13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalImpozitele craiovenilor, majorate ici-colea

Impozitele craiovenilor, majorate ici-colea

Craiovenii prezenţi la dezbaterea publică s-au arătat nemulţumiţi că impozitele şi taxele nu scad în 2013, cum li s-a promis în campania electorală

Primăria Craiova a organizat ieri, în sala de consiliu a municipalităţii, o dezbatere publică a Proiectului de hotărâre privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, ce urmează să fie supus, joi, aprobării legislativului local. Primăriţa nu s-a prezentat în faţa cetăţenilor la această dezbatere publică, astfel că executivul local a fost reprezentat de viceprimarul Florentin Tudor, de directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe, Ionel Petrescu, şi de directorul Direcţiei Economico-Financiare a municipalităţii, Nicolae Pascu, în cadrul unei întâlniri moderate de Delia Ciucă, directoarea Direcţiei de Relaţii cu Publicul din cadrul Primăriei Craiova.

Taxare cam la fel, „cu mici excepţii“

Consilieri locali, reprezentanţi ai unor ONG-uri, precum şi zeci de cetăţeni au luat parte la această dezbatere publică.
„2013 va fi un an destul de dificil din punct de vedere financiar. Având în vedere toate greutăţile şi, în ultima vreme, diminuarea veniturilor populaţiei municipiului Craiova, am considerat că e bine să nu mărim taxele şi impozitele în 2013, ci să le menţinem la nivelul din 2012. În schimb, ne dorim să mărim gradul de colectare a acestor taxe“, a precizat, în deschiderea întâlnirii, viceprimarul Florentin Tudor.
Directorul Ionel Petrescu a făcut apoi o prezentare a principalelor taxe şi impozite care vor fi percepute în 2013, precum şi a nivelului acestora.
Potrivit celor prezentate, taxele şi impozitele vor rămâne la fel ca anul acesta, „cu mici excepţii“. Spre exemplu, în cazul autoturismelor hibrid şi electrice, primăria propune, faţă de anul în curs, o creştere de… 20 de ori a impozitelor pentru astfel de vehicule nepoluante.
Apoi, maşinile Aro redevin autovehicule de lux din 2013. În anul 2012, posesorii de „autoturisme de teren din producţia internă“, mai precis deţinătorii de maşini Aro, plăteau un impozit de numai 33 de lei pentru fiecare 200 cmc din capacitatea cilindrică a motorului. Din 2013, pentru un Aro cu motor de 2,5 l, impozitul este de 79 de lei pentru fiecare 200 cmc (creşte de 2,4 ori), iar pentru o maşină similară, dar cu motor de 3 l, impozitul este de 319 lei pentru fiecare 200 cmc (creşte de aproape zece ori!).
Rămân, însă, la acelaşi nivel impozitele pentru remorci, rulote, iahturi şi vapoare.

Surpriză în pregătire: indexarea impozitelor cu 16,05%

Cel mai interesant punct din cadrul dezbaterii publice de ieri s-a dovedit cel de „Observaţii şi propuneri“ din partea cetăţenilor Craiovei.
La acest punct, primul care a luat cuvântul a fost consilierul local PP-DD Ionel Pană, care a chestionat executivul local dacă s-a aplicat sau nu indexarea cu 16,05% a impozitelor şi taxelor aprobată de guvernul Ponta săptămâna trecută, imediat ce au trecut alegerile parlamentare. „Până în acest moment, hotărârea la care vă referiţi nu a fost publicată în Monitorul Oficial. După ce va fi publicată, bineînţeles că va produce şi efecte. Poate, până la şedinţa de consiliu de joi, va fi publicată şi atunci vom avea şi noi suficiente date“, i-a răspuns viceprimarul Florentin Tudor.
A urmat la microfon Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“, care s-a arătat nemulţumit de faptul că Primăria Craiova a încercat să-i păcălească pe pensionari cu privire la această dezbatere publică. Concret, municipalitatea a comunicat Asociaţiei Pensionarilor faptul că această dezbatere publică pe tema impozitelor şi taxelor nu va avea loc pe 17 decembrie, ci pe… 21 decembrie (adică a doua zi după şedinţa Consiliului Local de aprobare a acestor taxe şi impozite)!
„Să nu ne mai îmbătăm cu apă rece! După apariţia hotărârii de guvern privind indexarea impozitelor şi taxelor, consiliul local va aproba această creştere, pentru că e obligatorie“, a pus Trifan degetul pe rană, criticând municipalitatea pentru „creşterea tarifelor la aceşti bieţi oameni care vând mărţişoare“ şi care „va trebui să plătească 1.400 lei/lună“. „Nu văd nici un fel de reducere sau scutire de impozit pentru aceia care sunt în şomaj şi nu au venituri“, a spus preşedintele Asociaţiei Pensionarilor. Răspunsul executivului, prin vocea viceprimarului Florentin Tudor, a fost oarecum ilar: „Am menţinut acea bonificaţie de 10% pentru cei care plătesc impozitele şi taxele până la 31 martie. Cei care nu au un venit destul de mare, au această posibilitate, să beneficieze de respectiva bonificaţie“. Altfel spus, dacă săracii vor reducere, să-şi plătească impozitele până în martie, le recomandă Primăria Craiova.

Taxă de parcare mai mare la bloc

În cadrul întâlnirii de ieri nu au lipsit propunerile din partea cetăţenilor. Petre Nadolu, spre exemplu, a ridicat problema necesităţii introducerii unor facilităţi pentru cei care creează locuri de muncă, propunere care a rămas fără vreun răspuns din partea executivului local.
La rândul său, craioveanul Theodor Roşu a propus înlocuirea tarifului de salubrizare perceput „pe persoană“ cu o taxă de salubrizare procentuală, cuprinsă între 5-10% din impozitul pe clădire, care să fie plătită odată cu impozitul pe proprietate. Viceprimarul Florentin Tudor i-a explicat însă că o asemenea taxă de salubrizare nu poate fi aplicată: „La Bucureşti, unde s-a luat această decizie, a fost atacată hotărârea de Consiliu Local, iar acum municipalitatea trebuie să restituie toate sumele încasate în acest mod“.
Roşu a venit şi cu altă propunere, constând în… creşterea taxei de parcare: „Cei care locuiesc la blocuri de patru etaje să dea în plus câte zece lei pe an, iar la blocurile-turn – câte 20 de lei în plus pe an, ca să se construiască din aceşti bani parcări personalizate cu numărul maşinii, dotate cu barieră telecomandată, iar la blocurileturn să se facă parcări etajate, astfel încât pe locul a două maşini să parcheze 12“. În schimb, a cerut ca locuitorii din cartierele mărginaşe de case să nu mai plătească taxă de parcare, pentru că acolo nu sunt locuri de parcare amenajate.
„Parcările, într-adevăr, ştim că reprezintă una dintre problemele Craiovei. Avem în vedere proiecte de parcări supraetajate. Rămâne să vedem din punct de vedere tehnic unde se pot construi în municipiu“, i-a răspuns Florentin Tudor, evitând să se pronunţe în privinţa creşterii taxei de parcare. În schimb, viceprimarul i-a explicat cetăţeanului că nu pot fi scutiţi de această taxă locuitorii cartierelor mărginaşe, pentru că taxa nu este pentru a ţine maşina pe domeniul public în faţa locuinţei, ci pentru a parca pe domeniul public oriunde în oraş, şi că nu se poate ca fiecare să aibă propriul loc de parcare în faţa locuinţei, pentru simplul motiv că „în Craiova nu există suficiente locuri de parcare pentru fiecare“.

„Asta e bătaie de joc“

Cel mai nemulţumit vorbitor de la dezbaterea publică pe tema taxelor s-a dovedit Vasile Ion, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr.1 Sabba Ştefănescu din Craiova. Acesta i-a criticat pe reprezentanţii USL că au promis în campania electorală o scădere a impozitelor şi taxelor, pentru a câştiga alegerile, iar acum, după ce au câştigat, menţin impozitele la acelaşi nivel, ba chiar le cresc pe ici, pe colo.
„Domnule viceprimar şi domnilor consilieri USL care sunteţi aici în sală, am luptat alături de dumneavoastră pentru a pierde domnul Solomon şi a câştiga Olguţa Vasilescu. În campania electorală, doamna Olguţa Vasilescu a spus nu numai că nu se vor mări, ci că se vor micşora taxele şi impozitele. Adică dumneavoastră spuneţi că nu se majorează, dar de fapt se majorează? Asta e bătaie de joc! Doamna primar a spus că se vor reduce anul ăsta taxele şi impozitele, pentru asta am luptat eu să-l schimbăm pe domnul Solomon! Nu să veniţi dumneavoastră și să mă aburiţi pe mine!“, a spus Vasile Ion.
Craioveanul crede că, odată ce au câştigat alegerile, reprezentanţii USL trebuie neapărat să opereze micşorări de taxe.
„Taxa de parcare trebuie eliminată, este o găselniţă a domnului Solomon, nu să fie majorată, cum zice domnul Roşu! Asta e o cerere,  nu e o rugămine, că nu suntem la piaţă! Taxa pe clădiri trebuie redusă şi ea cu 5%, nu menţinută ca anul trecut. Păi, ce, eu am muncit să vină USL-ul la putere ca să rămână ca anul trecut? Asta e bătaie de joc! Faceţi majorare aici şi mai vine şi guvernul să facă o indexare? Asta iar e bătaie de joc! Păi, vă rog frumos! De-aia m-am chinuit atâta să câştigăm alegerile? Am muncit de m-a luat mama dracu’! Pentru ce? De prost?!“, întreba retoric Vasile Ion.
Politicienii USL s-au ferit să-i răspundă. Doar un tehnician – directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe, Ionel Petrescu – i-a dat un răspuns în ceea ce îl privea, explicându-i că „indexarea se va dispune prin hotărâre de guvern, nu o stabileşte consiliul local“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS