12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOfiţeri de la Investigarea Fraudelor, ridicaţi de DIICOT

Ofiţeri de la Investigarea Fraudelor, ridicaţi de DIICOT

Procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată îl acuză pe comisarul-şef Lazăr că, ajutat de trei subalterni, a constituit un grup infracţional organizat specializat în şantaj şi evaziune fiscală

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, au procedat ieri la destructurarea unui grup infracţional organizat compus din 24 de persoane şi coordonat de comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr, ofiţer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt. Acesta ar fi fost ajutat de trei colegi ai săi: inspectorii principali Ciprian Gheorghiceanu şi Liviu Voiculescu, precum şi comisarul-şef Constantin Nedeloiu, fost şef al Serviciului Investigarea Fraudelor de la IPJ Olt.

Pază doar cu „cine trebuie“

Potrivit procurorilor, una dintre îndeletnicirile grupului viza „strângerea cu uşa“ a patronilor mai multor firme din Olt, cu scopul de a-i „convinge“ să încheie contracte de protecţie şi pază cu firma de specialitate SC RO EDIL SERVICE SRL din Slatina, administrată de Valeria Lazăr, soţia liderului grupării.
„Învinuiţii au efectuat acte de cercetare penală în cauze economice, faţă de persoane din mediul de afaceri din judeţul Olt, în scopul determinării acestora să încheie contracte de monitorizare, pază şi protecţie, cu o societate comercială din municipiul  Slatina, administrată  de către soţia liderului grupării“, se arată în comunicatul DIICOT.
Presiunile efectuate de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor mergeau, însă, mai departe. „Profitând de funcţiile deţinute, învinuiţii au efectuat, în mod abuziv, cercetări faţă de funcţionari publici din cadrul DGFP Olt, APIA Olt sau Direcţia Vamală Craiova, care au respins cereri de  rambursare de TVA sau alte solicitări, formulate de societăţile comerciale protejate de către membrii grupării“, informează DIICOT.

Reparaţii fără plată

La ancheta DIICOT Craiova a fost conexat şi un dosar mai vechi, în care ofiţerii Lazăr şi Gheorghiceanu erau cercetaţi pentru abuz în serviciu şi şantaj. În 2010, cei doi ofiţeri de la Investigarea Fraudelor au dus într-un service din Slatina un autoturism BMW Z3 avariat. Ulterior, cei doi ar fi refuzat să plătească reparaţia, motiv pentru care patronul service-ului a refuzat să le dea maşina. Asta i-ar fi atras un şir de controale şi amenzi, primite fie de la Garda Financiară, fie de la Protecţia Consumatorului. Până la urmă, poliţiştii au reuşit să intre în posesia autoturismului prin intermediul unei… ordonanţe de restituire! Proprietarul service-ului i-a reclamat pe cei doi ofiţeri, cazul fiind cercetat iniţial de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, iar luna trecută a fost preluat de DIICOT Craiova.
Altă sursă de venit a membrilor grupării o constituiau – potrivit comunicatului de presă amintit – maşinuţele de jocuri electronice, pe care le modificau în aşa fel încât să nu înregistreze toate câştigurile: „Membrii grupării au obţinut beneficii financiare din introducerea ilegală pe teritoriul României a unor aparate de joc de tipul slot-machines şi înlocuirea plăcii de bază cu una contrafăcută, aparatele fiind amplasate în baruri sau discoteci pe raza  judeţelor Olt, Dolj, Teleorman, Mehedinţi“.

Returnări de TVA cu semne de întrebare

Dosarul este unul complex, vizând inclusiv o serie de rambursări de TVA aprobate ilegal de Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt. În acest sens, opt funcţionari ai DGFP Olt – printre care, potrivit NewsIn, ar fi inclusiv Ion Florin Bâlteanu, directorul executiv adjunct al Fiscului din Olt şi şef al Inspecţiei Fiscale – sunt cercetaţi pentru că au aprobat rambursări ilegale de TVA de aproximativ 3.000.000 de lei pentru o societate comercială din Olt.
Se pare că firma care ar fi obţinut returnarea de TVA cu pricina ar fi SC MARCONF SRL din Piatra Olt, iar ilegalităţile ar fi fost descoperite în urma unui control al Camera de Conturi Olt. Presa din acest judeţ a relatat cu ceva vreme în urmă că rambursarea a fost posibilă datorită unor „scăpări“ ale funcţionarilor DGFP. Spre exemplu, în 2010, SC MARCONF SRL solicita la rambursare, prin decontul lunii iunie, suma de 1.844.457 de lei. Cu toate că, la acea dată, firma înregistra obligaţii restante foarte mari la bugetul consolidat al statului, solicitantul a fost creditat cu risc fiscal mic, ceea ce a dus la acordarea rambursării.

Prejudiciu de un milion de euro

Cercetările vizează săvârşirea infracţiunilor de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare şi spălare de bani. Prejudiciul total  cauzat prin activitatea infracţională a grupului este evaluat de procurorii DIICOT la peste un milion de euro.
Pentru anihilarea grupului, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la BCCO Craiova au efectuat 19 percheziţii domiciliare la imobile aparţinând învinuiţilor, situate  în judeţele Olt şi Dolj. Peste 30 de persoane – membri ai grupului infracţional, dar şi martori în acest dosar – au fost ridicate de anchetatori şi conduse pentru audieri la sediul DIICOT Craiova. Aseară, la ora închiderii ediţiei, audierile nu se încheiaseră încă.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS