10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalImpozitele nu se reduc

Impozitele nu se reduc

Consilierii locali ai partidelor din arcul guvernamental au refuzat să aprobe orice propunere de reducere a impozitelor şi taxelor pe 2013

Consiliul Local Craiova a aprobat ieri nivelul taxelor şi impozitelor locale din 2013. În mare, dările craiovenilor vor fi cam la acelaşi nivel de anul trecut, cu mici excepţii, când aceste taxe şi impozite au crescut consistent.
Membrii legislativului local au încadrat maşinile Aro în categoria autovehiculelor de lux, impozitele pentru acestea crescând vertiginos. În anul 2012, posesorii de „autoturisme de teren din producţia internă“, mai precis deţinătorii de maşini Aro, au plătit un impozit de numai 33 de lei pentru fiecare 200 cmc din capacitatea cilindrică a motorului. Din 2013, pentru un Aro cu motor de 2,5 l, impozitul va fi de 79 de lei pentru fiecare 200 cmc (creşte de 2,4 ori), iar pentru o maşină similară, dar cu motor de 3 l, impozitul va fi de 319 lei pentru fiecare 200 cmc (creşte de aproape zece ori!).

PSD, PNL şi UNPR, contra reducerilor de taxe

În şedinţa de ieri a consiliului local au fost şi propuneri de reducere a impozitelor. Nu era vorba de reduceri foarte mari, însă ar fi contat pentru unii craioveni.
Consilierul Dan Cherciu (PDL) a solicitat o scădere cu aproximativ 5% a impozitelor pe clădiri, atât la persoanele fizice şi juridice, pentru a compensa, măcar în parte, indexarea cu 16,05% a impozitelor şi taxelor locale, pe care guvernul vrea să o impună tuturor consiliilor locale, de anul viitor. Propunerea a fost însă respinsă de consilieri. În favoarea acestei reduceri de impozite au votat doar patru membri ai legislativului local (Marian Vasile şi Dan Cherciu de la PDL; respectiv Mihai Cilibiu şi Ionel Pană de la PP-DD), iar doi liberali s-au abţinut (Pavel Badea şi Emilian Ştefârţă). Ceilalţi consilieri – de la PSD, PNL şi UNPR – au votat împotriva reducerilor de impozite şi taxe.

Ideea lui Nedelescu, nesusţinută de PSD

Altă propunere – venită tot de la Dan Cherciu – viza menţinerea şi în 2013 a reducerilor de impozit oferite în 2012 deţinătorilor de autovehicule hibrid şi electrice.
Reamintim că, în urmă cu un an, la propunerea pesedistului Gheorghe Nedelescu, pentru aceste vehicule nepoluante s-a aprobat în consiliul local o reducere a impozitului pe vehicul cu 95%. Aceasta era un fel de recompensă pentru cei care au cheltuit sume considerabil mai mari pentru achiziţionarea unor astfel de maşini, mult mai puţin poluante. În Craiova există doar şapte maşini, de acest gen, astfel că pierderea la bugetul local a fost insignifiantă.
Anul acesta, deşi partidul lui Gheorghe Nedelescu – devenit între timp city-manager al Craiovei – a ajuns la putere, propunerea acestuia n-a mai fost agreată de administraţia locală cârmuită de Olguţa Vasilescu. A fost totuşi readusă în discuţie de Cherciu, dar nici măcar pesediştii n-au avut curajul să susţină această idee care-i aparţinuse lui Nedelescu. Drept urmare, şi această reducere de impozit a picat ieri la vot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS