11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBani pentru primării de la CJ Gorj

Bani pentru primării de la CJ Gorj

Mai multe primării din judeţul Gorj au primit fonduri din partea Consiliului Judeţean Gorj pentru plata unor arierate şi asigurarea cofinanţării la anumite lucrări cu fonduri europene. În acest sens, Consiliul Judeţean Gorj a adoptat în ultima şedinţă o hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20%, precum şi a sumei reţinute din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul 2012 şi din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale estimate pe anul 2012, repartizată Consiliului Judeţean Gorj. Sumele vor avea ca destinaţie exactă achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

640.000 de lei
de repartizat

Distinct pe surse de finanţare, Consiliului Judeţean i-a revenit obligaţia repartizării, pentru anul 2012 şi pe total unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Gorj, a următoarelor sume, reprezentând sume şi cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat: 1) 3.000 de lei, reprezentând 20% din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale; 2) 637.000 de lei, reprezentând 20% din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Pe ansamblu, potrivit Deciziei 820/09.11.2012, a rezultat o sumă totală de repartizat de 640.000 de lei, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

S-a solicitat punctul de vedere
al primarilor

Înainte de repartizarea sumelor pentru plata unor datorii urgente, pe 15.11.2012, s-a solicitat, în scris, tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Gorj, transmiterea valorii fondurilor necesare pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi actualizarea lunară a machetei privind stadiul proiectelor de investiţii aflate în derulare, toate aceste documente fiind la baza repartizării sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale. Ca urmare a transmiterii datelor de către unităţile administrativ-teritoriale, potrivit situaţiilor menţionate mai sus, reprezentând necesarul de fonduri pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, precum şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, s-a procedat, în primul rând, la centralizarea şi analizarea nevoilor de finanţare din sume şi cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, ce revin în competenţa legală de repartizare a Consiliului Judeţean, potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 273/2006.  

Datorii mari

Din analiza şi centralizarea datelor şi informaţiilor transmise de către autorităţile publice locale, valoarea totală a necesarului de fonduri solicitat pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii acestora, precum şi pentru continuarea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, cumulează un total de 53.878,71 mii lei, împărţit astfel: arieratele cumulează un total de: 30.104,00 mii lei, reprezentând 55,87% din necesarul total de fonduri; proiectele de investiţii finanţate prin programe naţionale (OG nr. 7/2006 – Programul de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural – canalizare, drumuri, alimentări cu apă şi baze sportive, HG nr. 557/1996, C.N.I., A.F.M., OG nr.18/2009 – Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe) cumulează un total de: 23.774,71 mii lei, reprezentând 44,13% din necesarul total de fonduri. Prin raportare la necesarul total de fonduri solicitat de unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Gorj, totalul sumelor pentru echilibrare comunicate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj prin Decizia nr. 820/2012, în competenţa de repartizare a Consiliului Judeţean Gorj în sumă de 640.000 de lei, reprezintă un procent de 1,19%. După analiza datelor primite a fost emisă Dispoziţia nr. 306/23.11.2012 a preşedintelui Consiliului Judeţean privind repartizarea sumei de 640.000 de lei pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, precum şi pentru continuarea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Ulterior, a fost aprobată şi Hotărârea Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS