11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPasajul şi multifuncţionalul, gata până-n vară

Pasajul şi multifuncţionalul, gata până-n vară

Anul viitor vor fi date în folosinţă două din cele mai mari investiţii ale Craiovei – Centrul Multifuncţional şi pasajul subteran. Ambele sunt într‑un stadiu avansat de realizare şi vor fi gata cel mai probabil la începutul verii, cu cel puţin şase luni înainte de termenul de finalizare.

Structura tunelului e gata

Cel mai vizibil dintre aceste proiecte – că doar e amplasat în „buricul târgului“ – este pasajul subteran. Urmând traseul străzilor Carol I – Arieş, acest tunel rutier începe din Calea Bucureşti şi se termină aproape de Casa Studenţilor, chiar la statuia lui Eugeniu Carada.
Lucrările au început pe 18 mai 2012, iar termenul de realizare a pasajului este de 18 luni. După doar şapte luni, constructorul – firma craioveană MITLIV – a reuşit nu doar să devieze toate reţelele de utilităţi, ci şi să termine partea de structură a pasajului subteran. Au fost construiţi mai întâi pereţii mulaţi, pe care s-au montat grinzi prefabricate, una lângă alta, iar deasupra lor s-a pus o armătură metalică, apoi s-a turnat placa de suprabetonare care va constitui „tavanul“ pasajului. La primăvară urmează să fie făcută hidroizolaţia peste suprastructură, deasupra ei să se toarne o şapă de protecţie, peste care va veni stratul rutier.
„Zilele trecute am reuşit să terminăm toată partea de structură, inclusiv placa de suprabetonare, peste care va veni sistemul rutier de pe strada Arieş. Ne-am creat front de lucru, ca să lucrăm şi pe timpul iernii, de această dată chiar în tunel, unde temperaturile sunt pozitive. Am amenajat şi un sistem provizoriu de iluminat pentru organizarea de şantier, iar acum am început lucrările la canalizarea destinată să colecteze apele pluviale din tunel. În momentul în care se finalizează şi această canalizare, vom trece la execuţia radierului (n.r. – planşeul de beton peste care se va turna asfaltul căii de rulare), care este din beton armat, cu o grosime între 60 și 80 cm“, explică Marian Turluc, manager de proiect în cadrul MITLIV.

Intersecţia de la Patria, redeschisă în curând

Concret, în prezent se realizează atât reţeaua de colectare a apelor pluviale din pasaj – conducta urmând să se afle la circa doi metri sub calea de rulare din tunel – cât şi sistemul de conducte care va deversa pe cale gravitaţională aceste ape din precipitaţii în reţeaua de canalizare a oraşului. Conectarea la canalizarea oraşului se face tocmai la intersecţia străzilor Fraţii Buzeşti şi Caracal.
„Practic, vom încheia acest an lucrând în paralel la canalizarea pluvială şi la executarea radierului. Dacă temperatura va fi favorabilă, dorim să punem la punct şi să redăm în circulaţie intersecţia străzilor A.I. Cuza cu Carol I şi Arieş, aşa cum le‑am promis craiovenilor. Asta presupune executarea hidroizolaţiei în intersecţie, apoi turnarea sistemului rutier“, a spus inginerul Turluc. Această lucrare ar dura, pe vreme bună, cam două-trei săptămâni, aşa că sunt şanse ca intersecţia de la Cinema Patria să fie redată în circulaţie în cursul lunii ianuarie 2013.
În schimb, nu e nici o şansă pentru a fi amenajate şi redate circulaţiei bretelele de pe lângă pasaj, care fac legătura între străzile A.I. Cuza şi Calea Bucureşti. Iar asta nu din vina constructorului pasajului. Atât tunelul, cât şi aceste bretele se intersectează cu un canal termic, prin care trece o magistrală de termoficare, aparţinând Complexului Energetic Oltenia. Întregul canal termic, cu tot cu conducta de termoficare, trebuie coborât cu 50 cm, lucrare pe care trebuia să o facă proprietarul acestei conducte. N-a făcut-o însă în toamnă, iar acum trebuie să aştepte până la primăvară, când se va sista furnizarea agentului termic către populaţie.
Reprezentanţii MITLIV nu au dorit să avanseze o dată la care întreaga lucrare să fie gata, însă, potrivit unor surse apropiate municipalităţii, pasajul subteran ar putea fi inaugurat cel mai târziu la începutul verii, cu mult timp înainte de data limită din contract – 18 noiembrie 2013.

Centrul Multifuncţional – 88%

Dacă pasajul subteran e cel mai vizibil, Centrul Multifuncţional din Romaneşti e cu siguranţă cel mai mare de pe lista de investiţii cu fonduri europene aflate în curs de realizare în Craiova. Ridicat pe locul fostului târg, enormul Pavilion Expoziţional – cu peste 6.700 mp de spaţii de expunere în interior – e comparabil ca mărime cu pavilionul central al Romexpo din Bucureşti. Construcţia, realizată de firmele RECON, MITLIV şi ROMELECTRO, va costa circa 90 de milioane de lei. Termenul de finalizare a fost fixat pentru sfârşitul anului 2013, însă constructorii au promis că vor termina lucrarea în avans.
„Până în prezent, am realizat cam 88% din această lucrare. Se lucrează la montarea cupolei de sticlă şi nu putem continua lucrările interioare până nu se finalizează cupola, pentru a nu afecta finisajele interioare. Deşi termenul de finalizare este, potrivit contractului, la sfârşitul anului 2013, noi puteam să terminăm chiar în 2012. Au fost însă probleme legate de schimbarea variantei de realizare a cupolei“, a spus Constantin Golfiţă, şef de şantier din partea firmei RECON.
Potrivit proiectului iniţial, cupola trebuia să fie din policarbonat. Constructorii au atras însă atenţia beneficiarului – Primăria Craiova – că respectiva variantă nu oferea suficientă rezistenţă, plus că policarbonatul se mătuieşte în timp, pierzându-şi din transparenţă. Aşa s-a ajuns la ideea unei învelitori dintr-o sticlă specială, însă finanţatorii a trebuit să fie convinşi cu argumente tehnice cu privire la această schimbare, apoi  proiectul a trebuit modificat, au urmat procedurile de achiziţie publică, pierzându-se luni de zile în care construcţia putea avansa.

Termopane speciale, fabricate lângă Craiova

„Cupola va fi făcută din «panouri-sendviş» speciale din geamuri termopan, formate dintr-un geam securizat de 8 mm la partea superioară, care trebuie să reziste la grindină şi la alte intemperii, un strat de argon şi apoi un geam duplex, format din două foi de sticlă de 6 mm, între care a fost laminată o folie de plastic de 2 mm, care să reziste în cel mai rău caz, atunci când ar ceda stratul superior“, a explicat inginerul Golfiţă.
Structura de aluminiu în care sunt prinse panourile de geam este făcută în Belgia. În schimb, aceste „panouri-sendviş“ de geam termopan sunt fabricate de o firmă a cărei fabrică se află în vecinătatea Craiovei – Casa Noastră.
„Cel mai târziu la sfârşitul lunii ianuarie noi sperăm să fie finalizată montarea cupolei de sticlă. Apoi, mai trebuie vopsită structura şi putem să avansăm cu lucrările din interior, în principal zugrăveli şi finisaje. Materialele sunt deja aprovizionate şi doar trebuie montate. La exterior au fost făcute parcările, aleile de acces, canalizările, mai sunt doar spaţiile verzi de făcut în primăvară“, a mai declarat şeful de şantier.
Se lucrează în prezent şi la montarea celor patru lifturi panoramice, cu cabine de sticlă, destinate vizitatorilor: două au fost deja amplasate, iar celelalte două sunt în ambalaje, urmând să fie puse după ce se finalizează montarea acoperişului, ca să nu fie afectate de ninsoare. Celelalte patru lifturi interioare – două pentru marfă şi două de persoane, destinate angajaţilor – sunt finalizate. Instalaţia de ventilaţie şi climatizare este şi ea aproape gata, centralele de aer condiţionat fiind montate pe poziţie pe acoperişul clădirii, la fel şi reţeaua de conducte de aer care străbate toată clădirea.
„Iniţial, doream să termină până pe 31 decembrie 2012. Din cauza problemelor legate de cupolă, am devansat data inaugurării către 30 iunie 2013, însă credem că vom termina chiar mai devreme de atât şi mult mai devreme decât termenul din contract“, a menţionat Constantin Golfiţă.
Pentru asta, însă, trebuie ca şi Primăria Craiova să-şi îndeplinească obligaţiile de plată, pentru că ultimele două situaţii de plată înaintate de constructori către municipalitate sunt neachitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS