17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedaliat cu argint la Teheran

Medaliat cu argint la Teheran

Mircea Dan Mirea, elev la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori de la Teheran – Iran, derulată în perioada 1-10 decembrie

Concursul a fost de tip interdisciplinar, pe echipe de trei elevi, candidaţii fiind obligaţi să aibă cunoştinţe temeinice de fizică, chimie şi biologie. S-au confruntat echipaje din 29 de ţări, ceea ce a şi impus o pregătire specială. „Din România, am fost şase elevi, împărţiţi în două echipe, care timp de cinci săptămâni am avut parte de lecţii şi exerciţii speciale. Cele mai dificile au fost simulările cu probele teoretice, care au presupus acumularea unui volum mare de cunoştinţe“, a spus olimpicul. Cu toate acestea, competiţia nu a fost lipsită de dificultăţi. „Cea mai grea a fost proba practică. Ca subiect, am avut electroforeza, care a presupus separarea a două tipuri de ADN, folosind curentul electric. În cele din urmă ne-am descurcat“, povesteşte Mircea.

Prima experienţă internaţională

Mircea Dan Mirea este la prima performanţă de tip internaţional. Competiţia i-a adus liceanului nu numai o medalie de argint, ce va fi răsplătită de Ministerul Educaţiei cu o bursă lunară de 500 de lei, ci şi întâlnirea cu civilizaţia iraniană. „Clădirile au aspect vechi, de parcă ar fi din lut. În jurul lor sunt alei lungi, amenajate cu flori sau diverse ornamente, care înveselesc locul. Portul localnicilor este simplu, până la sărăcăcios. De altfel, şi veniturile financiare sunt reduse. Pentru ei, 100 de dolari înseamnă foarte mulţi bani. În ceea ce priveşte gastronomia, predomină garnitura de orez, de diverse tipuri, care mie personal mi-a plăcut“, povesteşte Mircea.

Se pregăteşte pentru o nouă preselecţie

Pasionat de ştiinţe, Mircea se pregăteşte şi de alte performanţe. Zilnic, are un program strict de pregătire pentru a-şi atinge obiectivele din perioada următoare. „În ianuarie, se va face selecţia pentru Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene şi îmi doresc să mă calific. De asemenea, următorul obiectiv este să particip şi la Olimpiada pentru Ştiinţe Pământului, care presupune cunoştinţe de geologie, astronomie şi meteorologie“, a precizat liceanul. De altfel, nu va lipsi nici de la olimpiadele naţionale de biologie şi chimie, la care are deja câte un premiu întâi.

Îşi doreşte o carieră în Anglia sau America

Fiind în clasa a X-a, Mircea nu s-a gândit serios spre ce carieră să se îndrepte. Îşi doreşte o profesie care să îi solicite cunoştinţe de la toate disciplinele la care a înregistrat performanţe. Vrea să studieze în străinătate. „Voi opta pentru o universitate din Statele Unite ale Americii sau din Anglia, pentru a fi sigur că voi avea o carieră de succes. În principiu, aş vrea să lucrez în domeniul geneticii, dar nu sunt hotărât“, a spus liceanul.

Gorjean medaliat la olimpiada internaţională de ştiinţe

Un elev din cadrul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu a fost medaliat la olimpiada internaţională de ştiinţe pentru juniori din Teheran, Iran. Adrian Mihai Radu este elevi în clasa a IX-a şi s-a aflat printre cei şase elevi români care au obţinut medalii de argint la cea de-a IX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Știinţe pentru Juniori, care a avut loc în perioada 1 – 10 decembrie în Iran. La competiţie au participat 165 de elevi din 29 de ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS