8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViaţă de carder în SUA

Viaţă de carder în SUA

Un craiovean acuzat de autorităţile din SUA de comiterea de fraude informatice ar putea fi condamnat la şapte ani de puşcărie de Tribunalul Districtual din statul New Hampshire. Unul din „partenerii“ săi, un ploieştean de 27 de ani, a fost condamnat luni, în acelaşi dosar, la 21 de luni de puşcărie.

Adrian-Tiberiu Oprea, de 28 de ani, din Constanţa, Iulian Dolan, de 28 de ani, din Craiova, Cezar Iulian Butu, de 27 de ani, din Ploieşti, şi Florin Radu, de 23 de ani, din Râmnicu Vâlcea, au fost acuzaţi pe 7 decembrie 2011 de conspiraţie în vederea comiterii de fraude informatice, comiterea de fraude în domeniul comunicaţiilor electronice şi accesarea fără drept a unui sistem informatic. Oprea a fost arestat în România şi extrădat pe 29 mai 2011, iar Dolan şi Butu au fost arestaţi când au ajuns pe teritoriul Statelor Unite, pe 13 şi 14 august 2011, toţi fiind arestaţi printr-o hotărâre a Tribunalului Federal din New Hampshire. Florin Radu este încă liber.
Cei patru români au fost acuzaţi că, în perioada 2008 – mai 2011, au accesat ilegal, de la distanţă, sisteme informatice de tip POS din peste 200 de magazine pentru a obţine fraudulos informaţii de pe cardurile clienţilor, precum şi alte informaţii asociate. Printre victimele acestor acţiuni s-au numărat peste 150 de fast-food-uri ce funcţionau sub franciza Subway şi alte 50 de magazine.
Potrivit documentelor oficiale, inculpaţii au folosit datele astfel obţinute pentru a efectua plăţi neautorizate şi/sau transferuri de fonduri din conturile posesorilor cardurilor. În faţa instanţei, Butu a recunoscut că a încercat şi să vândă sau să transfere informaţiile furate către alţi membri ai reţelei, pentru ca datele să fie folosite în acelaşi fel. Anchetatorii din SUA au precizat că românii au compromis datele cardurilor de credit a peste 146.000 de clienţi şi au creat un prejudiciu de peste zece milioane de dolari.

Păcăliţi de ofiţerii Secret Service

La aproape un an după ce Dolan şi Butu au fost prinşi, Brian Krebs, un jurnalist specializat în probleme de securitate informatică, a făcut public modul în care cei doi au fost păcăliţi de ofiţerii Secret Service să se întoarcă în SUA.
Soluţia găsită de Secret Service a fost să-i „momească“ pe tineri cu poveşti în care erau implicate femei care locuiau în SUA.
Iulian Dolan a fost abordat pe internet de o agentă care s-a dat drept angajată a unui cazino, cu care craioveanul s-a împrietenit în final. Agenta l-a convins pe Dolan să se ducă în SUA şi i-a oferit gratis biletul de avion și cazarea. Ca să nu pară ceva suspect, biletul de avion a fost cumpărat chiar de cazinoul unde agenta susţinea că lucra. Ulterior, Dolan a fost arestat când a aterizat în SUA. Avea la el câteva haine, un lănțişor și trei cutii mari cu prezervative… cu aromă de struguri.
În cazul lui Butu, „momeala“ a fost o „turistă“ pe care el ar fi cunoscut-o în Franța. Agenţii Secret Service au obţinut lista e-mail-urilor ploieşteanului pentru a afla mai multe despre el și au creat o poveste în care turista cunoscută în Franţa ajunsese chelneriță în SUA. Şi Butu a acceptat să se ducă în SUA pentru a se întâlni cu femeia şi a fost arestat pe aeroportul din Boston.
Informaţiile publicate de Brian Krebs au fost confirmate indirect de autorităţile din SUA, care au comunicat că Dolan şi Butu au fost arestaţi când au ajuns pe teritoriul Statelor Unite, pe 13, respectiv 14 august 2011.

Condamnat la puşcărie în SUA

Lanny A. Breuer, procuror general asistent în cadrul Departamentului de Justiţie din Statele Unite, a anunţat pe 7 ianuarie că Cezar Iulian Butu a fost condamnat de judecătorul Steven J. McAuliffe din cadrul Tribunalului Districtual din New Hampshire. Potrivit comunicatului emis de Departamentului de Justiţie, pe 17 septembrie 2012, Butu a pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie în vederea comiterii infracţiunii de accesare fără drept a unui sistem informatic, iar luni a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.
Craioveanul Iulian Dolan a pledat şi el vinovat la acuzaţiile de conspiraţie pentru comiterea de fraude informatice şi conspiraţie în vederea accesării fără drept a unui sistem informatic şi a acceptat să fie condamnat la o pedeapsă de şapte ani de închisoare. Audierea acestuia este programată pentru 4 aprilie 2013, când, cel mai probabil, judecătorul va lua o hotărâre în ceea ce îl priveşte. Al treilea inculpat, Adrian Tiberiu Oprea, urmează să apară în faţa instanţei din New Hampshire pe 20 februarie.
Cazul a fost investigat de Serviciile Secrete Americane, agenţii beneficiind de asistenţă din partea Poliţiei New Hampshire şi DIICOT România, iar acum este instrumentat de avocata Mona Sedky, din cadrul Diviziei Infracţiuni Informatice şi Proprietate Intelectuală a Departamentului de Justiţie, şi de procurorul Arnold H. Huftalen, din districtul New Hampshire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS