10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPublicitate la liber în Spitalul Judeţean Craiova

Publicitate la liber în Spitalul Judeţean Craiova

Pe pereţii interiori de la cea mai mare unitate medicală din Oltenia, numele de firme care oferă diverse servicii apar precum ciupercile după ploaie, deşi, legal, astfel de afişe sunt interzise într-un spital public

Dacă ai ghinionul şi ajungi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, fie ca pacient, fie ca aparţinător, nu trebuie să umbli după tine cu Pagini Aurii pentru a căuta, la nevoie, informaţii despre tot felul de servicii. Pereţii interiori ai unităţii medicale sunt ca o carte deschisă. Dacă de pe coridoarele secţiilor, în funcţie de profilul acestora, afli unde ai putea să faci analize medicale complete şi complexe, evident la laboratoare medicale private, sau ce firmă care furnizează produse şi servicii de tehnică ortopedică oferă „cele mai mici preţuri din Craiova“, pe casa scării afişele cu tot felul de mesaje te iau de ochi.
Stâlpii şi pereţii sunt plini cu tot felul de informaţii, de la cele privind transportul asistat sau neasistat al pacienţilor, până la cele cu cămine private de bătrâni care oferă găzduire şi îngrijire, cu firme care oferă îngrijire la domiciliu sau firme de catering. Nu lipsesc nici afişele cu joburi în străinătate pentru medici şi rezidenţi, anunţurile sindicatului privind voucherele de Sărbători pentru medicii cotizanţi sau ofertele cu serviciile preoţeşti. Cele mai ţipătoare sunt anunţurile cu serviciile de ambulanţă privată, prezente pe stâlpii de la fiecare dintre cele zece etaje ale spitalului. Bine lipite şi cât mai sus posibil, pentru a nu putea fi rupte decât dacă te urci pe scară şi te chinui puţin, dar, în acelaşi timp, vizibile, afişele te anunţă că pentru orice tip de transport al pacientului preţurile sunt negociabile, iar programul nonstop.     

Conducerea nu ştia de afişe, dar le va dezlipi

O astfel de practică este interzisă în spitalele publice, iar conducerea unităţii medicale în cauză are cunoştinţă de acest lucru. Susţine însă că nu știa de existenţa atâtor afişe, mai ales de cele privind transportul privat de pacienţi. Cu una dintre aceste firme, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova are şi contract pentru transportul pacienţilor dializaţi, dar nu şi de publicitate, după cum a precizat managerul unităţii medicale, conf. dr. Florin Petrescu. Chestionat ieri în privinţa acestui subiect, managerul a afirmat că nu ştia de existenţa atâtor afişe şi a dat dispoziţie să fie dezlipite. „Pereţii nu sunt pentru publicitate, iar firmele respective nu plătesc pentru aşa ceva. Nu ar trebui să existe astfel de afişe într-un spital, aşa că ele vor fi date jos“, a spus dr. Florin Petrescu.
La rândul său, directorul medical al spitalului, conf. dr. Dănuţ Tarniţă, a precizat că nu este prima dată când afişele de acest gen sunt dezlipite de pe pereţi, dar ele apar din nou, din ce în ce mai sus şi mai bine lipite. „Cu astfel de afişe este o adevărată luptă. Când am ajuns eu director medical, spitalul era ca o sorcovă. Am tot dat dispoziţii să fie dezlipite afişele, dar noi le dăm jos, iar ei la lipesc din nou. Şi le pun tot mai sus şi le lipesc atât de bine încât cu greu le poţi dezlipi. Este un lucru pe care nu-l poţi controla, pentru că asta ar însemna să ai pază la fiecare etaj. Avem patru femei de serviciu, dar nu fac faţă. Abia ajung cu scara la unele afişe şi câteodată autorii pun atât de mult lipici încât trebuie să frece mult ca să le îndepărteze de pe pereţi“, susţine dr. Dănuţ Tarniţă. În ceea ce priveşte afişele puse pe culoarele secţiilor, dr. Tarniţă afirmă că responsabilitatea în acest caz aparţine şefilor de secţie.
Întrebarea este însă alta. Dacă o femeie de serviciu are nevoie de scară şi timp pentru a dezlipi un afiş, cât timp i-ar trebui celui care le lipeşte pentru a umple cu mesaje stâlpii de pe casa scării, de la fiecare etaj? Şi, mai ales, cum reuşeşte să facă acest lucru fără să fie văzut măcar de unul dintre cei peste trei mii de angajaţi câți are Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS