8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDe la cătuşe la Senat

De la cătuşe la Senat

Un senator şi secretarul general adjunct din Ministerul Economiei au fost trimişi în judecată

Un proaspăt senator de Gorj şi secretarul general adjunct al Ministerului Economiei au fost trimişi în judecată de procurorii gorjeni. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a finalizat ancheta şi rechizitoriul în dosarul în care este arestat primarul suspendat al comunei gorjene Peştişani, Florin Pavel, acuzat de fapte de corupţie. Conform procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au fost trimişi în judecată următorii: primarul din Peştişani, Florin Pavel, suspendat din funcţie şi în arest din luna iunie a acestui an, Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj şi proaspăt senator al USL, Gabriel Titus Popescu, fratele lui Dian Popescu, omul de afaceri Dan Radu Floarea, patron al Tech Safety, Dumitru Pârvulescu, secretar general adjunct în Ministerul Economiei, şi Nicolae Isar, diriginte de şantier. De precizat că Dumitru Pârvulescu şi fraţii Dian şi Gabriel Popescu au fost la un moment dat reţinuţi pentru 24 de ore în dosarul „Pavel“.

Mită şi abuz în serviciu
 
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, edilul suspendat Florin Pavel este acuzat de comiterea a patru infracţiuni: abuz în serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave şi neglijenţă în serviciu. Primarul a intrat în atenţia poliţiştilor după ce a implicat instituţia în tranzacţii şi înţelegeri dubioase cu oameni de afaceri, firme de construcţii şi cu interlopul Doru Şerban, zis Habitu. De asemenea, edilul ar fi primit mită de la oamenii de afaceri Dian Popescu şi Dan Radu Floarea. Primarul se află de aproape şase luni în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj şi a încercat fără succes să fie pus în libertate. Pe 2 iulie, prefectul de Gorj l-a suspendat din funcţie pe Florin Pavel. Atât la sediul primăriei, cât şi la locuinţa lui Florin Pavel procurorii au făcut mai multe percheziţii. De asemenea, la dosar există şi o expertiză în ceea ce priveşte lucrările efectuate pentru Primăria Peştişani de firmele oamenilor de afaceri Dian Popescu şi Dan Radu Floarea, precum şi în legătură cu sumele achitate de autoritatea locală.

Senator trimis în judecată

La rândul lor, Dian Popescu, liderul PNL Gorj şi senator ales recent în funcţie, şi fratele său, Gabriel Titus Popescu, au fost trimişi în judecată în legătură cu faptele de care este acuzat edilul Pavel. Preşedintele PNL Gorj este acuzat de comiterea următoarelor infracţiuni: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals şi dare de mită. Şpaga, în valoare de 7.000 de lei, ar fi ajuns la primarul Florin Pavel. La rândul său, Gabriel Titus Popescu este acuzat de fals. Acesta ar fi întocmit documente care vizau depozitarea unor materiale de construcţie oferite în custodie primăriei conduse de Florin Pavel. De asemenea, omul de afaceri gorjean Dan Radu Floarea este acuzat de comiterea a patru infracţiuni: dare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Tech Safety, firma omului de afaceri Dan Floarea, a câştigat o licitaţie la Primăria Peştişani, care avea ca obiect construcţia unui campus şcolar. Lucrările la imobil au fost abandonate, din lipsă de fonduri, iar primăria a rămas cu debite la firma lui Dan Radu Floarea. Fiind fonduri guvernamentale, au existat întârzieri la plată, iar afaceristul a ales să se împrumute în bănci şi de la cămătari pentru a rezista în afaceri. Unul dintre cei de la care a luat bani Floarea a fost interlopul Doru Şerban, zis Habitu, în prezent arestat şi judecat pentru evaziune fiscală. Dan Floarea i-a cesionat lui Habitu creanţa de 2,4 milioane de lei pe care o avea de încasat de la primărie pentru lucrările la campusul şcolar. Documentul a fost avizat şi de primarul Florin Pavel.

Angajat al Ministerului Economiei, judecat

Procurorii l-au mai trimis în judecată şi pe secretarul general adjunct din Ministerul Economiei, Dumitru Pârvulescu, sub acuzaţia de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, Dumitru Pârvulescu, prin rugăminţi şi folosindu-se de relaţiile de prietenie în care se afla cu primarul din Peştişani, l-a determinat pe acesta să semneze două contracte de cesiune de creanţă pe 2 iulie 2009, în valoare de 2.500.000 de lei către persoane fizice, fără aprobarea Consiliului Local Peştişani. Cel de-al şaselea trimis în judecată în dosarul „Pavel“ este Nicolae Isar, de la firma Istocom SRL, diriginte de şantier la campusul şcolar realizat de societatea Tech Safety. Nicolae Isar este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Alţi trei angajaţi ai Primăriei Peştişani – Ion Feraru, Vasile Fuiorea şi Dumitru Diaconescu – acuzaţi de fals intelectual şi favorizarea infractorului în aceeaşi cauză au fost scoşi de sub urmărire penală şi au primit fiecare câte o amendă de 1.000 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj. În momentul în care Dian Popescu va fi validat ca senator, dosarul va trece pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS