24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalToalete second-hand pentru nevoile craiovenilor

Toalete second-hand pentru nevoile craiovenilor

Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică un „Regulament de desfăşurare a activităţii de administrare şi exploatare a toaletelor ecologice şi a WC-urilor publice în municipiul Craiova“, ce urmează să fie apoi supus aprobării consiliului local. Scopul adoptării acestui regulament ţine, de fapt, de crearea cadrului legal pentru ca administratorul acestor toalete la nivel municipal – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova – să poată solicita Primăriei Craiova o chirie pentru budele ecologice instalate pe domeniul public. Aşadar, craiovenii pot să stea liniştiţi: vor putea folosi gratuit toaletele ecologice şi în continuare, pentru că Primăria Craiova o să plătească pentru nevoile lor.

Profit cu iz de… WC public

Închirierea WC-urilor ecologice se dovedeşte a fi una dintre cele mai bănoase activităţi ale RAADPFL Craiova.
„Activitatea de închiriere a toaletelor ecologice este foarte profitabilă, Regia reuşind nu doar să-şi acopere cheltuielile, ci şi să producă suficienţi bani în plus pe această cale. Avem mai multe cereri de toalete ecologice decât putem noi să facem faţă. Tocmai din acest motiv, de când am venit aici ca director, am şi cumpărat astfel de WC-uri ecologice. Anul trecut am cumpărat opt asemenea toalete. Le-am achiziţionat second-hand de la o firmă din Cluj, iar suma plătită pe bucată este în jur de 2.000 de lei fără TVA“, a explicat Radu Preda, directorul RAADPFL Craiova.
Până nu demult – cu vreo doi ani în urmă -,  acest sector al toaletelor publice ţinea de Salubritate, care amplasa WC-urile ecologice acolo unde îi cerea municipalitatea, fără să plătească vreun ban de la bugetul local pentru această activitate. Acum, când RAADPFL a preluat gestionarea toaletelor publice, Primăria Craiova vrea să impună alte reguli decât pe vremea primarului Antonie Solomon. Mai precis, operatorul toaletelor ecologice va putea să ceară municipalităţii bani pentru toaletele ecologice amplasate pe domeniul public, în vederea folosirii lor de către cetăţeni. Tarifele ar urma să fie aprobate de consiliul local.
„În această activitate, banii îi facem în prezent doar din mediul privat. Avem astfel de toalete închiriate la societăţi private (şantiere, spre exemplu) şi chiar cu contracte pe termen lung, care ne aduc sume de bani mulţumitoare. De la primărie, însă, nu am încasat nimic pentru această activitate, pentru că nu am avut cadrul legal. Dar acum se face acest regulament, în baza căruia putem să solicităm contravaloarea serviciilor de vidanjare şi întreţinere pentru cele 40 de toalete amplasate de noi în locuri publice, pe raza municipiului Craiova, la cererea primăriei“, a menţionat Radu Preda.

Drepturile şi obligaţiilor celor care merg la budă

Potrivit acestui regulament pregătit de Primăria Craiova, „prin toaletă ecologică se înţelege toaleta folosită temporar, care se amplasează în şantiere, parcuri, stadioane, zone unde se desfăşoară spectacole, grădini sau orice loc unde nu există un spaţiu special amenajat“. Amplasarea acestor toalete ecologice se va face „pe şantiere, în parcuri, stadioane, zone unde se desfăşoară spectacole, grădini de vară, staţii de taxi, sau orice loc unde nu există un spaţiu special amenajat“. Operatorul acestor toalete – RAADPFL – „va asigura zilnic vidanjarea, igienizarea, iar la maximum trei luni se va face dezinsecţia profilactică, şi la maximum șase luni, deratizarea profilactică“. În materie de igienizare, operatorul se obligă să efectueze zilnic curăţarea interioară şi exterioară (cu jet de apă sub presiune), şi dotarea cu materiale specifice (hârtie igienică) a acestor toalete.
Regulamentul ce va fi supus votării consiliului local conţine şi drepturile, dar mai ales obligaţiile pe care le au utilizatorii acestor bude publice. Astfel, utilizatorii au dreptul la „acces neîngrădit la informaţiile publice privind activitatea de montare şi întreţinere a toaletelor“. În schimb, cetăţenii au o multitudine de obligaţii, printre care: „să păstreze şi să utilizeze toaletele ecologice şi WC-urile publice pentru scopul pentru care au fost amplasate“, „să aibă comportament civilizat, să nu fumeze şi să nu consume băuturi alcoolice în interiorul toaletelor“, „să nu folosească surse de foc în interiorul toaletelor ecologice şi WC-urilor publice“ şi „să nu folosească obiecte ascuţite, care ar putea înţepa sau tăia pereţii sau dotările din interiorul toaletelor ecologice şi WC-urilor publice“.

Amplasare
RAADPFL Craiova dispune în prezent de circa 60 de toalete ecologice. 40 dintre acestea sunt amplasate, la cererea Primăriei Craiova, în spaţii publice – în Parcul „Romanescu“, în faţa hotelului Jiul, vizavi de Poşta din Craioviţa Nouă, lângă Stomatologia de pe Calea Bucureşti etc. – spre folosinţa gratuită a cetăţenilor oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS