24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova caută investitori în carul cu taxe

Primăria Craiova caută investitori în carul cu taxe

Proiectul pentru impozitele şi taxele pe 2013 aşteaptă propunerile şi observaţiile craiovenilor

Actuala administraţie a Craiovei a promis lucruri mari în campania electorală din acest an. Poate unul dintre cele mai ambiţioase planuri a fost acela de a crea 20.000 de noi locuri de muncă, adică de trei ori mai mulţi salariaţi decât au, în acest moment, Ford, Electroputere şi Avioane Craiova. Evident, pentru crearea de locuri de muncă, administraţia locală are o pârghie importantă: scăderea taxelor şi impozitelor locale pentru investitori, precum şi acordarea de scutiri şi facilităţi. Într-un articol publicat în GdS („Investitorii sunt taxaţi mai scump la Craiova decât la Cluj“ – luni, 9 iulie 2012), arătam că impozitul pe clădiri pentru firmele din Craiova este cu 40% mai mare decât în Cluj, un oraş recunoscut pentru politica de atragere a investitorilor. Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (art. 253), în cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii. Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50%, inclusiv. În Craiova, nivelul aplicat pentru 2012 este de 1,5% din valoarea de evaluare a clădirii, majorat cu 15%. Cu 8,8 milioane de euro/an, impozitul pe clădiri reprezintă 35,5% din veniturile acumulate ca taxe şi impozite locale. Practic, în lipsa fondurilor UE şi guvernamentale, precum şi a creditelor bancare, reprezintă cea mai importantă sursă de venituri a bugetului local. Noua administraţie a Craiovei a promis în vară că va încerca o scădere a taxării pentru firme, în scopul creării de noi locuri de muncă. „Va trebui să facem o simulare. Trebuie să identificăm modalităţile prin care să creştem gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale“, declara viceprimarul Florentin Tudor („Apelează Primăria Craiova la credite?“ – GdS, luni, 6 august 2012).

Facilităţi zero pentru investitori

De curând, Primăria Craiova a lansat în dezbaterea publică proiectul de hotărâre privind nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013. Iată ce ne propune municipalitatea referitor la impozitul pe clădiri la persoanele juridice: „În anul 2012, cota de impozitare este de 1,5%, impozitul astfel calculat fiind majorat cu 15%; pentru anul 2013 propunem menţinerea cotei de impozitare la 1,5%, iar impozitul/taxa astfel calculat(ă), ca şi în anul 2012 cu 15%, nivel admis de art. 287 din Legea 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare privind Codul Fiscal“. Art. 287 din Codul Fiscal spune că „nivelul impozitelor şi taxelor locale prevăzute în prezentul titlu poate fi majorat anual cu până la 20% de consiliile locale (CL) şi judeţene“. În prezent, cota de impozitare este cea maximă (1,5%), majorată cu 15%. „Am lansat acest proiect în dezbatere publică, cu nivelul impozitului de anul trecut. Ce pot să promit este că impozitul nu va creşte în 2013“, a explicat viceprimarul Florentin Tudor.
Viceprimarul a mai precizat că nu există, în prezent, o discuţie privind elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru firmele care investesc în Craiova. Art. 286, alin (6), din Legea nr. 571/2003 prevede că CL „poate acorda scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, datorată de către persoanele juridice în condiţiile elaborării unor scheme de ajutor de stat având ca obiect dezvoltarea regională“. O schemă de ajutor de stat poate fi elaborată de către autorităţile publice locale, cu respectarea a cel puţin următoarelor elemente: obiectivul, modalitatea acordării ajutorului de stat, precum şi cuantumul fondurilor alocate în acest scop din bugetul autorităţilor publice locale, în conformitate cu legislaţia în domeniu. Din păcate, din punct de vedere al măsurilor propuse de autoritatea locală, anul 2013 nu se arată încurajator pentru firme, dar nici pentru craiovenii fără loc de muncă. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013 firmele doljene vor concedia peste 920 de salariaţi, cea mai mare parte fiind din Craiova. Doljul are cea mai mare rată a şomajului din ţară (9,22%).
Proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pe 2013 este supus dezbaterii publice până pe 21 decembrie. Propunerile şi sugestiile craiovenilor sunt aşteptate la fax: 0251/411561 sau email: [email protected]. GdS aşteaptă, de asemenea, propunerile şi observaţiile cititorilor la adresa: [email protected] sau [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS