16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalubritatea nu se desfiinţează

Salubritatea nu se desfiinţează

Autorităţile locale au găsit o cale de a transforma societatea de salubrizare, dându-i posibilitatea de a obţine o nouă licenţă de funcţionare, pentru a nu fi închisă de la 1 martie 2013

Salubrizarea Craiovei nu va mai fi scoasă la mezat, spre dezamăgirea unor oameni de afaceri locali care sperau să pună mâna astfel pe o afacere extrem de bănoasă. Conducerea Primăriei Craiova a găsit o cale care, cel puţin teoretic, ar urma să transforme actuala Salubritate într-o „altă Mărie cu aceeaşi pălărie“ şi care ar avea şansa de a obţine licenţa de funcţionare.

Asocierea,
singura soluţie

Pe hârtie, SC Salubritate Craiova SRL – în forma sa actuală – are zilele numărate. Licenţa ei expiră la sfârşitul lunii februarie 2012 şi nu poate fi obţinută alta de la ANRSC. Drept urmare, până la 1 martie urmează să fie creată altă firmă, cu alţi asociaţi şi altă arie de activitate.
Primul pas în această direcţie s-a făcut deja la şedinţa de joia trecută a Consiliului Local Craiova, care a aprobat „asocierea municipiului Craiova, prin Consiliul Local al municipiului Craiova, cu comuna Işalniţa, prin Consiliul Local al comunei Işalniţa, şi comuna Vârvoru de Jos, prin Consiliul Local al comunei Vârvoru de Jos, în vederea înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Salubris Dolj», persoană juridică de drept privat român şi de utilitate publică, având ca scop înfiinţarea, organizarea, reglementarea, finanţarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente activităţilor serviciului de salubrizare pe baza strategiei de dezvoltare a acesteia“.
Cu aceeaşi ocazie au fost adoptate actul constitutiv şi statutul acestei asociaţii. Salubris Dolj ar urma să aibă un patrimoniu iniţial de 10.000 de lei, din care 8.000 de lei Craiova şi câte 1.000 de lei Işalniţa şi Vârvoru de Jos. Scopul înfiinţării Salubris coincide cu obiectul de activitate al actualei Salubrităţi, incluzând de la „precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale“, la „măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice“ ori „curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ“ şi „dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea“.

Desfiinţare sau… extindere

Acesta este, de fapt, primul pas către crearea unei Salubrităţi noi, pe structura celei vechi şi cu aceiaşi angajaţi: cele trei localităţi înfiinţează, prin hotărâri de consiliu local, o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară – Salubris Dolj – care trebuie înregistrată la Judecătoria Craiova. Apoi, municipiul Craiova ar urma să aprobe în consiliul local cedarea unor părţi sociale din SC Salubritate către cele două comune partenere. Modificarea actelor constitutive ale societăţii ar trebui, la rândul ei, înregistrată la Registrul Comerţului. Pasul următor ar fi ca Asociaţia Salubris Dolj să atribuie către SC Salubritate Craiova, prin încredinţare directă, activităţile de salubrizare de la nivelul celor trei localităţi. O astfel de prevedere este posibilă, fiind în mod expres menţionată în actele constitutive ale asociaţiei. Ultimul pas ar fi solicitarea de către SC Salubritate, în noile condiţii, a unei licenţe de salubrizare de la ANRSC.
„Această asociere s-a făcut tocmai pentru că noi, SC Salubritate Craiova SRL, nu mai puteam să obţinem licenţa ANRSC. S-a găsit modalitate legală care ne va permite să luăm o nouă licenţă de salubrizare, astfel că, practic, nu vorbim de o desfiinţare a salubrităţii, ci, dimpotrivă, de o extindere a activităţii aceste societăţi“, a declarat Cristian Popescu, administrator public şi director general al SC Salubritate Craiova SRL.

Termen-limită

Pentru ca acest plan să funcţioneze, iar Salubritatea să nu-şi pună lacătul pe uşă, toate formalităţile nu trebuie să depăşească data de 1 martie. Mai sunt, aşadar, mai puţin de trei luni pentru asta. O singură zi în plus, peste termenul de 1 martie, ar însemna ca toţi cei 700 de oameni care lucrează acum la salubrizarea oraşului să rămână pe drumuri. Craiova ar rămâne nemăturată, înecându-se în propriul gunoi menajer, pe care n-ar mai avea cine să-l ridice. Abia acum se va vedea cât de operativi sunt atât consilierii locali, cât şi angajaţii primăriilor din cele trei localităţi implicate: Craiova, Işalniţa şi Vârvoru de Jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS