12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRânca a fost izolată de restul judeţului

Rânca a fost izolată de restul judeţului

Zona montană Rânca a fost ieri izolată de restul judeţului Gorj. Secţia Drumuri Naţionale a închis ieri-dimineaţă Drumul Naţional 67C Novaci – Rânca, între kilometrii 18 şi 34. Viscolul puternic nu a mai permis conducătorilor auto să urce sau să coboare de la Rânca. În zonă au acţionat patru utilaje de la Drumuri şi unul de la Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, Primăria Novaci a ajutat cu utilaje Secţia de Drumuri Naţionale. Acestea au reuşit să desfacă toate străzile din zona pensiunilor şi a cabanelor, însă până ieri la ora 14.00 utilajele de deszăpezire de la Drumurile Naţionale nu reuşiseră să curăţe carosabilul decât până în apropiere de releul de telecomunicaţii. Din acel punct şi până la intrarea în zona turistică nu mai erau decât doi kilometri de carosabil de deszăpezit, astfel încât să se facă legătura cu cei rămaşi izolaţi în staţiune. A fost vorba de sute de persoane, adulţi şi copii.

O zi întreagă fără curent electric

Pe lângă faptul că au rămas fără posibilitatea de a urca sau coborî din Rânca, turiştii s-au trezit şi cu spaţiile de cazare în beznă şi în frig. Cel mai mult de suferit au avut turiştii cazaţi în pensiunile care foloseau exclusiv centrale termice pe curent electric. Cabanierii care au avut la dispoziţie generatoare de curent pe motorină le-au pus în funcţiune şi au asigurat o perioadă de timp lumina şi căldura în spaţiile de cazare. După-amiază, s-a luat decizia ca turiştii să fie grupaţi la hotelurile care deţineau generatoare de curent, astfel încât oamenii să nu îngheţe de frig. Din păcate, prezenţa echipelor CEZ în Rânca nu a fost posibilă pe parcursul primei părţi a zilei de ieri, având în vedere că maşina societăţii furnizoare de electricitate mergea în spatele utilajului de deszăpezire de la Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu. „I-am ajutat cu ce am putut. În Rânca, au desfăcut toate străzile şi a mai rămas porţiunea cu probleme de la Releu şi până la intrarea în Rânca. Cei de la CEZ erau cu maşina în spatele turbofrezei şi nu aveau cum să ajungă în zona turistică înainte de utilajul care curăţa zăpada“, a declarat primarul din Novaci, Dumitru Leuştean.

Drum deblocat pe un sens

Drumul Naţional 67C Novaci – Rânca a fost deblocat pe un singur sens de utilajele de deszăpezire. Potrivit şefului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, circulaţia autovehiculelor va fi reluată în momentul în care va fi eliberat şi al doilea sens de pe şosea, pentru a evita blocajele în trafic. De asemenea, un echipaj de la CEZ a ajuns în zona releului de comunicaţii, unde s-a produs o avarie la reţeaua de curent ce alimentează pensiunile din zona Rânca. Sabin Cornoiu a precizat că, în urma deblocării complete a drumului, turiştii vor putea coborî de la Rânca pentru a merge acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS