5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPregătiri pentru Ziua Culturii Naţionale

Pregătiri pentru Ziua Culturii Naţionale

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie, majoritatea instituţiilor de cultură din Craiova au început deja să pregătească manifestări menite să marcheze această zi, sinonimă cu data naşterii poetului Mihai Eminescu

Chiar dacă nu toate evenimentele organizate sunt legate de numele lui Eminescu, ele fac parte, desigur, din domeniul cultural. Aşadar, Filarmonica „Oltenia“ va găzdui, pe 15 ianuarie, de la ora 19.00, un concert coral cu acest prilej, în care îşi vor da concursul Corala academică şi Corul de copii al instituţiei. În program sunt incluse lucrări semnate, printre alţii, de George Enescu, Tiberiu Brediceanu sau Marţian Negrea, ce vor prinde viaţă cu ajutorul soliştilor instrumentişti Rozalia Pataki (harpă), Octavian Gorun (vioară), Corina Stănescu (pian) şi Bogdan Uţă (clarinet), dar şi cu cel al soliştilor vocali Mircea Tudora (bariton) şi Mirela Duţă (soprană). Maestru de cor va fi Manuela Enache, iar preţul unui bilet întreg este de zece lei, el fiind redus la cinci lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Spectacole lirice, poetice şi o expoziţie

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ nu se lasă nici el mai prejos. Echipa a pregătit un spectacol dedicat acestei zile, la care vor contribui soliştii, orchestra şi corul scenei lirice craiovene. Evenimentul, care va începe la ora 19.00, a fost îngrijit de Arabela Tănase (regie artistică), Răsvan Drăgănescu (scenografie), Alexandru Iosub (conducere muzicală), Corina Stănescu (pregătire muzicală), Costinel Stancu (regie tehnică) şi Roberto Bujor (maestru de lumini). Preţul unui bilet de intrare variază între 15 şi 30 de lei, în funcţie de categoria locului ales.
La Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, publicul va fi aşteptat cu o expoziţie de carte despre Mihai Eminescu. Mai mult, începând cu ora 10.00, va avea loc şi un recital din creaţia poetului. Acesta va fi realizat în colaborare cu două actriţe ale Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“, Ionica Dobrescu şi Rodica Prisăcaru, după cum a afirmat managerul teatrului, Doina Berceanu. La aceste manifestaţii, accesul este liber pentru toţi cei ce doresc să participe.
15 ianuarie a devenit Ziua Culturii Naţionale în România în urma unui proiect de lege din 16 noiembrie 2010, prin care Camera Deputaţilor a decis ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Zi a Culturii Naţionale. Actul a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. România nu este singura ţară în care se celebrează mari oameni într-o zi a culturii naţionale. În Spania, de pildă, Ziua Culturii a fost fixată în data comemorării morţii lui Miguel de Cervantes, considerat simbolul literaturii spaniole, iar în Portugalia, în cea în care se aniversează ziua de naştere a poetului naţional, Luis de Camoes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS