6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrmările viscolului

Urmările viscolului

Sute de persoane au rămas înzăpezite în maşini sau în vagoanele de tren, după ce viscolul a troienit căile de comunicaţie din Dolj

O parte a drumurilor doljene care au fost troienite în urma viscolului din noaptea de miercuri spre joi au fost redate în circulaţie în cursul zilei de ieri. Încă de ieri-dimineaţă, traficul rutier fusese reluat în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale şi europene din Dolj, fiind ridicată restricţia de tonaj impusă vehiculelor în cursul zilei de miercuri.

Drumuri închise

Ieri-dimineaţă, la ora 9.00, mai erau blocate 23 de porţiuni de drumuri judeţene unde se acţiona cu utilaje de deszăpezire, circulaţia în aceste zone fiind restricţionată. La ora 15.00, Prefectura Dolj anunţa că se menţine măsura închiderii circulaţiei pe trei drumuri judeţene: DJ 552 Craiova – Cetate; DJ 561 Podari – Cârna şi DJ 604 Leu – Amărăştii de Jos. Se lucra încă la deblocarea unor sectoare de drumuri judeţen: DJ 542 Caracal – Zvorsca – Dăbuleni, km 16-46 Zvorsca – Dăbuleni; DJ 551A, Bratovoieşti – Puţuri, km 0-9; DJ 552 Craiova – Bucovăţ – Vârtop – Cetate, km 4-71; DJ 552A Criva – Mârza – Mărăcine – Perişor – Boureni – Catane, km 0-56; DJ 552B, 561A Râpa Roşie – Gubaucea – Verbiţa – DJ 561A km 0-33; DJ 552C Cioroiu Nou – Siliştea Crucii; DJ 561E Băileşti – Seaca de Câmp – Tunarii Vechi, km 0-24; DJ 561F Radovan – Cerăt, km 0-16; DJ 561G Băileşti – Izvoare, km 0-14; DJ 561I Boureni – Siliştea Crucii, km 0-5; DJ 604A Rojişte – Celaru, km 0-20; DJ 604B Mârşani – Daneţi, km 0-4; DJ 643F limita judeţului Olt – Gherceşti – Craiova, km 5-21; DJ 652 Lăcriţa – Coşoveni – DN 55, km 0-10; DJ 652B DN 65 – Călineşti – limita judeţului Olt, km 0-4.
În schimb, se reluase circulaţia pe alte opt drumuri judeţene: DJ 552B Pleniţa – Verbicioara; DJ 553 Calafat – Poiana Mare – Maglavit; DJ 561 Craiova – Segarcea; DJ 561A Giurgiţa – Băileşti – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi; DJ 561 Băileşti – Giubega; DJ 561B Segarcea – Zăval km 0-35; DJ 561C Valea Stanciului – Amărăştii de Jos km 0-24; DJ 552 Craiova – Bucovăţ – Vârtop – Cetate.
Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt anunţa ieri după-amiază, la ora 17.00, că la nivelul judeţului Olt mai erau închise nouă tronsoane de drum judeţean, şi anume: DJ 641 Caracal – Bondrea – limita cu judeţul Dolj; DJ 642A Băbiciu – Traian – Vlădila – Rotunda; DJ 542 Caracal – Redea – limita cu judeţul Dolj; DJ 542A Redea – Rotunda – Bucinişu; DJ 653 Stoicăneşti – Crăciunei – limita cu judeţul Teleorman; DJ 544 Vădastra – Brastavăţu – Crușovu; DJ 604 Obârşia – Vișina; DJ 546C Perieţi – Potcoava; DC 123 Ursa – Giuvărăști. De asemenea, pe un drum naţional – DN 65 – se circula pe un singur fir de la km 15 la km 54+500 Vlădila – Corabia – limita cu Teleorman.

Tren şi maşini blocate

Zeci de vehicule rămăseseră blocate în nămeţi în noaptea de miercuri spre joi pe drumurile din Dolj. Printre acestea se afla şi un microbuz de călători, cu şase adulţi şi un copil, care staţionse la sediul Primăriei Valea Stanciului, continuându-şi drumul imediat după ce a fost deblocat DJ 561B. Autorităţile au apelat inclusiv la armată, 46 de militari ai Brigăzii 2 Infanterie intervenind cu patru camioane 6×6. În total, în timpul nopţii de miercuri spre joi, au fost adăpostite de către primăriile din Dolj 242 de persoane care nu şi-au putut continua drumul cu maşina din cauza drumurilor blocate. Prefectura Dolj anunţa ieri că „au fost deblocate din trafic şi redate circulaţiei 98 de autovehicule şi circa 290 de persoane“.
Chiar şi un tren a rămas înzăpezit în acea noapte. Este vorba despre un tren Regio de pe ruta Craiova – Calafat, care a plecat la drum miercuri seară, la ora 19.50, dar a rămas blocat în câmp, între staţiile Sălcuţa şi Segarcea, aproape de halta Dealul Robului. Cei aproximativ 80 de pasageri au aşteptat ore întregi în tren – din fericire pentru ei fără să sufere de frig -, însă linia ferată n-a putut fi curăţată de zăpadă, astfel că a fost trimisă o locomotivă care a tractat garnitura înapoi în Craiova, unde a ajuns în jurul orei 3.00, ieri-dimineaţă.

Reţele electrice avariate

CEZ Distribuţie anunţa ieri-dimineaţă că echipele sale lucrează la remedierea avariilor provocate de condiţiile meteorologice deosebite din Oltenia – ninsori abundente, viscol şi ger. Dacă în jurul orei 9.00 nu aveau energie electrică localităţile Foişor, Lăcriţa şi Robăneşti din judeţul Dolj, respectiv cătunele Tisa şi Gurguiata din zona Olăneşti, judeţul Vâlcea, reprezentantul CEZ, Angelica Barbu, anunţa ieri după-amiază că „încă de la ora 14.30 nu mai putem vorbi de nici o avarie, ci doar de deranjamente individuale sau colective la a căror remediere se lucrează în prezent“. Se pare că la ora respectivă încă nu fusese remediată problema alimentării cu energie electrică a unor gospodării din satul Foişor al comunei doljene Drănic.
Accesul echipelor CEZ către locurile în care viscolul a avariat reţelele electrice a fost îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice dificile şi a drumurilor blocate sau nedeszăpezite, mai multe echipe de electricieni rămânând înzăpezite în drumul lor către locurile avariilor. „Estimăm că în cursul zilei de azi vor fi repuse sub tensiune toate locurile de consum afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică. Durata remedierii defecţiunilor înregistrate sau a eventualelor incidente care pot apărea în reţeaua de distribuţie a energiei electrice este condiţionată de deszăpezirea drumurilor publice, singurele dificultăţi întâmpinate fiind în zonele în care circulaţia este blocată“, se menţiona într-un comunicat de ieri după-amiază al CEZ România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS