14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFiliala ICR Dolj, inaugurată pe 22 februarie

Filiala ICR Dolj, inaugurată pe 22 februarie

Institutul Cultural Român îşi va deschide filiala Dolj în Craiova pe data de 22 februarie, iar conducerea viitoarei instituţii este încă în căutarea unui sediu

ICR Craiova, una dintre cele două filiale deschise în Oltenia, va fi inaugurată oficial pe 22 februarie, iar directorul instituţiei va fi Gabriel Coşoveanu. Alături de acesta, în conducerea activităţilor desfăşurate, va fi directorul adjunct Marcel Voinea. Contactat de GdS, Gabriel Coşoveanu a mărturisit că nu există încă un sediu definitiv al viitoarei filiale, acest lucru urmând să se decidă în prima jumătate a săptămânii viitoare. „Îmi revine misiunea de a identifica un sediu potrivit. Tot ce pot spune este că va fi ceva ultracentral“, a explicat acesta.
Totodată, în Oltenia va mai fi deschisă o filială ICR, mai devreme decât cea din Craiova. Este vorba despre cea din Târgu Jiu, pentru judeţul Gorj, de care vor răspunde directorul Ion Deaconescu şi directorul adjunct Marilena Pârvulescu. Aceasta va fi inaugurată pe 25 ianuarie.
Oltenia este singura regiune în care se vor deschide două filiale, în celelalte zone istorice inaugurându-se câte una. Este vorba despre cele din Moldova (Iaşi), Dobrogea (Tulcea), Banat-Crişana (Arad), Maramureş (Baia Mare) şi Transilvania (Cluj-Napoca). Înfiinţarea acestor filiale vine ca urmare a Hotărârii nr. 15.449 din 8 octombrie, ce decide înfiinţarea a şapte filiale ICR în provinciile istorice ale ţării.

Conducere şi scop

Fiecare filială va dispune de un sediu şi va avea acces, pentru activităţile proprii, la săli de conferinţe, concerte, expoziţii, spectacole în localitatea respectivă. Sediul se obţine prin acorduri încheiate de Institutul Cultural Român cu reprezentanții locali din domeniul cultural-administrativ. Conducerea va fi formată dintr-un directorat, compus din director şi director adjunct, precum şi din referenţi, care propun un Consiliu al filialelor Institutelor Culturale Române, din care fac parte personalităţi ale lumii culturale, economice, financiare de la faţa locului, după cum este menţionat pe pagina virtuală a ICR.
Scopul acestor filiale regionale este, printre altele, să asigure cunoaşterea în centrele culturale respective a programelor şi oportunităţilor asigurate de ICR, să sprijine, cu mijloacele specifice ale Institutului Cultural Român, cultura ce se dezvoltă în provincia respectivă a ţării, să coopereze cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, companii în vederea sprijinirii afirmării lor internaţionale sau să asigure obţinerea de resurse financiare în vederea susţinerii programelor culturale de la diferite niveluri ale Institutului Cultural Român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS