12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCerere de strămutare în dosarul TVA al lui Samir Sprânceană

Cerere de strămutare în dosarul TVA al lui Samir Sprânceană

Omul de afaceri Adrian Marius Berceanu, judecat alături de Samir Sprânceană şi alţi cinci inculpaţi pentru obţinerea unor returnări ilegale de TVA în valoare de aproape 66 de milioane de lei, a cerut strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care judecă inculpaţii din… august 2006.  
Potrivit procurorilor DIICOT, între iulie 2003 şi octombrie 2004, grupul infracţional din care făceau parte Samir Sprânceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu, Florinela Dobre, Petrişor Crăciun, Alin Popa şi Florinel Buiocă, a solicitat şi obţinut ilegal, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, TVA cu titlu de rambursare de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj în valoare de 659.188.708.982 de lei vechi. Procurorii Parchetului General au precizat că banii obţinuţi din rambursările ilegale de TVA au fost ridicaţi în numerar sau au fost transferaţi în conturile SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăţi la care Sprânceană, Berceanu şi Florinela Luminiţa Dobre erau asociaţi şi administratori, cu motivaţia „achiziţii agricole“ sau „plată salarii“, deşi firmele respective nu au achiziţionat niciodată produse agricole, iar societăţile comerciale nu au avut salariaţi în acea perioadă. Samir şi partenerii săi de afaceri au fost ajutaţi de Petrişor Crăciun, Alin Popa şi Florinel Buioca, care, prin mai multe societăţi comerciale, au emis documente financiar-contabile ce atestau operaţiuni comerciale fictive şi care erau folosite la obţinerea de rambursări de TVA.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată la începutul lunii august 2006, fiind acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni, printre care înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, fals, uz de fals, evaziune fiscală sau constituirea unui grup infracţional organizat. Până acum, judecătorii Tribunalului Dolj nu au reuşit să stabilească dacă inculpaţii se fac vinovaţi sau nu de faptele de care sunt acuzaţi de procurorii DIICOT. În octombrie 2012, la mai bine de şase ani de la trimiterea în judecată, Adrian Marius Berceanu a cerut strămutarea dosarului, cererea fiind înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie. Luni seară, judecătorii bucureşteni au respins ca nefondată cererea de strămutare formulată  de Berceanu, astfel că inculpaţii vor fi judecaţi în continuare de Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS