?) lui Ponta

Premierul Victor Ponta i-a avertizat, însă, pe primari că, dacă procedează la reducerea taxelor şi nu aplică indexarea stabilită de guvern, înseamnă că n-au nevoie de bani la bugetul local, deci nu vor mai primi nici un ban de la Bucureşti.
„Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 – asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local – ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani (…) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (…), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna“, a spus premierul la începutul şedinţei de guvern de miercuri.

Săracii n-au de ales

Bugetele locale primesc bani pe mai multe căi de la bugetul central. E vorba, în principal, de cote defalcate din impozitul pe venit obţinut de cetăţenii care îşi desfăşoară activitatea pe raza fiecărei localităţi, circa 41% din acest impozit revenind bugetului local. Apoi, există cotele defalcate din TVA, bani alocaţi, însă, cu destinaţii precise – salariile din învăţământ, ajutoare sociale, finanţări la unele investiţii etc. La aceste surse ale bugetului local sunt slabe şanse ca guvernul să umble.
Comunităţile locale care nu se conformează avertismentului dat de Ponta ar putea fi „altoite“ la buget pe o altă cale – e vorba de sumele acordate din fondul de rezervă al guvernului, bani proveniţi tot din cote defalcate din TVA. În oraşele mari, astfel de sume au o influenţă infimă asupra bugetului. Spre exemplu, în Craiova, nivelul acestor sume acordate de la bugetul de stat a fost de circa 0,5% din valoarea totală a veniturilor bugetului municipal. În cazul comunelor, însă, unde încasările la buget din celelalte surse sunt mici, aceste sume date de la bugetul central pot să reprezinte 70-80% din bugetul localităţilor sărace. Tăierea banilor de la guvern ar putea duce, în astfel de cazuri, la falimentarea unor localităţi şi aşa sărace. Aşadar, localităţile sărace vor fi primele care vor aplica indexarea, fără vreun gând de reducere a impozitelor şi taxelor la nivelul anului trecut.

Primarii doljeni, greu de speriat

În Dolj, unele localităţi au început deja încasarea impozitelor şi taxelor, chiar dacă stabilirea lor n-a fost tocmai legală. Iar primarii nu s-au speriat prea tare de ameninţarea lui Ponta, mulţi anunţând încă de pe acum că nu vor aplica indexarea.
„În prima zi lucrătoare am colectat 8.696 de lei. Nu am dat o nouă hotărâre de consiliu, deoarece trebuia modificat programul informatic din cauza coeficienţilor“, a spus Ovidiu Flori, primarul comunei Işalniţa.
„Am dat o hotărâre de consiliu în decembrie anul trecut prin care am stabilit ca taxele şi impozitele locale în 2013 să rămână la nivelul din 2012. Pe anul 2013 am încasat rămăşiţele de plată aferente anului trecut, dar încasarea taxelor şi impozitelor pe anul 2013 am suspendat-o până la apariţia ordonanţei“, a explicat Costel Pistriţu, primarul din Băileşti.
„Nici noi nu am încasat taxe şi impozite pe anul 2013. Am făcut o analiză şi am constatat că în ultimii ani taxele şi impozitele s-au majorat de două ori, în total cu 15%. Din acest motiv nu le vom mări pe anul acesta, faţă de anul trecut“, susţine şi Iulian Cristescu, primarul din Leu.
„Nu s-au încasat taxe şi impozite locale pe anul 2013 şi nici nu le vom mări“, a declarat Gheorghe Ionete, primarul din Bechet.
„Lumea a venit, s-a interesat, dar noi nu am încasat. Pe cele din acest an le vom ţine la nivelul celor din 2012“, a menţionat şi Nicolae Popa, primarul din Segarcea.
„Pe 31 decembrie, noi am lucrat, iar consiliul local a adoptat o hotărâre prin care anumite taxe şi impozite au fost majorate cu 16%, aşa cum prevede hotărârea de guvern din 27 decembrie. Dacă ordonanţa ne dă posibilitatea, vrem să le reducem şi să rămână la nivelul din 2012“, a spus, la rândul său, Valerică Pupăză, primarul din Cârcea.
Cea mai ambiguă situaţie rămâne la Craiova. Oficialii primăriei s-au ferit să facă vreo declaraţie cu privire la aplicarea sau nu a indexării impozitelor. „Avem 20 de zile pentru adoptarea unei hotărâri în acest sens în consiliul local“, a spus, sec, viceprimarul Florentin Tudor. Între timp, funcţionarii fac calcule pentru a afla cât de tare ar influenţa menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul anului trecut, în condiţiile în care bugetul pe anul 2012 s-a dovedit mult prea mic pentru nevoile comunităţii.

Soluţie pentru banii încasaţi în plus

Prin OUG nr. 1/2013 este reglementată şi situaţia celor care au început deja să încaseze taxele şi impozitele pe anul 2013. „Sumele achitate de contribuabili, peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative, conform alin. (1) se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cererea contribuabililor“, se arată în alineatul 3 al articolului unic al ordonanţei amintite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS