21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu credeam că în Poliţia Română există atâta golănie

Nu credeam că în Poliţia Română există atâta golănie

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt, comisarul-şef Ion Voicu, trebuia să fie audiat ieri de Comisia de Disciplină a Ministerului de Interne, în contextul anchetei disciplinare începute pe numele său în urma controlului dispus, în toamna lui 2012, de fostul ministru de interne, Mircea Duşa, însă nu s-a prezentat, deoarece s-a internat în spital şi a intrat în concediu medical.
Ministrul de interne, Radu Stroe (foto), a declarat ieri că şeful IPJ Olt, Ion Voicu, nu va mai lucra nici o zi în poliţie după ce se va întoarce la serviciu, precizând că nu credea până acum că în poliţie există „atâta golănie“.
„Nu credeam că în Poliţia Română există atâta golănie. După ce acest om (comisar-şef Ion Voicu – n.r.) s-a angajat în faţa secretarului de stat că se va prezenta la audieri, aflăm că şi-a luat concediu medical încă două săptămâni“, a spus ministrul de interne, care consideră că Ion Voicu nu a venit la audieri pentru că este vinovat şi fuge de răspundere.

A dat boala în poliţiştii olteni

Comisarul-şef Ion Voicu, inspector-şef al IPJ Olt, a fost internat în ultimele trei zile la Secţia de cardiologie a Spitalului din Slatina, iar de ieri a intrat în concediu medical timp de două săptămâni.
Potrivit unor surse din MAI, motivele pentru care Ion Voicu a ajuns la spital ar fi „bătăi neregulate ale inimii“.
Unul dintre adjuncţii şefului IPJ Olt, comisarul-şef Valerian Iliescu, care trebuia să se prezinte la Poliţia Română, a anunţat, la rândul său, că nu poate veni la Comisia de Disciplină a Ministerului de Interne deoarece este în concediu medical.
Celălalt adjunct al şefului IPJ Olt, comisarul-şef Emilian Mladin, şi-a depus raportul de pensionare.
„Comisarul Mladin şi-a prezentat raportul, prin care solicită încetarea activităţilor în cadrul inspectoratului. Dânsul îndeplineşte condiţiile de pensionare şi nu a motivat într-un fel anume această decizie“, a declarat, ieri, corespondentului Mediafax, comisarul-şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Concediul medical al şefului IPJ Olt şi cererea de pensionare a adjunctului şefului IPJ Olt vin într-o perioadă în care Corpul de Control al Ministerului de Interne efectuează o anchetă în cadrul instituţiei, în urma scandalului sexual în care o poliţistă din Olt a acuzat un ofiţer din Balş că a violat-o şi chiar a plasat-o mai multor poliţişti.
Printre cei menţionaţi în plângerea poliţistei se numără şeful IPJ Olt, Ion Voicu, şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, sau prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, Laurenţiu Turcin.
Potrivit unor surse din MAI, pe 3 ianuarie, în prima zi lucrătoare a anului 2013, şeful IPJ Olt a fost chemat la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.
Audierea lui Ion Voicu a fost programată pentru ieri, când era aşteptat de ofiţerii Comisiei de Disciplină. Cu această ocazie, Voicu putea să prezinte şi eventuale probe prin care să-şi dovedească nevinovăţia.
Mai mulţi subalterni ai acestuia au fost audiaţi luni de structurile de control ale Poliţiei Române.
Conform anchetatorilor, unii ofiţeri au fost chemaţi în Capitală, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei, în timp ce alţii au rămas să răspundă la întrebări la sediul IPJ Olt, unde au fost trimişi, de la Bucureşti, opt ofiţeri ai Direcţiei de Control Intern.

Denunţ formulat de… un poliţist

Corpul de Control al MAI a realizat, în toamna lui 2012, un control la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Olt, în urma denunţului formulat de un poliţist, care a semnalat mai multe nereguli. În urma verificărilor, reprezentanţii MAI au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu împrejurările în care, pe 9 aprilie 2010, s-a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Drăgăneşti-Olt – concurs la care şeful Poliţiei Balş a avut calitatea de membru al comisiei -, existând suspiciuni de fraudare a examenului.
După ce procurorii au deschis un dosar penal pe numele ofiţerului, ministrul Mircea Duşa a cerut Corpului de Control să extindă verificările, iar în urma acestui control, şeful instituţiei, cei doi adjuncţi ai acestuia şi alţi opt ofiţeri cu funcţii de conducere au ajuns să fie cercetaţi prealabil pentru management defectuos şi lipsă de reacţie în ceea ce priveşte criminalitatea stradală.

O poliţistă din Balş zice că ar fi fost violată şi şantajată…

La sfârşitul anului trecut, IPJ Olt s-a aflat din nou în centrul atenţiei ca urmare a altui scandal declanşat după ce poliţista Melania Renghea l-a înjunghiat în abdomen pe fostul ei şef, Gheorghe Barbu, ofiţer în cadrul Poliţiei Balş. Potrivit Pro TV, tânăra îl acuza pe comisarul-şef că a bătut-o, violat-o şi, mai mult decât atât, a oferit-o drept favor sexual unui procuror şi altor trei colegi din poliţie.
„Prin acest calvar am trecut eu şi sper din tot sufletul să nu mai existe nimeni care să păţească ce am păţit eu“, spunea poliţista Melania Renghea, care mărturisea că, după ce a absolvit Academia de Poliţie, s-a angajat ca agent şi că imediat s-a lovit de lumea dură a bărbaţilor.
„Unii poliţişti încercau într-un fel să se răzbune prin toate mijloacele pe noi, femeile, care vrem să ajungem poliţiste, spunând că femeile nu au ce căuta în acest sistem închis ca o carapace“, afirma Melania Renghea.
Şeful DIICOT Craiova, Adrian Glugă, a declarat că în cuprinsul plângerii depuse pe 24 decembrie de poliţista Melania Renghea împotriva comisarului-şef Gheorghe Barbu de la Poliţia Balş sunt menţionate nume de la vârful Poliţiei Olt.
În plângerea depusă de femeie, pentru viol şi şantaj, sunt menţionate numele şefului Poliţiei Balş, Ion Şotea, al şefului Inspectoratului de Poliţie Olt, Ion Voicu, şi al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, la care Barbu ar fi dus-o pe poliţistă pentru a întreţine relaţii sexuale cu ei.
„A fost depusă o plângere pentru şantaj şi viol împotriva comisarului-şef Gheorghe Barbu. Melania Renghea a reclamat în cuprinsul plângerii că Barbu a constrâns-o să întreţină relaţii sexuale cu el, dar şi cu şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, cu şeful Inspectoratului de Poliţie Olt, Ion Voicu, dar şi cu alt poliţist care i-a făcut lucrarea poliţistei înainte de a fi făcute disponibilizări şi de a fi susţinut concursul. De asemenea, a fost depusă plângere şi împotriva prim-procurorului Laurenţiu Turcin de la Parchetul de la lângă Judecătoria Balş“, a declarat Glugă.
El a precizat că în acest caz DIICOT şi-a declinat competenţa către Parchetul Curţii de Apel Craiova.
Poliţistul Gheorghe Barbu a mai intrat în atenţia presei în luna martie 2010, când a fost filmat în timp ce consuma băuturi alcoolice, după care ar fi plecat la volanul unei maşini. Barbu a fost oprit atunci de un coleg poliţist care se afla într-o razie, însă Barbu a fugit pe câmp. El a fost cercetat de colegii săi pentru sustragerea de la recoltarea de probe bilogice, însă nu a fost sancţionat, ci, din contră, la scurt timp ar fi fost promovat.

Mihai Pruteanu, desemnat la şefia IPJ Olt

Comisarul şef de poliţie Mihai Pruteanu, director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a fost desemnat să îndeplinească funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt, a comunicat aseară Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul IGPR. 

Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS