14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul de Cardiologie - diagnostice, terapii şi vieţi salvate

Centrul de Cardiologie – diagnostice, terapii şi vieţi salvate

Pentru a figura pe harta marilor centre de cardiologie din ţară, Clinica de la Craiova are nevoie de sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru dezvoltarea compartimentului de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, în condiţiile în care unitatea dispune de baza materială şi personalul specializat pentru a rezolva şi cazurile grave care sunt trimise acum la Bucureşti sau Timişoara

În clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova funcţionează şi Centrul de Cardiologie, o unitate cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Cu o secţie cu 90 de paturi, care are în componenţă compartimente de terapie intensivă coronariană, de cardiologie intervenţională sau de cardiologie pediatrică, acest centru deserveşte nu doar Doljul, ci şi celelalte judeţe limitrofe. Şefa Clinicii de Cardiologie, conf. dr. Rodica Muşetescu, susţine că Centrul rezolvă în jur de 70-80% din patologia cardiovasculară a Olteniei, restul de cazuri mergând către instituţiile chirurgicale din ţară sau din străinătate, nu înainte însă ca medicii de aici să realizeze diagnosticul clinic complet al tuturor acestor cazuri care reprezintă patologia gravă. Şi asta pentru că „dispunem de un colectiv de medici cu o pregătire profesională dobândită în ţară şi în străinătate, cu competenţe în diverse subdomenii ale specialităţii, cum ar fi ecocardiografie transtoracică şi transesofagiană, ecografie doppler cardiacă şi vasculară, coronarografie sau angiografie“.
„Avem şi un laborator de angiografie, unde îşi desfăşoară activitatea medici atât specialişti, cât şi în formare, şi unde se realizează diagnosticul invaziv al bolii coronariene, ulterior pacienţii fiind îndrumaţi pentru intervenţii chirurgicale în alte centre. Anul trecut, la noi s-au realizat 435 de coronarografii diagnostice“, a mai spus dr. Rodica Muşetescu. Aceasta a ţinut să menţioneze că medicii din cadrul Centrului utilizează metode de terapie moderne, atât medicamentoasă, cât şi intervenţională, conform ghidurilor internaţionale de diagnostic şi management al bolilor cardiovasculare.

Transportul creşte riscul complicaţiilor la pacienţi

Dr. Rodica Muşetescu crede că la nivelul Centrului de Cardiologie din Craiova „ar exista posibilitatea, prin implicarea Ministerului Sănătăţii şi a forurilor locale, de a se dezvolta compartimentul de cardiologie intervenţională şi de chirurgie cardiovasculară“. „Acest compartiment ar aduce un beneficiu tuturor pacienţilor din Oltenia, cazurile urmând să se rezolve fără cheltuieli suplimentare şi efort din partea bolnavilor. Asta pentru că trimiterea cazurilor de infarct acut către Bucureşti sau Timişoara necesită costuri mult mai mari, iar riscul complicaţiilor pe parcursul transportului pacienţilor este foarte mare“, afirmă şefa Clinicii de Cardiologie.
Au existat şi situaţii în care pacienţii au avut de suferit de pe urma transportului, fie că au necesitat resuscitare cardiovasculară, fie ambulanţa nu a ajuns în timp util la centrul unde urma să se efectueze intervenţia chirurgicală. „Deşi acum dispunem de un elicopter SMURD, care ne ajută foarte mult, există cazuri, mai ales în perioadele în care elicopterul nu poate zbura, când ambulanţa nu ajunge în timp util la aceste centre sau cazuri în care bolnavul să necesite resuscitare cardiovasculară, riscându-se în acest fel viaţa lui. De aceea, mesajul nostru este ca în această zonă geografică să se dezvolte ceva ce deja există, pentru a ne înscrie şi noi în rândul centrelor care pot rezolva atât cazurile cronice, cât, mai ales, cele acute de boală coronariană, ştiut fiind că timpul de la momentul debutului durerii şi până la deces poate fi de ordinul minutelor“, susţine conf. dr. Rodica Muşetescu.

Bolnavii nu cumpără medicamente

Faţă de alte spitale, unde pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere, pe perioada internării, medicamentele necesare tratării bolii de care suferă, la Centrul de Cardiologie medicamentele ajung la bolnav din farmacia unităţii, iar analizele i se fac gratuit, la laboratorul propriu al Centrului. „Centrul de Cardiologie Craiova a dispus mereu de medicamente şi materiale sanitare, iar costurile suplimentare ale pacienţilor nu au existat sau au fost foarte mici, şi acelea în legătură cu medicamentele neachiziţionate de Centru, ele fiind pentru alte afecţiuni. Centrul oferă şi condiţii igienico-sanitare corespunzătoare şi are şi un personal bine pregătit, cu un comportament corect faţă de pacient“, a precizat dr. Rodica Muşetescu. Centrul de Cardiologie este considerat, totodată, şi un centru metodologic pentru formarea de specialişti, fiind bază didactică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. Aici se fac cursuri pentru studenţi şi cursuri postuniversitare pentru formarea tinerilor specialişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS